- hirdetés -

Gyermekként sok mindent kipróbált, végül a küzdősportok világában találta meg a számításait Görbics Gábor. A 32 éves, orosházi származású fiatalember ökölvívásban és kick-boxban is szép sikereket ért el. Jelenleg edzőként igyekszik megállni a helyét, de nem tett le a visszatérésről sem.

– Gyermekkoromban próbálkoztam több sportággal is, Orosházán leginkább focira és kézilabdára volt lehetőség. Végül mégis másként alakult, egy gyermekkori ismerősöm, Laczó Tibor járt el bokszolni Békésre, én rajta keresztül ismerkedtem meg a sportággal. Négyen, a két bátyámmal kiegészülve kezdtünk el edzeni az egyik nyáron. Mondanom sem kell, azalatt a három hónap alatt jóformán még több ütést szenvedtem el, mint az egész pályafutásom során – idézte fel a kezdeteket Görbics Gábor.

A bátorsága azonban nem sokkal később meghozta gyümölcsét. Középiskolás évei alatt (a Kossuth Lajos Szakképző Iskolában tanult) kezdett el komolyabban foglalkozni az ökölvívással. Hódmezővásárhelyre ment át edzeni, ahol elmondása szerint egyáltalán nem finomkodott, egyből nekiesett a jobb ellenfeleknek. Ennek köszönhetően hamar be is dobták a mély vízbe, alig két hónappal az edzések megkezdését követően ifjúsági magyar bajnokságon vehetett részt.

Hamar bedobták a mély vízbe, jöhettek a hazai és nemzetközi versenyek (Fotó: ellenfelem.hu)

– Ott sem akárkivel kezdtem, bokszoltam többek közt Varga Miklóssal, aki később olimpikon lett. Utána nem sokkal be is kerültem a válogatott keretbe, mindössze egy év leforgása alatt, a 2003-as év végén már Tatára jártam edzőtáborokba. Sajnos olimpiára végül nem sikerült kijutnom, pedig nagy csatákat vívtam a kint háromszor (Athén, Peking, London) is ringbe lépő Káté Gyulával – mesélte.

A „fejvédős” (az amatőr ökölvívást hívták régen így) karriert követően következhetett a profi boksz világa, ahol újabb nagy küzdelmek vártak rá. Nem várt sokáig, rögtön minőségi ellenfelekkel csapott össze, például Tóth Lászlóval, akivel amatőr korukban oda-vissza legyőzték egymást. Akkor egy újabb szoros küzdelemben ellenfele került ki győztesen, nem sokkal később azonban a kisváltósúlyú magyar bajnoki címért bokszolhatott, melyet sikerült is megnyernie.

Látványos előzetes a GFC 7 gálához, többek közt Görbics Gáborral, aki végül megnyerte mérkőzését (Forrás: Petrányi Zoltán Youtube)

– Egy igazán képzett, technikás bunyóst, ifj. Mizsei Györgyöt győztem le érte. A Magyarországon vívott meccsek mellett természetesen külföldön is kipróbáltam magam, mondhatni bejártam a világot. A profi karrierem úgy gondolom alakulhatott volna jobban is, de egyáltalán nem vagyok vele elégedetlen. Mindig is jólestek az olyan visszajelzések, amikor nagy küzdőként jellemeztek, aki nem hátrált meg a kihívások elől – tette hozzá.

A külföldi ökölvívók elleni mérkőzései közül egy jó mérlegű cseh versenyző, Miroslav Serban elleni mérkőzésére emlékszik vissza a legszívesebben, akit pontozással győzött le. Mint mondta, ha vereséget szenvedett, arra sem gondolt vissza rossz szájízzel, ha úgy érezte beleadott mindent, amit csak lehetett. Ilyen volt, amikor az Egyesült Államokban lépett ringbe vagy éppen egy orosz KO-királyt, név szerint Butaevet is szoros mérkőzésre tudott kényszeríteni.

Kick-boxban a világbajnok Gabriel Varga ellen győzött (Fotó: ellenfelem.hu)

Az ökölvívás mellett a kick-box sportágat is kipróbálta, amit szintén szép sikerekkel zárt. Párhuzamosan végezte a két harcművészeti ágat, a kick-box karrierjét két Európa-bajnoki címmel tette emlékezetessé (2008 és 2014), melyet a rá egyébként is jellemző kemény küzdelmek során szerzett meg. Muay thai kick-boxolóként is számos mérkőzést vívott, szintén emlékezetes győzelmekkel.
– A kanadai Gabriel Vargát győztem le, aki kétszeres Glory-világbajnok volt, hatalmas élmény volt az a mérkőzés, pláne hazai közönség előtt – idézte fel.

Gábor jelenleg Budapesten él és Budakalászon dolgozik edzőként. Mint mondta, igyekszik tisztességes és megbízható trénerré válni, akihez bizalommal fordulhatnak a tanítványai. Fontosnak tartja az önbizalmat, amit a küzdősportok adhatnak valakinek.

Igyekszik megbízható trénerré válni, de nem zárja ki a visszatérést sem (Fotó: proboxing.hu)

– Az önbizalom mellett persze elengedhetetlen a jó menedzselés is. Rettentő jó sport, mind az ökölvívás, mind a kick-box, csak nem szabad rosszul csinálni, mert bár a vereségekből is mindig lehet tanulni, a többi sportágtól eltérően itt tényleg meg is verik az embert egy mérkőzésen – fogalmazott.

Utolsó mérkőzését 2019 októberében vívta, így edzői feladatai mellett a visszatérés lehetőségét sem zárja ki, ami bőven tartogathat számára új impulzusokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.