- hirdetés -

December 2. és 4. között rendezték meg Szegeden a XIV. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját, melyre a Táncsics Mihály Gimnázium három tanulója és kísérő tanáruk, Francziszti László is meghívást kapott.

A konferencia díszvendége Ole Petersen professzor volt, akinek fő kutatási területei a sejtek kalcium jelátviteli folyamatai, valamint a kalcium túlzott felvételének és leadásának hatásai a hasnyálmirigyben. A rendezvényre meghívott tanulók egyetemi hallgatók által vezetett kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, ahol a fiatal kutatók hasznos információkkal látták el őket.

A rendezvény délutáni programjaként a Szent-Györgyi mentorok, többek közt dr. Horváth Péter Élet a pixelek mögött című bemutatóját hallgathatták meg a résztvevők. Ole Petersen előadását követően egy kulturális est következett, majd a konferencia zárásaként a tanulók meglátogathatták a mentorok laboratóriumait, megismerhették az ott zajló kutatásokat.

A Táncsics Mihály Gimnáziumot három tehetséges tanulója, a 11. B osztályból Durajda Gerda és Krizsán Bence, valamint a 12. B osztályos Mlinarics Sára képviselte, kísérő tanáruk, Francziszti László társaságában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.