- hirdetés -

Egy régi, már-már elfeledett népszokás, a Lucázás felelevenítésére készülnek a Vörösmarty általános iskola harmadikosai. A pénteki esemény főpróbájának ma délben, a Máltai Játszótér épülete adott otthont.

Terveik szerint december 13-án, Luca napkor a harmadikosok végig járják az iskola tantermeit, bekopognak minden osztályba és mint egykor faluhelyen a gyerekek Lucáznak, köszöntik a „háziakat”, jövendölnek, jókívánságokat mondanak. Mint Tóth Margit tanárnőtől, a gyerekek felkészítőjétől megtudtuk, egyszerre kedves és hasznos lesz ez a program.

A gazdasszonynak annyi tojása legyen mint égen a csillag…(Fotó: Rosta Tibor)

– Iskolánkban több éve elevenítjük fel, többek közt a Luca napi hagyományokat is. Ez hasznos is, hisz a gyerekek megismerkednek a népszokásokkal, hiedelmekkel. Nagyon érdekli őket a naphoz kapcsolódó sok babona, jóslás, varázslás. A szerencsehozó házról-házra járást elevenítjük fel az iskolában. Mindenütt otthagyjuk a jókívánságainkat és ajándékképpen egy kis Luca-búzát, amelynek lehet figyelni a növekedését, hisz ez jósolja meg a jövő évi termést – mondta el Tóth Margit tanárnő.

A nyilvános főpróbának már nem először ad otthont a Máltai Játszótér. A szülők az iskolában nem láthatnák Lucázó gyermekeiket, de így erre is lehetőséget teremtettek számukra.

Nem maradhatott el az ilyenkor szokásos vendéglátás sem (Fotó: Rosta Tibor)

A jó hangulatú és sikeres főpróba végén a „házigazda” – Frankó Attila – átvette a lucázók ajándékát, majd ahogy illik vendégül látta őket egy kis szörpre, szaloncukorra. Jöhet a pénteki premier.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.