- hirdetés -

A gyerekek izgatottan várják a decembert. Ami biztosan eszükbe jut erről a hónapról, az a Mikulás és a Jézuska érkezése. És ők bizony nem csak, hogy jönnek, hanem még ajándékot is hoznak nekik. De mi legyen ez a meglepetés?

Talán a egyik legfontosabb már el is hangzott. Az, hogy az a valami, ami a cipőben vagy a fa alatt várja őket, meglepetés legyen. Valami, amit eddig mindenki titokban tartott előttük, valami, amire várniuk kellett. De ne csak arról szóljon az ünnep, hogy a gyerkőc az új játékot várja. Legyen meg az izgatott készülődés, a ráhangolódás is. Ennek megléte a szülőkön áll vagy bukik. Az ünnepi készülőséről, az ajándékvásárlásról és az ilyenkor ránk nehezedő nyomásról pszichológust, védőnőt és óvónőt kérdeztünk.

– A december sok felnőttnek feszültséggel teli időszakot jelent. Az év vége előtt gyakran még számos munkahelyi teendő vár rájuk, illetve fejtörést okoz az ajándékok beszerzése is – mondta el Kovács Annamária pszichológus. – Sokszor a nagy rohanásban és készülődésben pont a lényeg veszik el: a meghitt hangulat, a közösen együtt eltöltött idő, a gyermekekkel folytatott játék és az ünnepi ráhangolódás. A gyerekek nem biztos, hogy a sokadik mikulás csokira és az ajándékokra fognak visszaemlékezni évekkel később, hanem a közös családi élményekre, szokásokra – folytatta a pszichológus.

Mikuláscsokiból is megárt a sok

Ha ajándékozásról van szó, manapság már számtalan lehetőség közül választhat a szülő. Az internet, a bevásárlóközpontok, a különböző adventi vásárok már jó előre segédkezet nyújtanak a számukra.

– A mikuláscsomag mindig lázba hozza a kicsiket és persze a nagyokat is – mondta Kinyóné Pável Éva védőnő. Tartalmát tekintve azt gondolom, felesleges túlzásokba esni. Egyrészt, ha már kisgyermekkorba a „minél többet, nagyobbat kapjon” elvet követjük, az idő múlásával ezek a gyermekek valószínűleg nem fogják értékelni a szerényebb ajándékokat. Másrészt egy 2-3 éves gyerkőcnek igen nehéz – sőt lehetetlen – megmagyarázni, hogy azt a csokimennyiséget, amit a Mikulás hozott, be kell osztani. Itt a történetnek szinte mindig sírás és hiszti a vége – folytatta Kinyóné.

A védőnő tanácsa, hogy a gyermekek egészsége érdekében a szülő csempésszen a csomagba egészséges dolgokat is, például gyümölcsöt, cukormentes édességet, vagy akár egy szép fogkefét vagy fogkrémet. Ezáltal változatos lesz a csomag összetétele.

Közös játék – felejthetetlen élmény

– Az a tapasztalatom, hogy ha napi szinten túl sok játék van a gyereke körül, akkor kevés ideig, vagy egyáltalán nem játszanak velük. Ezért itt is hangsúlyoznám, hogy ne a mennyiségen legyen a hangsúly – emelte ki a védőnő.

Forrás: Pixabay

Ha ajándékról van szó, javasolja, hogy olyan játékot válasszunk, ami nem az adott életkorban ajánlott, hanem egy kicsit később. Egy készségfejlesztő játék jó példa erre. Korosztályokra bontva is kapható, kicsiknek és nagyobbaknak is tökéletes lehet, hisz tanító és fejlesztő jellegű.

– A tárgyi ajándéknál sokkal fontosabb lenne, hogy minél többet játszunk gyermekeinkkel. Játék során beszélget a család, érzelmek, indulatok szabadulnak fel, soha vissza nem térő élményeket adhatunk egymásnak. Egy társasjáték, egy kártya, egy szerepjáték tökéletes választás lehet erre a célra. Ne hagyjuk, hogy a telefonok, tabletek, számítógépek elhidegítsenek minket egymástól. Tudom, ez nem egyszerű. De úgy gondolom, ha most, kisgyermekkorban leülünk játszani velük, fizikálisan és lelkileg is együtt vagyunk, ez megalapozhatja a boldog gyermekkort, valamint a későbbiekben a serdülőkor nehézségeinek könnyebb átvészelését – mondta el Kinyóné Pável Éva.

Egy közösen elkészített játék dupla élményt nyújt

Amire ő vágyik, nem ami nekünk tetszik

Hasonlóan vélekedik a témáról Király Edina óvónő is.
– Egyházi óvodában dolgozó óvónőként a csoportomba járó gyerekeknek azt hangsúlyozzuk az ünnepek kapcsán, hogy nem az a fontos, mi van a fa alatt, vagy a Mikulás puttonyában, hanem az, hogy kik veszik őket körül. Gyermekeink évek múltán ritkán emlékeznek arra, hogy mit kapnak ilyenkor. Ami jobban megmarad emlékeikben, az az érzés. A boldog, felhőtlen együttlét a legszebb ajándék. Anyukaként azért természetesen nem teszem meg azt, hogy ne adjak tárgyi ajándékot is a kislányaim. A lényeg, hogy személyre szabott ajándékot adjunk, ami nem feltétlenül egy vagyonba kerülő baba, vagy fiúk esetében autó, hanem olyan dolog, amire tényleg vágyik a gyermek. Ha tudjuk, hogy szívből óhajtja, akkor azt biztosan értékelni fogja – folytatta az óvónő.

Király Edina elmondta, hasznosnak tart mindenféle kreativitást, fantáziát, figyelmet, kézügyességet, együttműködést igénylő játékot. A lényeg, hogy együtt tudjunk örülni az ünnepnek magának és egymásnak.

Forrás: Pixabay

Előre tervezés a meghitt percekért

A közös játék akkor a legjobb, ha a szülő teljes figyelmét a gyermekre tudja fordítani. A mai kor nagy problémája, hogy ezt a kicsik ritkán kapják meg. Sok felnőtt a közösen töltött percekben is gyakran a telefonjára néz, a közösségi oldalon is aktívan jelen van, így a gyermek csak szórt figyelmet kap. Vagy ha a közös program közben azon gondolkozik, mi mindent kellene még karácsonyig elintéznie, nehéz lesz a játékra koncentrálni.

– Még a december kezdete előtt gondoljuk át, hogy mi azok a teendők, amik feltétlenül meg kell csinálnunk ebben a hónapban, és mik azok a dolgok, amiken „egyszerűsíthetünk”, elhalaszthatunk későbbre vagy el is hagyhatunk. Nehéz a figyelmet a gyerekekre szentelni, ha közben azon gondolkodunk, hogy mit kell még csinálnunk. A gyerekek is úgy tudják leginkább átélni az ünnepek varázsát, ha ott vagyunk velük és mi magunk is átéljük – tette hozzá Kovács Annamária pszichológus.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.