- hirdetés -

Rendhagyó előadásnak adott otthont a Táncsics Mihály gimnázium aulája január 15-én délután. Szilasi-Horváth Tibor, nyugalmazott pedagógus, az Orosházi Értéktár Bizottság tagja az orosházi értékekről, hungarikumokról és azok Európában betöltött szerepéről beszélt a hallgatóságnak.

Kulcsos kalács, szálánvarrott szőrhímzés és további orosházi értékek kerültek terítékre a Helyi értékeink Európában nevet viselő előadáson. Dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, a nemzet nagyságát nem csak katonai ereje vagy GDP-je határozza meg, hanem az, hogy milyen értékekkel bír.

– A nemzet fogalmát kissé másképp értelmezzük, mint ahogy a közigazgatás értelmezi. Az ország közigazgatási határ, míg a nemzet ennél több, ami a jelenlegi határokon túl élő magyarságot is jelenti és egyben pont ezekkel az értékekkel, értékteremtéssel, értékmegőrzéssel ezt a diaszpórát össze is köti. Amire érdemes büszkének lenni az az, hogy ez az ország mind az értékek, mind az értékteremtők szempontjából a világranglista előkelő helyén található. Ha lélekszámra levetítve a Nobel-díjasok számát tekintjük, akkor ott vagyunk az első hat nemzet között. Ez egy nagy teljesítmény, és erre igazán büszkék lehetünk – mondta beszédében az igazgató.

Kiemelte, sokszor nem vesszük észre és nem figyeljük meg értékeinket. Ezen értékek megismertetésére, megőrzésére és ápolására jó helyszín az iskola, melyet kreatív térnek nevezett.

(Fotó: Rosta Tibor)

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is szólt a hallgatósághoz. Beszédében kitért arra, miért is fontos a helyi értékek gyűjtése és megőrzése. Az értéktár bizottságok által végzett munkát egy új otthonba történő költözéshez hasonlította az elnök. Mint elmondta, egy új otthon akkor válik otthonná, ha saját értékeinkkel rendezzük be. Kiemelte, a helyi értékek közösségeket kötnek össze.

(Fotó: Rosta Tibor)

– Az értéktár összeköt bennünket. Összeköt egy-egy faluban élő közösséget, egy városban élő közösséget, egy megyében élő közösséget, vagy akár egy nemzetet. Talán az ilyen események, mint a mai is, adja meg az értelmét igazán annak a munkának, amit a hungarikumok gyűjtésével, a megyei értékek és a helyi értékek gyűjtésével érdemes folytatni. Büszkék lehetünk azokra az életművekre, melyek Orosházát várossá tették, minket pedig egy közösséggé formálnak – mondta Zalai Mihály.

(Fotó: Rosta Tibor)

Szilasi-Horváth Tibor elmondta, az előadás célja, hogy a fiatalság megismerje, továbbvigye és magáénak érezze ezeket az értékeket.
– Mert nem elég csak magyarnak lennünk. Európaiak csak úgy lehetünk, ha a mi kultúránkkal gazdagítjuk az európai kultúrát. Legyünk arra büszkék, hogy nekünk, itt Orosházán is komoly értékeink vannak – nyilatkozta az előadó. Szilasi-Horváth Tibor több, az értéktárban szereplő termék késíztőjét is meghívta az előadásra, hogy az érdeklődők testközelből is megismerhessék az orosházi értékeket. A diákok szemügyre vehették a szálánvarrott szőrhímzést vagy többek között megkóstolhatták a kulcsos kalácsot.

Az előadás kezdetén egy kvízjátékban vettek részt a jelenlévő diákok, a helyes megfejtők egy tortát kaptak ajándékba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.