- hirdetés -

Nagyot változott a határ képe az októberi határszemle óta. Akkor még a kukorica betakarításának végén jártak a gazdák, azóta már jórészt az őszi gabona is földben van.

Szép, hosszú, meleg őszünk volt októberben. A kedvező időjárásnak köszönhetően teljes gőzzel folyt a kukorica betakarítása és ezzel egy időben, párhuzamosan elkezdték a gazdák az őszi vetések talaj előkészítő munkáit. Az árpa került először a földbe. Az október közepén hullott kétnapos esőnek köszönhetően ennek jó része már ki is kelt. Mint állandó szakértőnk, Herczeg Tibor, egyéni gazdálkodó elmondta, a búzánál már nem volt ilyen felhőtlen minden.

– A tartósan meleg és száraz időben nem mindenütt sikerült ideális magágyat készíteni a búzának. Ennek hatására egy kicsit el is nyúlt időben a búza vetése. Azért haladtunk, ahogy lehetett és elmondhatom, hogy ezen a héten be tudjuk fejezni, földben lesz a jövő évi kenyérnek való. A vetési munkákkal egy időben, ahol voltak viszonylag nedvesebb területek – főként a kukoricák helyén – ott a szántást is el tudtuk végezni. A száraz idő végig kísért minket, csupán az elmúlt két napban érkezett némi csapadék, ami a már kikelt növényeknek, árpának, repcének nagyon jól jött – idézi fel Herczeg Tibor.

A vetés előtti jó talaj előkészítés fél siker (Fotó: Rosta Tibor)

A jó gazdának – ahogy mondják – százfelé van a szeme. Októberben is, a szántás, talaj előkészítés, vetés mellett, sürgősen be kellett avatkozni a növényvédelem frontján is. A meleg időjárásnak betudhatóan, a repce földeken megjelent szinte valamennyi létező rovar kártevő. A repcéről elmondhatjuk, hogy nem a létező legideálisabban, de a tavalyinál lényegesen jobban kelt. Vannak idén is kissé gyengébb, elmaradottabb táblák, területek, de kedvező időjárási körülmények között ezek is meg tudnak még erősödni a tél beállta előtt.

– A vetés lassan befejeződik, most a következő időszakban az őszi mélyszántás lesz az elvégzendő feladat. Nagy erőkkel azon vagyunk, hogy a fagy és az igazi rossz idő beállta előtt a kukoricák, idei búzák helyén el tudjuk végezni a mélyszántást – mondja a gazdálkodó.

A vállalt kötelezettségként elvetett és kikelt, úgynevezett zöldítő vetéseket is el kell rendezni télire. Ez azt jelenti, hogy a fehér mustármag és olajretek növényeit beszántják és ezek zöldtrágyaként segítenek a talaj termőképességének javításában.

Az október tehát összességében jónak volt mondható. A száraz, meleg idő volt ahol segített, volt ahol nem. A betakarítás nagyobb zökkenők nélkül lezajlott, mindössze a magtárak időszakos megtelése okozott néha kisebb hullámvölgyeket.

Ami a vetésterületeket illeti, elmondhatjuk, hogy nagyjából és egészében az elmúlt évekhez hasonló területeken vetettek minden növényből az orosházi és környékbeli gazdák. Kivétel ez alól a búza, melynek alacsony ára több termelőt arra ösztönzött, hogy helyette inkább más növénnyel próbálkozzon. Ez a „más”, zömében napraforgót jelent, melynek az idei termésátlagai és ára is alkalmasak voltak arra, hogy némi nyereséget realizálhassanak a gazdák.

Egybe cseng ezzel az Agrárminisztérium keddi közleménye.

Történelmi rekorddal, hektáronként 3,01 tonnás hozammal fejeződött be a napraforgó betakarítása október végén – közölte az Agrárminisztérium.

A hektáronkénti hozam világszinten is az elsők közé tartozik, bár az 1,69 millió tonnás összmennyiség a betakarított terület 9-10 százalékos csökkenése miatt kissé elmarad a tavalyitól. A megyék közül Fejérben, Baranyában, Hajdú-Biharban és Békésben értek el a gazdák átlag feletti, hektáronként 3,2 tonnás termést – írták.

A napraforgó ára a világpiaci folyamatoknak megfelelően körülbelül 10 százalékkal magasabb a tavalyinál. A hektáronkénti árbevétel javulásának köszönhetően a termelők többsége sikeresen zárhatja az évet – olvasható a közleményben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.