- hirdetés -

Gondoltad volna, hogy megszabadíthatod a szervezeted a káros sejtalkotóktól, ha több órán keresztül nem eszel? Pontosítsuk egy kicsit ezt az állítást! Ha átállsz az időben korlátozott étkezésre, mondjuk a 16/8-as időablakra, vagyis 16 órán keresztül egyáltalán nem viszel be kalóriát, akkor a testedben elindul az autofágia nevezetű folyamat. Ez röviden annyit jelent, hogy a sejtjeid újjáépülnek, vagyis gyorsul a szervezeted regenerálódása, és ezzel összhangban lassul az öregedése. Gregus Ádám edző életmódtanácsai következnek.

– A feleségem és én két éve álltunk át az időben korlátozott étkezésre. A 24 órás napot két részre osztjuk fel, egy 16 órásra időszakra, amikor 0 kalóriát juttatunk be a szervezetünkbe, és egy 8 órás időablakra, amikor minőségi táplálékot veszünk magunkhoz – mesélte Gregus Ádám. – A napi ritmusunknak leginkább az felel meg, ha ezt az időablakot délben nyitjuk meg, és este 8-kor zárjuk be, de természetesen célszerű mindenkinek személyre szabottan kialakítani, mikor eszik, igazítva azt a munkájához, ébredéséhez, elalvásához.

Ha valaki nem bírja elkezdeni a napot reggeli nélkül, az választhatja a 10 órától 18 óráig tartó időszakot is az étkezésre. A lényeg itt az, hogy legyen egy összefüggő 16 órás időszak, amikor egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen ételt, és italból is csak a 0 kalóriaértékűt vesszük magunkhoz, leginkább víz formájában. A kávé cukor és tej nélkül mehet, de a zéró üdítőket felejtsük el.

– Ez a fajta időszakos étkezés elindítja az autofágia nevezetű folyamatot, amit önemésztésként, önfogyasztásként szoktak fordítani. Ilyenkor a szervezetnek van ideje pihenni, nem kell kétóránként az emésztésre energiát elvonnia, nem dolgozik folyamatosan a hasnyálmirigy, hisz nem kell állandóan inzulint termelnie. Ebben az időszakban a szervezetnek lehetősége van megszabadulni a káros sejtalkotóktól, lebontani a már nem működő sejtalkotórészeket, és újakat alkotni belőlük a régiek helyére – folytatta Ádám.

Tehát az elhasználódott sejtalkotókat a szervezet képes újrahasznosítani, (így megújulni, az öregedést lelassítani), de csak akkor, ha hagyunk neki időt erre a munkára. Ha óránként, kétóránként eszünk, akkor nem indul be az önemésztés folyamata. Az autofágia kutatásáért Oszumi Josinori japán tudóst 2016-ban orvosi Nobel-díjjal tüntették ki.

A könyv, ami mindezt magában foglalja (Fotó: OrosCafé)

– A legnagyobb gond, hogy az emberek nagy része kórosan szénhidrátfüggő, vagyis ha nem juttatják be a megszokott dózist pár óránként, az elvonás tünetei jelentkeznek náluk. Bizony, ez egy ördögi kör, mert ha valaki gyorsan felszívódó szénhidrátot (például pékáruk) vesz magához, miután az inzulin elvégzi a dolgát, hamar leesik a vércukorszintje, és újra éhesnek fogja érezni magát. Ebből ki lehet törni, csak idő kell hozzá. Ha valakinek nem megy a 16/8-as időablak, kezdje a 14/10-essel. Érdemes hetente egyszer egy 24 órás böjtöt, vagyis egy egész napos teljes kalóriamegvonást is beiktatni – folytatta a személyi edző.

Gregus Ádám hozzátette, a 16/8-as időablak a fogyást is segítheti. Egyrészt azért, mert ha kevesebb időnk van enni, akkor valószínűleg kevesebbet is fogunk enni, másrészt azért is, mert a szervezet a zsírt fogja energiaforrásként előnyben részesíteni. Kiemelte, koplalni a fogyni vágyóknak sem érdemes, hisz hosszú távon egészségtelen, és egy idő után tarthatatlan is. A divatos fogyókúráknak úgyis mindig zabálás lesz a vége.

– Abban a 8 órában arra ügyeljünk, hogy alacsony szénhidráttartalmú, jó minőségű ételeket fogyasszunk. A zsírtól nem kell félnünk, a múlt század téveszméje, hogy a zsír káros. Sajnos Magyarország az első helyen áll elhízás tekintetében egész Európában. Az életmódunkon magunknak kell változtatnunk, nem tehet senki annyit értünk, az egészségünkért, mint mi magunk. Az időben korlátozott étkezés segíthet fiatalon tartani a szervezetet. Gondoljunk csak bele, őseink sem ettek 2-3 óránként gyorsan felszívódó ételeket, pedig ők komoly fizikai munkát végeztek. A mai kor embere a nap nagy részében csak ül, és kétóránként bekap valami nasit. És utána jön a fáradtság, az enerváltság, a kajakóma. Ez senkinek sem jó. Próbáld ki az időablakos étkezést, és hidd el, tele leszel energiával – zárta Gregus Ádám.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.