- hirdetés -

Az orosházi lovas hat éven át szerepelt Kishuszárként a Nemzeti Vágtán.

Mórocz Mercédesz 2013-ban indult először a Nemzeti Vágtán. A következő évben már Nagylak színeiben a dobogó tetejére állhatott. Ezután két balszerencsés év következett. Előbb 2015-ben nem sikerült a kvalifikáció a döntőre, majd 2016-ban érvénytelen start miatt kizárták. Az orosházi leány kitartását bizonyítja, hogy nem adta fel és a következő évben újra dobogón végzett, orosházi színekben bronzérmet szerzett. Egy esztendővel később, 2018-ban nem jött össze a döntő, de az idei évben a dobogó második fokára lépett. Mercédesz kora miatt utoljára indulhatott Morcossal, a pónival a Kishuszár versenyen.

– Az idei évben kaptunk plusz egy hónapot a felkészüléshez, ez szerintem minden kishuszárnak jól jött. Rengetegen szurkoltak, álltak mellénk és akár csak lelkileg is, de támogattak minket Morcossal. Ahogy közeledett a Vágta, bennem csak a sok-sok emlék kavarodott. Leginkább az a tudat hajtott előre, hogy ez lesz az utolsó versenyünk a Vágtán. Elindult az előfutam, harmadikként startoltunk, de már az első kanyarban sikerült az élre törnünk Morcossal. Onnantól kezdve folyamatosan tartottuk az első helyet, a legjobb időeredménnyel nyertük az előfutamot, így kerültünk be a vasárnapi döntőbe. Morcos egyáltalán nem fáradt el, ahogy én sem. A hármas starthelyről indultunk el, amely szintén nekünk kedvezett. Kétszer fújták vissza a startot, majd harmadjára sikerült elkapni egy jó rajtot és szinte végig tartottuk az első helyet, amikor az utolsó 300 méteren végül megelőzött minket egy jobb vérmérsékletű ló.

Nem adtuk fel, sikerült megszerezni a második helyet. Annyira büszke voltam Morcosra, hogy akkor ott azonnal a cél után könnybe lábadt a szemem és örömömben sírni kezdtem – mondta el Mórocz Mercédesz.

Mercédesz az élen (Fotó forrása: Nemzeti Vágta facebook)

A versenyző kiemelte, nagyon hálás, hogy egy ilyen csodaló az övé, hét éven keresztül mindig szívvel-lélekkel küzdött és megmutatta, igenis van kiút a gödörből és sosem szabad feladni. Most mégis elválnak útjaik, de törekszik rá olyan lovast keresni, aki átveszi a helyét. Morcost nem adja el, nem tudna tőle megválni semmiképpen sem, éppen ezért szeretne még vele egyszer-kétszer futni a Kincsem Parkban.

A fiatal lovas végezetül köszönetét fejezte ki szüleinek, Tóth Andreának és Mórocz Józsefnek, valamint testvéreinek, Németh Alexandrának és Németh Brigittának, valamint barátnőinek, Szabó Alexandrának és Kovács Viktóriának. Továbbá Mágocsiné Bende Katalinnak, Csontos Dominikának, Benner Jánosnak, Tarkó Piroskának, az Ibolya Farmnak, Mester Tamásnak, Iványi Tündének, Molnár Istvánnak és Adélnek, Molnár Gyöngyinek, dr. Györgyi Jánosnak, Kéri Lászlónak, az orosházi önkormányzatnak és a Hegedűs Bútorboltnak a támogatásért.

Mórocz Mercédesz életében lezárult egy fejezet, de álmait tovább szövögeti és elmondása szerint a felnőttek között, nagyobb lóval szeretne versenyezni, most a feltételek megteremtésén dolgozik.

Fotók forrása: Nemzeti Vágta facebook

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.