- hirdetés -

Legalábbis egy részüktől biztosan megszabadultak azok a lelkes sportemberek, akik csatlakoztak a Gádoroson megtartott évbúcsúztató falufutáshoz. Az eseményre mintegy harmincan gyűltek össze helyből és a környező településekről, hogy 2019-es utolsó kilométereiket közösen róják le.

December 27-e, délelőtt fél 10. Csodálkozó autósok, gőzölgő tea, nevetgélő, beszélgető, kezüket-lábukat tornáztató futók. Helyzetkép a Gádoros határát jelző táblától, ahol a résztvevők gyülekeztek, és ami egyben rajtja és célja is volt a távnak.

A szervezők már nem először vártak mindenkit, aki szeretett volna néhány kilométert együtt mozogni a többiekkel. És, hogy kik a többiek? Elsősorban egy helyi közösség tagjai.
– Tavasszal alapítottunk egy egészség-táplálkozás csoportot kimondottan gyerekeknek az Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével. Megkerestünk szakembereket, dietetikusokat, mozgástanácsadókat, akik el is jöttek hozzánk és segítettek a fiatalokat arra rávenni, hogy többet mozogjanak, egészségesebben étkezzenek. A program keretében nyár végén már volt egy Gyopáros futás, amihez csatlakoztak felnőttek, szülők is, és annyira jól éreztük magunkat, hogy az ismétlés mellett döntöttünk. Ez lett a mostani évbúcsúztató futás – árulta el az előzményeket Fekete Tiborné ötletgazda, települési képviselő.

A csoport eredményesen működik. Nem csak azért, mert több gyermeknél látványos változás indult meg, hanem azért is, mert a helyiek örömmel vesznek részt a programokon. Jól mutatja ezt az is, hogy újabb kiadós karácsonyi reggeli helyett sokan toporogtak kint a helységtáblánál, és választották a friss levegőt, a napsütést, a mozgást.
– Tök jó buli, kellemes az idő és futni is szeretek, szóval minden adott ahhoz, hogy itt legyek. A has is tele a finom ünnepi ételekkel, van mit lefutni – mondta nevetve Berezvai Brigitta és hozzátette, örül a kezdeményezésnek, hiszen ez is közelebb hozhatja egymáshoz a gádorosiakat.

Persze az eseménynek híre ment és a helyiek mellett Orosházáról is érkeztek futók. Többek között Szilasi József, aki életmódváltásának köszönhetően hatvan kilótól szabadult meg az elmúlt mintegy két év alatt.
– Egyrészt gádorosi születésű, másrészt futó vagyok, szóval dupla indokom is volt, hogy eleget tegyek az önkormányzat meghívásának. Itt eddig nem volt ehhez hasonló esemény, én pedig jó ötletnek tartom, nem csak a mozgás, de a közösség miatt is. Bízom benne, hogy hagyománnyá válik – fogalmazott.

A csapat egy alapos bemelegítés után vágott neki a távnak, ki futva, ki sétálva. A legkitartóbbak a Nagyszénás táblánál fordultak vissza, így összesen több mint 7 kilométert teljesítettek. A kevésbé edzettek hamarabb is megfordulhattak, ők 3 vagy 5 kilométert tettek meg. Jutalmul az élmény mellé emléklapot és csokoládé érmet kaptak.

A szervezők célja a mozgás mellett a figyelemfelhívás volt.
– A mai világban talán még nagyobb kihívás az egészség megőrzése, mint korábban. Rohanunk, keveset sportolunk, sok a stressz. Szoktuk mondani a fiataloknak, hogy helyettük nem akarhatunk változtatni, pozitív példával viszont elől járhatunk. Megmutathatjuk, hogy itt vagyunk mellettük, segítünk mindenben – emelte ki Fekete Tiborné, aki bízik benne, hogy tavasszal újabb falufutás helyszíne lesz Gádoros.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.