- hirdetés -

Pataki Adrián előtt mondhatni, nyitva állt a pálya, hiszen édesapjával már tinédzserként együtt dolgozott, így komoly szakmai múlttal rendelkezik annak ellenére, hogy még mindig csak a harmincas éveinek közepén jár. A jövőjét tekintve szintén céltudatos, ezért is vállalta, hogy újra iskolapadba ül, és megszerzi a mestervizsgát.

– Elektronikai szakközépiskolát végeztem Békéscsabán, villamosmérnöki főiskolára készültem, de végül villamosmérnök asszisztens képzésre kezdtem járni. Úgy tűnt, az is elég lesz, de nagyon kezdő kurzusra sikerült jelentkeznem, semmi újat nem tanultam, ezért három hónap elteltével ott hagytam. Innentől már egyértelművé vált, hogy a gázvezeték- és fűtésszerelő szakma felé forduljak.

Így kezdődik az orosházi fiatalember történte, amelynek egyelőre utolsó fejezete a novemberi mestervizsga. Előtte persze kijárta a megfelelő iskolát, a Szakma Kiváló Tanulója versenyen elért eredménye miatt mentességet kapott a vizsgák alól, majd a gázkészülék- és csőhálózat szerelésből is végzettséget szerzett.

Nem utoljára vállalkozott tanulásra Pataki Adrián (Fotó: Rosta Tibor)

Most az édesapjával közösen működtetett vállalkozásban dolgozik, összeszokott párost alkotnak, tőle tanult meg szinte mindent és hisz a szakmája szépségében.
– Nem az a legkellemesebb része, ha épp a falat kell vésni, az viszont nagyon jó érzés amikor elindítunk egy kész rendszert, vagy a megrendelő felhív pár hét múlva, hogy milyen jól működik a fűtés, milyen szép lett a fürdőszobája, minden a helyén van, keveset szokott fizetni – ecseteli, mit szeret a munkájában.

A mesterképzésre már a jövőre készülve jelentkezett. Azt mondja, az édesapja előbb-utóbb nyugdíjba megy, ő pedig csak mesterlevél birtokában lehet hivatalosan vállalkozó.
– Emellett azzal lehet fényképes gázszerelő igazolványom, amivel már hatósági nyomáspróbát is csinálhatok, jelentősen leegyszerűsítve egy elkészült munka átadását, hiszen nem kell másra várni – fogalmazza meg az egyik fontos szempontot, de újabb vizsga megszerzése is tervben van, gázkészülék-felülvizsgáló képesítést szeretne.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.