- hirdetés -

Egy boldog párkapcsolat létrejöttéhez mindenekelőtt az kell, hogy tiszta lappal, magadat ismerve, szeretve és elfogadva vágj bele a közös kalandba – mondta Nagy Tünde életviteli tanácsadó, lelki segítő, majd rögvest hozzátette: kapcsolatban élni egyébként senki számára sem kötelező, hisz egyedülállóként is lehet tökéletesen boldog az ember.

Talán nem is kellene különbséget tenni a „szimpla” boldogság és a párkapcsolati boldogság között. Hisz az első tulajdonképpen magában foglalja a másodikat.

– Ahhoz, hogy megtaláljam a belső boldogságot, először is fel kell tennem magamnak a kérdést: Én mint nő, hogyan viszonyulok önmagamhoz? Kinek az életét élem? Milyen sémákat, transzgenerációs mintákat hordozok? Miért szeretnék egyáltalán párkapcsolatban élni? Azért, mert a családom ezt tartja normálisnak? Vagy mert a társadalmi elvárás szerint X éves koromban már feleségnek és anyának kell lennem? De mit szeretnék én valójában? Ismerem a saját igényeimet? Képes vagyok az önazonosságra? – kezdte.

A lelki segítő azt vallja, egy kapcsolat tükröz minket. Azt kapjuk vissza, amit adunk. Ha hiánypótlásra akarom „használni” a másikat, akkor hiányt fogok teremteni. Olyan személyt vonzok be, olyannal rezonálok össze, aki hasonló hiányokkal küzd, mint én. Az Univerzum egyik törvénye azt mondja: az tükröződik, ami bennünk van. Ezért fontos, hogyha párkapcsolatot teremtünk, ne elvárásokkal, hanem megengedéssel nyissunk a másik fél felé!

– Mielőtt új kapcsolatba kezdünk, rakjuk rendbe magunkat! – hangsúlyozta. – Ha elengedjük a múltat, nincs bennünk görcs és megfelelési vágy, akkor képesek vagyunk elkezdeni egy új kapcsolatot, vagy jobbá tenni a már meglévőt. Ha begyógyultak a sebek, ha elfogadtam, megértettem az előző kapcsolat végének okát, és szeretettel elköszöntem tőle, akkor képes leszek tiszta lappal indítani a következőt. A nők egy része nem egyenrangú félként van jelen a párkapcsolatban. Az alárendelt szerepben élve nem kommunikál sem befelé (magával), sem kifelé (a külvilággal). Elfojtja, elnyomja vágyait, önmagát, és mindenben alkalmazkodik a házastársához. Sajnos ez is egy transzgenerációs minta, miszerint a férfi az úr, (a férjurunk), a nő pedig csak a második a kapcsolatban. De ezen csak mi magunk változtathatunk, ha rájövünk, hogy szerethetőek vagyunk, és megtanuljuk szeretni önmagunkat.

Nagy Tünde azt mondja, sok nő azért nem mer kiszállni a méltatlan kapcsolatból, mert nincs mintája az egyedül élt életre

– A legtöbb ember nem tud élettárs/házastárs nélkül élni, mert csak akkor érzi magát komfortosan, ha van mellette valaki. Családban szocializálódtunk, ezt láttuk, ezt szoktuk meg. Menekülünk kapcsolatból kapcsolatba, mert nem tudjuk megbecsülni, jóra használni az egyedül töltött időt. Pedig ez a helyzet lehetőséget ad az önfejlődésre. Azt vallom, komfortzónán kívül tudunk igazán növekedni, változni, újulni. Sokan nehezen hiszik el, de a boldogságunknak nem feltétele az, hogy párkapcsolatban éljünk. Egy párkapcsolat akkor jó, ha Vele boldogabb vagyok, mint egyedül. Mégis azt mondom, másik fél nélkül is megtalálhatjuk a csodát.

Nagy Tünde a 2022-es év energiáiról is mesélt nekünk, a három darab 2-es szám hatással lesz az életünkre.

– A 2-es szám a nőt, a nőiséget jelképezi. Ez a kapcsolatok, a befogadás éve, nincs benne 1-es, vagyis nem lesz előtérben az ego, nem az vezet majd minket. A számjegyeket összeadva a 6-os számot kapjuk, ami a család szimbóluma. Mindezt összevetve azt mondhatjuk, 2022-ben az anyaság, az anya-gyermek kapcsolat kerül a középpontba. Az anya a feltétel nélküli szeretet jelképe, azt üzeni: a szívünkre, a lelkünkre hallgassunk! – folytatta Nagy Tünde.

Visszatérve a (párkapcsolati) boldogságra tehát az a legfontosabb, hogy megtanuljuk szeretni magunkat. Aztán lényeges azt is megtudnunk magunkról, mikor érezzük magunkat szeretve mások által… erre a kérdésre sem tud mindenki azonnal választ adni. Ne féljünk magunkat a középpontba helyezni, ettől még nem leszünk önzők, ha a tetteink mögött a feltétel nélküli szeretet áll. Meg kell tanulnunk nemet mondani! Ha a belső hang azt mondja, valami nem szolgál bennünket, higgyünk neki. Ne valamely mögöttes szándék vagy érdek miatt cselekedjünk, hanem azért, mert közben jól érezzük magunkat. A szabad akarat vezéreljen minket, ne a kényszer!

– Az önmagunkba fektetett munka és idő mindig megtérül. Kezdjük el megismerni és szeretni magunkat! Ha már nyitott könyvek leszünk magunk számára, akkor merünk majd igazán lapozgatni saját magunkban – zárta a lelki segítő.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.