- hirdetés -

Ősszel költöző madaraink elrepülnek melegebb tájakra. Azonban vannak olyan fajok, melyek itthon vészelik át a hideg hónapokat. Nagy
segítséget jelenthet számukra, ha megfelelő táplálékot helyezünk ki
kertünkbe a nekik szánt etetőkbe.

Az ősz beköszöntével egyre hűvösebbek a nappalok is, ilyenkor már
érdemes megkezdeni a madarak őszi-téli etetését, hiszen ebben az időszakban már egyre kevésbé találnak maguknak természetes módon táplálékot. Segíthetjük telelő madarainkat azzal, hogy különböző magas zsiradéktartalmú, olajos magvakat teszünk ki nekik.

Verseczki Nikoletta kiemelte, kenyeret ne tegyünk a madáretetőbe (Fotó: Rosta Tibor)

– Ez lehet fekete héjú napraforgó, tökmag vagy dió, emellett kihelyezhetünk nekik szalonnát és faggyút is. Ebben az esetben azonban fontos odafigyelnünk arra, hogy ezek kizárólag sótlan termékek lehetnek, hiszen a só a madarak pusztulását okozhatja. Az olajos magvakat jellemzően a cinkefélék, a csúszka a pintyfélék fogyasztják, azonban nekik kisebb fajta magokat, például kölesféléket is kiszórhatunk a földre, hogy onnan felszedegethessék azt. Abban az esetben, ha a rigóféléknek szeretnénk kedvezni, akkor az etetőbe kerülhet főtt répa, főtt rizs vagy félbe vágott alma is. Ezeket azonban táplálkozási formájuk miatt a földre érdemes szórnunk – ismertette Verseczki Nikoletta, a Körös-Maros Nemzeti Park
természetvédelmi kezelője.

Hozzátette, azonban kenyeret semmiképp ne adjuk a madaraknak, hiszen az emésztőrendszerük nem tolerálja azt, így könnyedén a madár pusztulásához vezethet.

A természetvédelmi kezelő hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az etetés mellett a madarak ivóvízellátását is folyamatosan biztosítsuk. Ez nemcsak a nyári, meleg időszakban, hanem ilyenkor az őszi-téli időszakban is kiemelt feladatunk, hiszen ebből tudják fedezni a napi
folyadékbevitelüket, valamint esetenként a hűvös idő ellenére is
fürdenek benne.

Gondold át, mielőtt elkezded!

Madáretető készítésnél érdemes odafigyelnünk arra, hogy olyant
válasszunk vagy készítsünk, ami fedett.
– Abban az esetben, ha a magok megáznak hamarabb, könnyebben romlanak, az pedig a madarak számára sem jó. Emellett gondoljuk át, hova helyezzük ki a madáretetőt. Lényeges, hogy míg a madár számára könnyen megközelíthető, addig a földi ragadozók ellen védett legyen. Ennek tudatában tehetjük a kuckót egy fa magasabb pontjára, vagy egy olyan oszlopra, amelyre például a macska nem tud feljutni – fogalmazott Verseczki Nikoletta.

Nagyon fontos tudatában lenni annak, hogy ha egyszer elkezdjük etetni a madarakat, akkor azt nem szabad abbahagyni, hiszen a madarak számítanak rá, oda szoknak. Végzetes lehet számukra, ha egy téli napon nem találnak maguknak eleséget az etetőben. A folyadékot jellemzően cserépalátétbe érdemes kihelyezni. Fontos, hogy ha reggelre befagy az itató friss, enyhén langyos vízre cseréljük, elkerülve azt, hogy ismét hamar megfagyjon az itatóba öntött mennyiség.

Ha figyelünk, tanulunk!

A madáretetés amellett, hogy hasznos, segíthet abban, hogy a legkisebbeket bevonjuk és tanítsuk a természet szeretetére, valamint arra, hogy figyeljük a minket körülvevő környezetet. Megismerhetünk, láthatunk olyan madarakat, amelyekkel ritkán találkozunk testközelből.

– Vannak olyan madaraink, amelyeket nyáron is láthatunk, ilyenek például a cinkefélék. Ők a tavaszi-nyári időszakban rovarokkal táplálkoznak és a fiókáikat is ezzel táplálják. Azonban az őszi időszakban könnyedén átállnak a magvak fogyasztására – mondta a természetvédelmi kezelő.

A rákóczitelepi iskolában már készülnek a téli madáretetésre (Fotó: Rosta Tibor)

Az etető környékén emellett találkozhatunk különböző pintyfélékkel, mint például a zöldike, a tengelic, vagy a meggyvágó. Továbbá láthatunk fenyőpintyet is, aki csak téli vendég nálunk, de ebben az időszakban előszeretettel látogatja a kertekbe kihelyezett madáretetőket.
– Mindezeken kívül harkályfélék, csuszkák, valamint fekete, szőlő-
vagy fenyőrigók is meglátogathatnak bennünket – sorolta.

Az énekesmadarakkal együtt azonban megjelenhetnek kertünkben a ragadozómadarak is, mivel számukra az etető egy terített asztal. Fontos, hogy ne haragudjunk rájuk azért, ha egyszer-egyszer megjelennek és bevágnak kertünkbe, hiszen nekik is szükségük van a táplálékra.

Verseczki Nikoletta zárásként elmondta, az országban egyedülálló interaktív Kardoskúti Madárvonulási Múzeumban közelebbről is
megismerkedhetünk a kardoskúti Fehér-tó és környékének madárvilágával, melynek keretében szakmai ismertetőt is biztosítanak az érdeklődők részére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.