- hirdetés -

1989 októbere óta létezik Orosházán a Családsegítő Szolgálat, mely az eltelt harminc évben sok átalakulás mellett, számtalan rászoruló család életét tette könnyebbé.

Egy harminc évvel ezelőtti Békés megyei Hírlap szűkszavú, novemberi cikkét találtuk a könyvtár Múltidéző sorozatában, mely arról adott hírt, hogy októberben a Városi Tanács létrehozta családsegítő szolgálatát. „Feladata figyelemmel kísérni a szociális viszonyok alakulását, rendszerezni az összegyűjtött adatokat, tapasztalatokat. Ajánlásaival segíteni a tanács szociálpolitikai feladatainak szervezését és tervezését.”

A kezdetek

A szolgálat egyik első munkatársa volt Orosháza jelenlegi polgármestere, Dávid Zoltán. Tőle érdeklődtünk a kezdetekről.

– Surinásné Tóth Olga kapta a megbízást, a szolgálat létrehozására, aki olyan embereket keresett maga köré, akik ismertségük, szociális érzékenységük alapján alkalmasnak tűntek erre a feladatra. Akkor még ilyen irányú felsőfokú képesítés nem létezett. Azzal kezdtük, hogy a városban megjelenő lapokban kérdőíveket gyártottunk és tettünk közzé és próbáltuk a rászoruló családokat megtalálni, adatot gyűjtöttünk. Az akkori városi tanáccsal együttműködve próbáltuk a segítséget kiterjeszteni – meséli a polgármester.

Nagyon sok szép dolgot vittek véghez, sok család kapott valamilyen segítséget a szolgálattól. Később – szintén Dávid Zoltán részvételével – megalapították a Nagycsaládosok Egyesületét.

A Székács József utca 3 alatt volt a családsegítő székhelye. Ott is sok volt még a tennivaló.

– A Székács utcán sok mindent ki kellett alakítani. Betonoztuk a járdát, egy vállalkozó elkészítette a filagóriát, később megcsináltuk az udvarban a homokozót, játszó sarkot, ahol a gyerekek játszhattak, míg szüleikkel foglalkoztunk, beszélgettünk. Ilyen még nem volt addig és azt gondolom, hogy ez nem csak a mi számunkra volt nagy dolog, hisz személyre szabottan tudtunk foglalkozni az emberek problémáival, illetve erőnk szerint, szakembereket bevonva segítettünk – mondja a városvezető.

Az átalakítás után

A Családsegítő szolgálat fennállása alatt az 1998-as esztendő hozta az egyik nagy átalakulást. Erről a szolgálat jelenlegi vezetőjét, Halustyik Évát kérdeztük.

– ’98-ban alakult újjá az intézmény, akkor került jelenlegi helyére, a Hajnal utcára. A ’97-es gyermekvédelmi törvény értelmében létrehozták a gyermekvédelmi szolgálatot és mivel úgy gondolták, hogy egymást kiegészítve jól tudunk működni, integrálták a gyermekvédelmi szolgálatot a családsegítő mellé. Néhányan kezdtük ebben az új rendszerben, de az évek alatt, ahogy bővült a feladatok köre, úgy nőtt a dolgozók létszáma. Ma minden dolgozónk, a törvény értelmében diplomás. Újabb jelentős változás volt 2012-ben, mikor az Orosházi Kistérség Többcélú Társulásához került a családsegítés feladata is. Ezzel együtt kiléptünk a városból, ami a tevékenységünket illeti, és olyan környékbeli településeken (pl. Gádoros) is megkezdtük a munkát, ahol addig még nem volt családsegítés – sorolja a családsegítő „újkori” történetét az igazgatónő.

Decemberben mindig több adomány talál gazdára mint egyébként (Fotó: OrosCafé)

Az évek alatt nagyon sok családdal kerültek kapcsolatba, akár a családterápiákat, vagy akár az adományok, ajándékok osztásával összefüggésben.

Karácsonykor különösen…

A december mindig nagyon mozgalmas időszak a szolgálatnál. A Magyarok Kenyere program keretében kapott liszt adományokat osztják szét a rászoruló családok közt. Jöttek nagyobb cégektől adományok – fejlesztő játékok, plüss játékok, csokoládék.

– Ilyenkor a kollégák igyekeznek úgy osztani az adományokat, hogy mindegyik a legjobb helyre kerüljön. Hamarosan itt a Mikulás Futás, amellyel egybekötve kapnak a gyerekeink mikulás ajándékokat. Tizenhetedikén Jézuska-járat keretében 130 gyereket ajándékozunk meg. Előtte mi kérdeztük meg a szülőket, hogy a gyereknek mire van leginkább szüksége, minek örülne legjobban. Ugyancsak hagyomány az Idősek karácsonya rendezvényünk – avat be a decemberi munkájukba Halustyik Éva.

A szolgálat munkatársai számára a legszebb visszajelzés a gyermekek mosolya, öröme.

A gyerekek mosolyánál nincs szebb visszajelzés (Fotó: OrosCafé)

– Amikor pl. egy Jézuska járaton a gyermek bontja az ajándékot, az ő boldogságánál szebb visszajelzés nincs, de a legtöbb család felnőtt tagjai is hálásak a gondoskodásért. Ilyenkor szerencsére az emberek adományozó kedve is megnő kissé, nálunk pedig jó helyen van az ajándék, hisz tudjuk, kik vannak arra leginkább rászorulva – mondja az igazgatónő.

A harminc éves Orosházi Családsegítő Szolgálat tehát teszi a dolgát és sajnos tennie kell a jövőben is, hisz mindig van gondoskodást, odafigyelést, támogatást igénylő család és az idő haladtával új fajta problémák is felmerülnek, melyeket önfeláldozó munkájukkal ugyancsak igyekeznek enyhíteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.