- hirdetés -

Két Békés megyei lovas is dobogóra állhatott a hét végén Budapesten. A Nemzeti Vágta Kishuszár vágtáján Orosháza második, Újkígyós a harmadik helyen végzett.

Már megszokhattuk, hogy a kitűnő orosházi lovas, Mórocz Mercédesz ott van a Hősök terén, idén azonban csatlakozott hozzá az újkígyósiak reménysége, Makoviczki Martin. Az előfutamok sorsolása kedvezett a békésieknek, hisz itt még nem kellett egymás ellen versenyezniük.

Az első futamba sorsolták Makoviczki Martint, akinek sikerült is beverekednie magát a vasárnapi döntőbe. A második elődöntőn a hatos – legkülső – pályát adta az Orosházát képviselő Mórocz Mercinek Fortuna. Jó volt a rajt és Morcosnak viszonylag hamar sikerült a külső pályáról közel jönni a falhoz és a harmadik helyen kezdhették a verseny érdemi részét. Itt szerencsére kijött a ló gyorsasága mellett a rutin és a lovas tudás, Merci a kanyarban kezdett előzgetni és jó idővel nyerte a futamát.

A döntő. Itt még Orosháza lovasa robog az élen (Fotó: vagta.hu)

A döntő előtt nagy volt az izgalom. Nem csak Merciék csapatában, hanem mindenkinél, így a rajtot is csak kétszeri visszaintés után, harmadszorra sikerült szabályosan kivitelezni a mezőnynek. Remek rajt után sokáig Orosháza lovasa robogott az élen. Merci igyekezett a legrövidebb úton, a fal mellett lovagolva megőrizni ezt a helyet. Figyelte a hátulról érkezőket és védte az ívet, ahogy lehetett. Az utolsó két-háromszáz méteren azonban jött a későbbi győztes Vörös Tamara és Nárcisz (nagyobb százalékban telivér ló) és azt a sebességet Morcos – bár élete eddigi legjobb idejét futotta – már nem bírta tartani. Egy másodperces hátránnyal végül a második helyen értek célba, a további egy másodperc múlva érkező Makoviczki Martin előtt.

Hetedik alkalommal – és életkorából adódóan idén utoljára – indult Mórocz Merci a Kishuszár vágta döntőjén. Volt első, most második, és szerzett harmadik helyezést is Morcossal, sőt olyan év is volt, amikor kizárták. A 2013 óta letelt időszakot így foglalta össze:

– Sok mindent megtapasztaltam ebben a versenysorozatban, jót is rosszat is. Amikor kizártak, egy teljes év munkáját dobhattuk a kukába, de talpra álltam, nem adtam fel. Ez után már csak jók történtek velem és a lovammal. Sokan mellénk álltak és a felmerülő problémákat is sikerült jobban megoldani. Szeretném, hogy akik utánam jönnek, ugyanilyen örömmel és boldogsággal töltenék az éveket. Mindig csak a jó dolgokra koncentráljanak, mert az visz előre – teszi még hozzá az orosházi kiválóság.

Az utolsó versenyen elért második helyhez gratulálunk, reméljük a titkos, nagy vágyat is sikerül megvalósítaniuk és – ha nem is Morcossal – de a Nemzeti Vágtán, a nagyok közt is láthatjuk még a döntőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.