- hirdetés -

Valamivel több, mint három éve még épp csak belekóstolt a sajtkészítésbe, mostanra pedig tanfolyamokat tart Farkas Ilona. A gádorosi családanya azt mondja, a tudást nem szabad megtartani, ezért örömmel adja tovább akár a szakmai titkokat is, mert azt vallja, nincs konkurencia, mindenkit megtalálnak a vásárlók, aki minőséget állít elő.

Ami nem változott az elmúlt években az a patika tisztaság és Ilona szeretete, ahogyan mesterségéről beszél. Ami viszont igen, hogy az állandó kísérletezés eredményeként rengeteget fejlődött, és a 6-8 féle sajt helyett ma már több tízfélét készít.

Na, és persze tanítja az érdeklődőket.
– Nem én kerestem ezt, a lehetőség talált meg: felkértek az oktatásra. Gondolkoztam rajta egy ideig, de aztán úgy döntöttem, miért ne. Egyszer azt mondták nekem, a tudást nem szabad megtartani, és a családban senki nem lesz, aki tovább vigye a műhelyt, se az unokahúgaim, se a fiam nem szeretné ezt csinálni – árulja el, miért vágott bele az oktatásba. – Az első két tanfolyamosom egy korom béli, és egy nálam idősebb hölgy volt, nekik még három napos képzést tartottam. Sikerélmény volt mindhármunknak – meséli a kezdeteket.

Napjai nagy részét a műhelyben tölti (Fotó: Rosta Tibor)

Kicsivel később már fiatalok is érkeztek, akik többet szerettek volna megtanulni az alapoknál. Ők voltak az első haladók.
– Azt kérdezték, miért csak három nap, miért nem akarsz többet adni magadból? Így ők már 5+2 napot töltöttek el nálam, intenzív képzést tartottam nekik, odaállítottam őket a gáztűzhelyhez, és gyakorlatban tanultak meg mindent – beszél a két ígéretes tanítványról, Bogiról és Tibiről, akiket név szerint is megemlít, mert annyira büszke rájuk.

Persze a többiekre úgyszintén. Azt mondja, sokakkal tartja a kapcsolatot azóta is, és nagyon jó érzés, amikor dicséretet kapnak, hiszen az az ő munkáját is minősíti. A kezdőknek hatféle termék gyártását tanítja meg.
– A félkemény sajtok közül a trappista, a gyúrtakból a parenyica és a mozzarella, a lágyakból pedig a krémsajt az, aminek készítését nálam elsajátíthatják. Mellettük pedig ott a gomolya és a joghurt, amik szintén az alapokhoz tartoznak – részletezi a „tananyagot”. – Az öt napos képzésen már jóval bővebb a paletta. A korábban már említett két fiatallal például negyvenféle sajtot csináltunk – mondja érezhető büszkeséggel.

Újabban francia sajtokkal kísérletezik, és megszerezte a Mese sajt receptjét is (Fotó: Rosta Tibor)

Neki ennél is sokkal több receptje van, amihez az is kell, hogy ő maga ne elégedjen meg a trappistával, most éppen a francia sajtok fortélyaiba ásta bele magát.
– Egy ismerősöm párja hozott nekem sajtot Franciaországból és valami mennyei volt. Persze rögtön az jutott eszembe, hogy ennek szeretném a receptjét, úgyhogy belevetettem magam az internetbe és kaptam is gyorsan egyet. Mostanra tíz receptet sikerült megszereznem, köztük olyat, amit le kellett fordíttatnom, de megéri belefektetni a munkát. A határ egyébként a csillagos ég, hiszen annyiféle finomabbnál-finomabb sajt van, ráadásul kísérletezni is lehet velük, amiből újabb receptek születnek – beszél lelkesen.

Az ünnepek időszaka és 2020 első hete Ilonának is a pihenésről szól, bár nem klasszikus értelemben, hiszen a tehenek ekkor is adnak tejet, amit fel kell dolgozni, így háromféle sajtot, edamit, ementálit és trappistát ekkor is gyárt. Januárban pedig elindul a következő tanfolyam, amin talán már a francia sajtok, és a Magyarországon sokak körében közkedvelt Mese sajt készítése is terítékre kerül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.