- hirdetés -

Idén is az orosházi Petőfi Művelődési Központ adott helyszínt a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravató ünnepségének december 4-én. Az eseményen immár 11. alkalommal díjazzák az arany-, ezüst-, és bronzkoszorús mestereket, illetve átadják a kiváló duális képzőhely és az év gyakorlati oktatója címeket is. Emellett azok a szakemberek is megkapják oklevelüket, akik frissen végezték el a mesterképzést. Utóbbi kategóriában három orosházi mester lépett színpadra, hogy átvegye az elismerő dokumentumot.

Egyetlen munka sem olyan nemes és emberi, mint a kézművesség – hangzott el az ünnepség megnyitóján az idézet. Habár ebben az évben kevesebb mester állt színpadra, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) számára így is nagyszerű érzés, hogy ennyien vállalták, a jövő szakmunkásait továbbképzik.

– Minden évben hagyomány, hogy mesteravató ünnepséget rendez kamaránk. Azok érkeznek ide, akik az utóbbi időben mestervizsgát tettek nálunk, így ünnepélyes keretek között adhatjuk át mesterleveleiket. Idén öt szakmában összesen harmincegy mestert díjazunk, emellett az arany-, ezüst-, és bronzkoszorús címeket is átadjuk azoknak, akik tíz, húsz, vagy harminc éve szerezték meg mesterlevelüket és azóta is a szakmájukban tevékenykednek, tanítva ezzel a jövő generációját is – ismertette Bődi János, a BMKIK általános alelnöke. – Számunkra fontos feladat, hogy megismertessük az emberekkel a szakképzési lehetőségeket, szorgalmazzuk a továbbképzést és biztosítsuk az utánpótlást. Nagy kihívás, ha valaki a szakmai munka, és családja mellett tanulni kezd, minden tiszteletem azoké, akik ezt végigcsinálják. Így ez a mai, a kiválóság és a minőség ünnepe – hangsúlyozta beszédében az alelnök.

A legújabb mesterek avatásán kívül a „Kiváló duális képzőhely” és „Az év gyakorlati oktatója” díjakat is átadták, ám mindenek előtt Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, a mestereket. Kiemelte, nagy örömmel érkezett, hiszen amellett, hogy ilyen nagy volumenű ünnepnek adhat otthont várost, három orosházi mester is átveheti oklevelét.

– Az, hogy ma átvehetik mesterlevelüket, csak maguknak köszönhető. Legyenek ennek tudatában és legyenek büszkék. Kemény Zsigmond fogalmazott úgy, hogy kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk, hasznos emberré a fáradságos évek tesznek. Önök ezt pontosan tudják, hiszen mindig készek és képesek voltak a tanulásra. Sikeres csak akkor lehet az ember ha munkáját megbecsüli, boldog pedig akkor, ha szereti is azt. Egy jó szakma pedig biztos alapokat jelent. Nagy szükség van Önökre, akiknek a fejében és kezében van a tudás, és készek arra, hogy ezt átadják a fiataloknak. Kívánom, hogy a tanításban ugyanolyan örömöt találjanak, mint szakmájukban. Szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet és kívánok Önöknek erőt, egészséget és kitartást – hangzott a városvezető köszöntője.

Az ünnepségen elsőként a „Kiváló duális képzőhely” díjai találtak gazdára. Az elismerést a Pince-Borozó Plusz Vendéglátó és Kereskedelmi Kft., az Élésker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt., a Műker Villanyszerelési és Általános Kereskedelmi Kft., a Fábafém Ipari és Kereskedelmi Kft., a Kolozsi József Gépipari és Kereskedelmi Kft. és a Csabakonyha Kft. vehette át. Ezután „Az év gyakorlati oktatója” díjak átadása következett, mellyel az oklevél mellett egy 100 ezer forint összegű anyagi elismerés is járt. A megtisztelő címet pedig Priskinné Fekete Adrienn kozmetikus, és Virág János szakoktató vehette át.

Az arany-, ezüst-, és bronzkoszorús mesterek díjazása után a frissen végzett szakemberek is megkapták oklevelüket.

– Egy igazi kihívásnak éreztem ezt és szerettem volna a tudásomat maximalizálni, hogy aztán továbbadhassam a következő generáció kozmetikusainak. Megterhelő volt ez az időszak. Egy félév volt a képzés, hetente 2-3 alkalommal jártunk át Békéscsabára. A vizsga hosszadalmas volt, majdnem egy héten keresztül zajlott. Volt írásbeli és gyakorlati része. Utóbbira egy speciális anti-aging kezelést választottam, ezt mutattam be a vizsgán – mondta Rajki Erika, aki kozmetikusként végezte el a mesterképzést. – Rengeteg pluszt adott nekem, nagyon hasznos volt ez a félév. A jövő generációjának pedig a szakma szeretetét kívánom átadni, hogy igényesen végezzék a munkát, amit választottak – tette hozzá.

Rajki Erikán kívül a gépi és CNC forgácsoló mester Méhes Bálint, valamint a gázfogyasztó berendezés-és csőhálózat szerelő mester Balogh Zsolt vehette át oklevelét, majd tűzhette fel szalagra írott nevét a BMKIK zászlajára.

Fotók: BMKIK

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.