- hirdetés -

Bizony múlik az idő. Az ember nem is gondolná, hogy már harminc éve annak, hogy Zsiga Zsolt és az orosházi akkori karate csapat megszervezte az első orosházi kyokushin versenyt.

Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) elnöke shihan Zsiga Zsolt mosolyogva emlékszik akkori önmagára és a csapatra. (Látszik rajta, hogy beszélgetés közben hatalmába kerítik az akkori érzések, emóciók.)

– Óriási dolog volt ez 1990-ben. Igazából nem is tudom, hogy volt merszünk belevágni a szervezésbe, de minden pillanata megérte. Tulajdonképp Szász János barátunk és bankja támogatása adta meg a keretet és a bátorságot ahhoz, hogy meghirdessünk és le is bonyolítsunk egy országos szintű meghívásos versenyt, melynek a Debreceni István Emlékverseny címet adtuk. Ezzel két célunk volt. Az orosházi közönség számára betekintést adni az akkor még ismeretlen karate versenyek világába és emléket állítani fiatalon elhunyt edzőmnek – meséli shihan Zsiga Zsolt.

Megismerik azt a barna öves szemüveges fiút? (Fotó: OKKSZK)

Az orosházi egyesület akkor kilenc éves volt (most 39), és még a Thék Endre utcai edzőteremben tréningeztek. Zsiga Zsolt a válogatott keret tagjaként és aktív versenyzőként már edzőként adta tovább tudását és viszonylag sokan ismerkedtek különböző szinten a sportággal. Az Eötvös-csarnokban tartott verseny hatalmas sikert aratott. 1240 fizető néző zsúfolódott be a lelátókra, kis túlzással a csilláron is lógtak. A karate szövetség vezetőit is meglepte a nézőszám, hisz akkoriban csak a budapesti és esetleg a szolnoki versenyek vonzottak ennyi érdeklődőt.

Egy másik régi kép. A világszervezeti vezető Sokei Matsui oldalán az orosháziak: Petrovszki István(b) és Zsiga Zsolt (Fotó: OKKSZK)

– A megmrettetésre igyekeztünk a legrangosabb versenyzői gárda mellett a legnagyobb tekintélyű mestereket meghívni. Utóbbiak voltak a bírók. Érdekesség, hogy épp én nem léptem – mint a verseny házigazdája és szervezője nem is léphettem – tatamira. A másik nagy siker, a rekord nézőszám mellett az volt, hogy az orosházi csapat nyerte meg a csapatversenyt. Ez a későbbiekben jó ajánlólevél volt, amikor támogatókat kerestük az újabb rendezvényekhez – foglalta össze a klubelnök.

Apró érdekesség, melyet talán ma már megmosolygunk, hogy a versenyen tombola sorsolást is rendeztek, melynek fődíja egy kerékpár volt.

Azóta sok nagysikerű versenyt rendezett az orosházi klub, ahol azt is elmondták, hogy a jövőre esedékes negyvenedik születésnapi bulira meghívják a régieket és mindenki kedvére anekdotázhat a „régi szép időkről”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.