- hirdetés -

Október 24-én tartották alakuló testületi üléseiket Orosháza nemzetiségi önkormányzatai a Polgármesteri Hivatalban. A Román Nemzetiségi Önkormányzat képviselői eskütételük után átvették megbízólevelüket.

A németekhez hasonlóan szintén három képviselővel kezdi meg újabb ciklusát Orosháza Város Román Nemzetiségi Önkormányzata. A választók Farkas Andreának, Nagyné Szalai Katalinnak és Ianos Mariusnak szavaztak bizalmat.

Ianos Marius korelnök vezetésével vette kezdetét az alakuló ülés. A magyar himnusz meghallgatása után dr. Letavecz Ilona, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette, a nemzetiségi választások eredményét. Mint elmondta, a választási névjegyzékben szereplő 36 román nemzetiségi szavazóból 29 adta járult az urnák elé, majd beszámolója után átadta a képviselőknek megbízólevelüket.

(Fotó: Rosta Tibor)

A képviselők ezután szavaztak a nemzetiségi önkormányzat elnöki és alelnöki tisztségeket betöltő személyekről. Farkas Andreát elnöknek, míg Ianos Mariust alelnöknek választották.

Az újonnan megválasztott elnök vette át az ülés vezetését. Vázolta, az elkövetkezendő ciklusban céljuk anyanyelvük, hagyományaik és kultúrájuk ápolása, a helyi románság segítése. Farkas Andrea külön köszönetet mondott a nemzetiségi szavazóknak, hogy nagy számban jelentek meg az önkormányzati választáson.

A megválasztott elnök (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző ismertette a képviselőkkel vagyonnyilatkozat-tételi, valamint köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételi kötelezettségüket. A képviselőket tájékoztatta továbbá az összeférhetetlenségről, melyhez hozzáfűzte, a testületi tagok között nincs akadálya a képviselői tisztség betöltésének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.