- hirdetés -

Az évnek azon szakaszában vagyunk, amikor megfázás megfázást és nátha náthát követ. A gyógyszertár erős túlzással, de szinte második otthonunkká válik télen, pedig megannyi alternatív alapanyaggal akár házilag is megszabadulhatunk a betegségtől, sőt még immunrendszerünket is erősíthetjük.

Bizonyára mindenki ivott már forró italport, vagy nyúlt a gyógyszeres fiókba egy-egy piruláért megfázás vagy nátha esetén. Ha a probléma nem súlyos, akkor gyógyszer helyett választhatunk valami természetes megoldást is a tünetek kezelésére.

A gyömbér nagyszerű szolgálatot tesz influenza szezonban, megfázás vagy gyulladásos panaszok esetén. Nyugtatja a gyomrot, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet és tele van vitaminokkal és még véralvadásgátló hatása is van. Nem utolsó sorban pedig még a kismamák rosszullétét is enyhíti. A gyömbér tea elkészítése nagyon egyszerű. A reszelt gyömbért húsz percig főzzük, majd olyan hagyjuk olyan hőmérsékletre hűlni, hogy könnyedén fogyaszthassuk. Tetszés szerint mézzel és citromlével ízesítjük. Az immunrendszer erősítése céljából a reszelt gyömbért egy kis mézzel elkeverve is fogyaszthatjuk.

A legtöbben fűszerként ismerik a kakukkfüvet, pedig ez a növény ételeink ízesítése mellett nagyon jó egészségügyi hatásokkal rendelkezik, nevezhetjük akár a természet köptetőjének is. A kakukkfüvet régóta használják torokfájás, köhögés, és különböző felső légúti fertőzések esetén. A benne található hatóanyagok segítenek feloldani a letapadt váladékot és enyhítik a kellemetlen tüneteket. A kakukkfű az immunrendszer működésére is jó hatással van, betegség esetén érdemes naponta többször is ebből a növényből készült teát fogyasztani.

Nem maradhat ki a sorból a fekete retek sem, már az ókori görögök is ismerték gyógyító hatását. A megfázások időszakában remek szolgálatot tesz, gazdag C-, B1- és B2 vitaminban, továbbá magas a kalcium, kálium, vas és magnézium foszfor tartalma. Antibakteriális és vírusellenes hatása miatt a testben kialakuló több betegség kezelésére is alkalmazzák. Megfázás esetén érdemes egy nagyobb retket meghámozni és lereszelni, majd három evőkanál mézzel összekeverni. Tíz órás összeérés után facsarjuk ki, majd az így kapott levet egész napra elosztva fogyaszthatjuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.