- hirdetés -

Holtversenyben az év nővére lett Szekretár Andrea Oxfordban. A gádorosi lányt 12000 dolgozó közül választották ki. Andrea nagyon boldog, hogy ekkora elismerésben részesült, hiszen azt mondja, ő igazából csak a munkáját végezte.

Szekretár Andrea 17 éve él Angliában. Diplomás ápolóként végzett Gyulán, majd Szegeden a Gyermekklinikán töltött évek után Angliába költözött. Jelenleg műtősnővérként dolgozik Oxfordban. Számára öröm kint az élet. Szereti az ottani emberek mentalitását, és nem utolsósorban a kollégáit, valamint a munkáját is. Ő mesél most a kiutazásáról, az angliai egészségügyi rendszerről, valamint a díjról, amivel kitüntették.

Mikor költöztél külföldre?

– 2002 nyarán költöztem Angliába, az első hat hetet Londonban töltöttem mint au pair, majd Oxfordba költöztem, és itt vállaltam munkát egy magán idősek otthonában. Eddig csak Angliában dolgoztam, de nagyon szeretek utazni, és turistaként volt szerencsém sok országba eljutni az elmúlt évek alatt, amiért igazán szerencsésnek érzem magam.

Miért mentél ki?

–Gyulán, a diplomás ápoló szakon végeztem 1997-ben. Ezután a szegedi gyermekklinikán dolgoztam ápolásoktatóként. A munkámat nagyon szerettem, de sajnos két diplomával sem kerestem annyi pénzt, hogy bármit félre tudjak tenni. Minden megtakarításomat továbbképzésekbe fektettem, így esélye sem volt annak, hogy valaha a leányszállóról mozdulni tudjak, hiába vállaltam plusz órákat a klinikán. 2002 tavaszán lázasan készülődtem az 5 éves főiskolai osztálytalálkozónkra, ahol néhány volt csoporttársam lelkesen részletezte a külföldön szerzett tapasztalatait. A hirtelen jött ötlet még gyorsabban realitássá vált, 2002 júliusában már én is Londonban voltam.

Mióta vagy Oxfordban?
– 2002 szeptembere óta élek Oxfordban. Három évet dolgoztam az említett magán idősotthonban mint segédnővér. Mivel magam sem gondoltam, hogy két év kinn tartózkodás után nem jövök majd vissza, így nem tettem a nővér végzettségem elismerése érdekében, illetve hogy megszerezzem az NMC által kiadott regisztrációs számot. A regisztrációs szám nélkül viszont nem lehet nővérként munkát vállalni. Amint tudatosult bennem, hogy a két év után még maradok, körülbelül egy évembe került a hivatalos dokumentumok intézése. A jelenlegi munkahelyemre 2007-ben kerültem, először mint vérvételes nővérke, majd néhány hónap után érdeklődtem az állandó pozíció ügyében. Mindenki nagyon kedvesen, segítőkészen fogadott, éreztem, hogy olyan helyen vagyok, ahol szívesen dolgoznék az elkövetkező években. Nagyon boldog voltam, amikor felvettek műtősnőnek. Mindez hatalmas változás volt számomra. Nem volt semmiféle gyakorlatom, a kollégáimnak köszönhetem az alapokat, ők avattak be a sebészet szépségeibe. És a mai napig úgy érzem, hogy jó döntés volt. Persze vannak nehezebb napok, de hol nem? Szeretem a munkámat és örömmel járok dolgozni!


Andrea 2015 óta műtősnő. Az adminisztratív teendők mellett a műtő napi rutinjáért, a dolgozók összefogásáért felel. Aktívan részt vesz az új dolgozók tanításában és szakmai gyakorlatának fejlesztésében.


Miben más ott az egészségügy?

– Az egészségügyi ellátás alapvetően állami és magán szférára különíthető el. A műtéteket tekintve van egy bizonyos rendszer: Miután a beteg elment a házi orvoshoz és beutalót kapott, 18 hét lenne az ideális átfutási idő, ha műtétre vár. Sajnos, a gyakorlatban ez sokkal hosszabb, fél-háromnegyed év is lehet, ugyanis nagyon hosszú a várólista.
Mindenki fizeti a National Insurance-t, ami olyan, mint otthon a TB, és az egészségügyi ellátás így ingyenesen, alanyi jogon jár. Ha viszont valaki nem szeretne egy csípő- vagy térdműtétre hónapokat várni, és fizet magánbiztosítást is, akkor az átfutási idő magánúton sokkal gyorsabb lehet. A műtétet ilyenkor magas százalékban a biztosító téríti.
Ha csak kisebb problémáról van szó, próbálják tehermentesíteni a háziorvosokat, és a dolgozó egy hetet leigazolhat magának a munkahelyen anélkül, hogy orvos látta volna. Az én munkahelyemen például ez az ‘önigazolás’ háromszor ismétlődhet hathavonta anélkül, hogy a munkáltató kérdőre vonná a dolgozót. Háziorvoshoz időpontot kapni azonban nagyon nehéz, általában 1-2 hét a várakozási idő. Ha esetleg valami sürgős esetről van szó, akkor reggeli órákban kell telefonálni aznapi időpontért.

Nagyon sok alap gyógyszer az ABC-ben és a boltokban kapható, könnyedén leemelve a polcokról. A drogériákban vannak gyógyszerészek, akik készségesen segítenek, ha valaki pontosan nem tudja, mit is keres a tüneteire. Ha a körzeti orvos ír fel gyógyszert, a receptért kell fizetni, nem a gyógyszerért. Sokszor a polcról leemelve olcsóbb, mint kiváltani a receptet.

Miben mások ott az emberek?

– Mindenki nagyon udvarias, türelmes, segítőkész, és örül a másik örömének. Valóban sokat beszélnek az időjárásról, tényleg teáznak és szeretik a cicákat. A busznál, az üzletben sorban állnak az emberek, türelmesek és tudják, hogy fel fognak jutni a buszra, a buszon átadják a helyet az időseknek és a hölgyeknek szó és kérés nélkül. A mozgáskorlátozottak nincsenek az otthonukhoz kötve, a közlekedésük biztosított a rámpákkal, és a buszokon, vonatokon külön kialakított hellyel.
Általában minden mondatban van helye a kérem, köszönöm, szívesen szavaknak.

A kórházban, ahol Andrea dolgozik, nyolc ortopédiai műtő van. Az elmúlt években ő a térd- és csípőműtétekre specializálódott. Általában 3-4-5 műtét fér bele a 10 órás munkaidőbe. Műtősnőként többek közt előkészít, aktívan részt vesz a sebészekkel a műtétben és adogatja a szükséges eszközöket.

Volt már, hogy úgy érezted, mégsem neked való?

– Nem. Sőt, úgy érzem, hogy nekem való. Anyukám szerint már az óvodában eldőlt a pályaválasztásom

Volt olyan eset, ami nagyon meghatott? Egy emberhez való kötödés?

– Igen, természetesen. Ezen a pályán csak szívvel-lélekkel maradhat az ember. A gyerekklinikán is érintettek meg családok sorsai és az idős otthonban is volt egy néni, akivel azt hiszem, mindketten kötődtünk egymáshoz, és nagyon megérintett, amikor elveszítettük. A mai napig látom magam előtt és érzem, hogyan szorította a kezemet a gyenge kezeivel, valamint a csillogást a szemeiben, amikor bementem a szobájába. Jelenlegi munkakörömben ez nincs, hiszen nem ismerem a betegeinket. Persze egy komplex műtétnél nagyon átérzem az esetet, de személyes kötödés nincs.


Milyen elismerésben részesültél?

– Az idei évben 8. alkalommal adták át a dolgozók elismerésére ezt a díjat. Az Oxford University NHS Trust-nál 12 kategóriában bárki jelölhette bármelyik dolgozót valamilyen kimagasló teljesítményéért. A jelöléseket minden esetben indokolni kellett, és egy szakmai bizottság döntött az eredményekről. Hatalmas megtiszteltetés volt az első háromba bekerülni ‘Az év Növére/Védönöje’ kategóriában. Több mint 12000 dolgozónk van, több mint 1500 jelölés érkezett a 12 kategóriában. Nagyon ünnepélyes keretek között, vacsora keretében volt az eredményhirdetés december 4-én az oxfordi városházán. A kategória első helyezettje egy körzeti védőnő kolléga lett, én nővérként holtversenyben a második helyen végeztem.

Ad-e ez további lendületet a számodra?

– Igen, mindenképp! Nagyon meg vagyok hatva, hiszen soha nem gondoltam volna, hogy ekkora elismerésben lesz részem, hiszen csak a munkámat végeztem. Sikerült egy hatékonyt módszert kidolgozni az ortopédiai műszerek műtét előtti és utáni számolására, és ezt mindenképpen szeretném tovább fejleszteni, és átvinni más területekre is, ahol komplex műtétek esetén több száz eszközt kell a műtősnőknek számolgatni, miközben természetesen a műtétre is koncentrálnak.


Andrea zárásul elmondta, mindenkinek nagyon köszöni a biztatást, támogatást és ösztönzést ezen az úton.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.