- hirdetés -

Aki tudja, milyen sok energia és önfegyelem kell egy szúnyogcsípésnyi bicepsz összeszedéséhez, az biztosan ámulva nézi Kishonti Noel képeit. De aki nem tudja, az is. Noel 24 évesen a Joe Weider’s-féle Amateur Olympian verseny ezüstérmese.

Ránézek és ledöbbenek. Mennyi munka kell ahhoz, hogy valaki így nézzen ki? És mennyi ahhoz, hogy ezt a formát megtartsa? „Bűnözik” (értsd: eszik pizzát vagy kakaós csigát) egy testépítő legalább havonta egyszer? Lenyűgöző ez a teljesítmény. Bizonyítja, hogy kellő akaraterővel bármi elérhető.

– Nekem gyerekkori álmom volt, hogy testépítő legyek. Tudom, furán hangzik, de tudtam, hogy erre születtem – kezdte Noel. Vékony srác voltam kiskoromban, de én akartam lenni a legjobb. Mindig is tetszett pl. Arnold Schwarzenegger fizikuma. 12 évesen kezdtem edzeni, aztán 16 évesen fekvenyomó Európa-bajnok lettem. Mindig az motivált, hogy ha valamit csinálok, abban én legyek a legjobb. Még ha beledöglök, akkor is.

Noel az idei olimpia előtt

Noel Europa-bajnok lett a WBPF szövetség tenerifei versenyén, valamint négyszer magyar-bajnok a különböző szövetségeknél.

– Az elmúlt két évben a Joe Weider’s-féle Amateur Olympian versenyeztem Spanyolországban. Ez a világ második legprofibb testépítő versenye. Tavaly a kategória legfiatalabb versenyzőjeként benne voltam a top 10-ben, idén pedig sikerült érmet nyernem. Egyedüli magyarként ezüstöt szereztem.

Egy év alatt 12,5 kiló izom

A recept: tudatos tervezés, pontos időzítés, temérdek lemondás és annál több fizikai munka. És mindent megtenni azért, hogy te legyél a legjobb!

– Rengeteg munka kell ehhez az eredményhez. De bűnözni természetesen néha azért lehet. Persze, ha valaki versenyre készül, akkor az utolsó hetekben már egyáltalán nem szabad, de egyébként heti egyszer úgy gondolom, még kell is. Ami nagyon fontos a genetikán kívül meg ebben a sportban, az az időzítés. Hogy mindig hallgassunk a testünk jelzéseire. Lényeges a formaidőzítés, a szénhidrát és vízhajtás megfelelő időzítése, illetve a szénhidrát visszatöltése verseny előtt. Hogy egy testépítő ne legyen se lapos, se fedett vagy vizes. Amikor versenyre készülök, heti 6 súlyzós és 6 kardió edzésem van. A legszembetűnőbb, hogy a tavalyi versenysúlyom 85 kg volt, még idén a mérlegelésnél 97,5 kg. Tehát 1 év alatt 12,5 kg izmot sikerült felpakolnom. Ami emberileg lehetséges, mindent megtettem.

Az idei versenyen Noel a második lett

A versenyforma hosszú távon nem tartható

Ebben a sportágban nagyon fontos a pihenés. Aki a hétköznapokban is próbálja tartani a versenyszintet, az előbb vagy utóbb belebetegszik. A versenyforma nem örök. Csak versenytől versenyig tart. Aki ezt nem látja be, az áldozatává válik.

– Júniusban volt az utolsó versenyem. Azóta nem voltam, és nem is tervezem. Az egészséget azért eléggé igénybe veszi, még ha erről nem is beszel senki. Az elmúlt öt évemet versenyzéssel töltöttem. Most pihenek. Azt is kell, hogy előrébb tudj lépni. Néha a kevesebb több. Verseny után is lehet egy átlagon felüli jó formát tartani, de az élsport az nem az egészségről szól. Ahogy a mondás tartja: Ahol az élsport kezdődik, ott az egészség végződik.

A pihenést persze nem kell szó szerint érteni.

– Így, versenyidőszakon kívül heti 4-5 edzésem van, ebből maximum 2 kardió. Jelenleg edzőként dolgozom. Van egy saját csapatom, a KishontiTeam. Szeretem ezt csinálni, szeretem átadni a tudást, a tapasztalatot, hogy mások ne essenek azokba a hibákba, amikbe korábban én.

Kíváncsi voltam arra, milyen a női ideálja egy testépítőnek. Vajon ez összefügg az ő külső megjelenésével?

– A testépítő nőket egyáltalán nem tartom szépnek. Elismerésre méltó, ahogyan kinéznek, de számomra egy normális fitt testű hölgy a szép, mint amilyen a párom is. Fontos megjegyezni, hogy a testépítő versenyzésen kívül is van élet, amit sokan elfelejtenek. Tudni kell helyén kezelni a dolgokat.

Noel lelkesedése nem apad. Miért is tenné, mikor olyan fiatal. A jövőbe tekint, van ami hajtsa.
– Az motivál, hogy önmagamnál jobb legyek. És az, hogy nehogy már bárki megmondja nekem, hogy neked ez úgysem sikerülhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.