- hirdetés -

Fehér Borbála nyugalmazott igazgató pedagógiai és intézményvezetői munkájáért szakmai elismerésben részesült. A Székács Evangélikus Iskola egykori vezetője az egyház Péterfy Sándor-díját vehette át.

A balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Központban minden év novemberében intézményvezetői konferenciát szerveznek. Ezen a lelki feltöltődéssel egybekötött értekezleten az óvodák vezetői, az általános és középiskolák igazgatói, továbbá az iskolalelkészek vesznek részt. A három napos esemény zárása a Péterfy Sándor-díj átadása, mely a pedagógusi és intézményvezetői munka elismerésének jelképe.

– Ez nem egyedüli érdem. Igaz, hogy az én nevem szerepel az oklevélen, de ez az egész intézmény és az ott dolgozó munkatársak, a diákok és szüleik nélkül nem sikerülhetett volna – fogalmazott Fehér Borbála. Egy vezető önmagában semmit nem tud tenni, csak akkor, ha vannak olyanok, akiket vezethet, és akik követésre méltónak találják őt. Ez igazából az intézményben folytatott szakmai munka elismerése – folytatta.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A nyugalmazott igazgató elmondta, intézményük kicsiből indult és nagyra növekedett. Legelőször az óvodában valósult meg az egyházi képzés, majd a 8 osztályos általános iskola következett. Azután 1998-tól a 6 osztályos, 2000-ben pedig a 4 osztályos gimnáziumi képzésben is részt vehettek a diákok.

– 1992 szeptemberében indult az egyházi tagozat az akkor még önkormányzati fenntartású iskolában. Én magam óraadó voltam néhány hónapig, miközben még a szentetornyai iskolában tanítottam. Már ebben az évben megismerhettük egymást azokkal a pedagógusokkal, akik készültek az egyházi tagozaton történő tanításra. A Győri Gábor által vezetett Levita körön felelevenítettük ismereteinket az Isten dolgaival, az egyházzal, a Bibliával kapcsolatban.

Kísérni, vezetni a gyerekeket a hit közvetítésével

1993 szeptemberétől Fehér Borbála történelemtanárként és osztályfőnökként dolgozott tovább az iskolában. 2002-től nyolc éven át igazgatóhelyettesi posztot töltött be, majd 2010-től igazgatóként folytatta munkáját.

– Ez az iskola nagyon fontos feladatot lát el, hiszen a város egyetlen olyan egyházi intézménye, ahol az óvodától a 12. osztályig tanulhatnak a gyerekek. Lehetőséget kínálunk azoknak a hívő és nem hívő családoknak, akik gyermekeik számára nem csak a magas színvonalú tudást, de a keresztyén szellemben folyó nevelést is szeretnének biztosítani.

Fehér Borbála úgy véli, számukra fontos, hogy a szülők rájuk bízzák gyermekeiket, kézen fogják őket és elkísérik akár az érettségiig is. Mindezt a hit közvetítésével.

– A hitet nem mi adjuk. Legfeljebb olyan emberek segítségével tudjuk a gyerekeket vezetni, akiknek a hitélete lehet maga a példa. Lehet, hogy olyan országos eredményekkel nem büszkélkedhetünk, mint az OKTV országos helyezések, de sok diáknak sikerül középfokú nyelvvizsga bizonyítványt szerezni úgy, hogy kihasználják az iskola által biztosított tanórai és órán kívüli lehetőségeket. Számunkra az is sikernek számít, ha ezek a gyerekek évekkel később boldogan jönnek el egy osztály találkozóra, vagy megkereszteltetik a gyermekeiket, vagy hozzánk íratják be később őket óvodába, iskolába.

Szakmai elismerés a nyugalmazott igazgatónak

„Nem véletlen az, hogy kitalálták a nyugdíjazást”

Az előző tanév végén Fehér Borbála nyugdíjba vonult. Tervei vannak bőven, bár már nem az iskolával kapcsolatosak.

– Nem szomorkodom amiatt, hogy már nem vagyok aktív dolgozó. Nagy öröm számomra, hogy októberben unokám született, boldog nagymama vagyok. Időnként azért bejárok az iskolába, tagja vagyok az igazgatótanácsnak is. Jó látni, hogy a kollégáim lelkiismeretesen, szeretetben végzik a dolgukat, látom a nyüzsgést és pezsgést, és érzem ugyanazt a hangulatot, amit naponta megtapasztaltam igazgatóságom alatt. Vannak persze változások, amiket muszáj volt meglépni. Van köztük olyan, ami már nekem nehezemre esett volna. Nem véletlen az, hogy kitalálták a nyugdíjaztatást. Az ember, amikor valamilyen szinten felfogja és megérti, hogy a fizikai és szellemi képességeinek a határát feszegeti, akkor tudni kell lépni. Az évek során sok dolog felhalmozódott az otthon, a családom tekintetében, amit az ember adósságként élt meg. Most ezeket próbálom törleszteni. Mindemellett férjemmel szeretnénk aktívabb kulturális életet élni, színházba, rendezvényekre járni. Egyelőre ezeket tervezem – mondta el Fehér Borbála.

A Péterfy Sándor díjat általában egy évben egy intézményvezető kapja meg, idén viszont ketten vehették át a díjat. Fehér Borbála mellett Tölli Balázs, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatója részesült a megtiszteltetésben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.