- hirdetés -

A téli időszakot – még ha igencsak enyhe is ez a tél – nem könnyű megúszni nátha nélkül. Rábainé Dani Anikó természetgyógyász segítségét kértük a témában. A fitoterapeutaként is aktív Anikó tanácsai segítenek nekünk abban, hogy a megfázásos betegségek elkerüljenek minket, vagy ha meg is találnak, csak rövid időn át és kis mértékben nehezítsék meg az életünket.

– A vírusok, baktériumok és a gombák részei az életünknek, a bélrendszerünkben a megfelelő arányú jelenlétük elengedhetetlenül fontos. A gondot az jelenti, ha egy vírus elszaporodik a szervezetünkben, és az immunrendszerünk nem tudja rövid időn belül legyőzni azt. A legfontosabb kérdés először is az, milyen állapotban van a találkozáskor a szervezetünk, azaz egyáltalán fel tudjuk-e venni a harcot a szembejövő ellenséggel.

Tehát a gazdaszervezet megerősítése az első feladat. A természetgyógyász véleménye szerint egy jól táplált szervezet képes megállítani a vírusok szaporodását. A „jól táplált” fogalma itt nem azt jeleni, amire a hétköznapi éltelemben használjuk, sőt, a túlsúly valójában veszélyességi tényezőként jelenik meg. Akkor jól táplált a gazdaszervezet, ha az egyénnek megfelelő a vitamin- és ásványianyag-ellátottsága, ha kerüli vagy jól kezeli a stresszt, eleget pihen, vagyis ha erős az immunrendszere.

A természet közelsége is segít abban, hogy stresszmentes, nyugodt perceket, órákat éljünk át (Fotó: pixabay.com)

Az tehát, hogy a vírus milyen gazdaszervezettel találkozik, nagy mértékben befolyásolja a „harc” hosszát és kimenetelét.

– Egy jól táplált szervezetről lepattannak a vírusok – folytatta. – Ha el is kapja a gazda a vírust, pár nap után az immunrendszere leküzdi azt. Ha viszont a gazdaszervezet legyengült állapotban van, akkor hamar elszaporodnak benne a kártevők. Megjelennek az orrfolyás mellett az egyéb tünetek, a torokfájás, a hörghurut, majd jöhet az antibiotikum kúra, amely felborítja a bérflórát, és így a bélben elszaporodnak az újabb és újabb vírusok. Mit tehetünk akkor, ha már benne vagyunk a slamasztikában? Fordulhatunk a gyógynövények felé, hisz ezek biztonságosan alkalmazhatóak a vírusok kiirtására.

Anikót kisgyermekkora óta érdekli a gyógynövények világa. Családi örökség ez a részéről, a nagymamája ugyanis egy könyvecskében gyűjtötte a gyógynövényekről szerzett ismereteit, saját receptjeit. Ez is hatással volt Anikóra, amikor úgy döntött, fitoterapeuta, azaz a gyógynövények gyógyhatásaival foglalkozó tudományág szakértője lesz.

– Az a tapasztalatom, hogy nagy zavar van az emberek fejében a gyógynövények adagolásával kapcsolatban – folytatta a fitoterapeuta. – Még aki esetleg tudja is, melyik mire való, a mennyiségekkel gondban van. Könnyebb a helyzetünk akkor, ha gyógynövényes készítményt választunk, hisz abban a kívánt hatóanyag sztenderd, meghatározott mennyiségben van jelen, de nemcsak ez az egy lehetőség áll előttünk, hisz az alternatívák között szerepel még a gyógynövényekből készült teák, szirupok, illóolajok alkalmazása is.

Rábainé Dani Anikó természetgyógyász, fitoterapeuta (Fotó: Horváth Bence)

Rábainé Dani Anikó kiemelte, a gyógynövényekben található hatóanyagok sokfélesége nem véletlenszerű, sőt, azok kiemelik, erősítik egymás hatását. Egy gyógytea fogyasztása esetén nem csak egy konkrét, kivont hatóanyaggal találkozik a szervezet, hanem a gyógynövényben található összessel. Így a gyógyító hatás megsokszorozódik!

Lássuk a listát, mit ajánl a fitoterapeuta a megfázás és a nátha leküzdésére!

Kiváló vírusölő a fekete kömény, amely a koronavírus ellen is hatékonynak bizonyult. Szintén hatékonyan veszi fel a harcot a vírusokkal szemben a máraitövis, miközben a májat is védi. Ez utóbbit a máj védőszentjeként is emlegetik.

A citromfűtea a stressztűrő-képességet erősíti, emellett pihentet. A sejtszintű stresszt oldja. Aki pedig pihen, az gyógyul.

A kakukkfű vírusölő, fertőtlenítő hatású, légút-tisztító gyógynövény. Illóolajként (szezám- vagy olívaolajba törve és áztatva) is ajánlott bemasszírozni vele a nyakat, hátat, mellkast.

A fenyőtűtea szintén fertőtlenítő, azaz vírus-, baktérium- és gombaölő hatású. Tartós köhögés esetén ajánlott az alkalmazása.

Száraz köhögésre inkább nyálkásítókat keresünk, ilyen az édesgyökér, a fehérmályva gyökér, a hársfa, a bodzavirág vagy a kakukkfű (az utóbbi magas vérnyomás betegségnél nem javallott).

Hurutos köhögésre olyat választunk, ami segít felszakadni a váladéknak, és így ki tudja köhögni azt at illető. Ilyen az útifűlevél, ökörfark-koró, a martilapu, a bodza, a hársfa és az ánizs.

Illusztráció (forrása: pixabay.com)

Hogyan adagoljuk ezeket a gyógynövényeket, ha teaként isszuk őket?

Általában egyfajta gyógynövényekből egy alkalommal egy teáskanálnyi mennyiséget tegyünk egy csészényi, azaz 2,5 deciliter vízbe. Ha háromféle gyógynövényből készítünk teát, akkor ugyanennyi vízmennyiségbe mehet a három teáskanálnyi adag is. 6 éves és annál idősebb gyermeknek a felnőtt adag felét, 3 évesnek a felnőtt adag negyedét ajánlják.

Kiemelt fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.