- hirdetés -

Az önkormányzati választások utáni első, alakuló ülését tartotta a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése, ahol letették esküjüket a megválasztott képviselők, akik elnöknek Zalai Mihályt választották.

A nemzeti himnusszal és eskütétellel vette kezdetét a megyei közgyűlés alakuló ülése október 21-én Békéscsabán a Megyeházban. Az újonnan alakult testület 17 képviselővel kezdi meg a következő ciklust. Az ülést vezető korelnök, Sonkolyné Szekerczés Margit nyitotta meg, aki elmondta, megvizsgálták a képviselők mandátumait és mindent rendben találtak.

Dr. Magyari János, a Területi Választási Bizottság (TVB) elnöke vázolta, eggyel csökkent a képviselők száma az elmúlt ciklushoz képest. Békés megyében hat jelölő szervezet tudott megyei listát állítani, egyedül a Magyar Munkáspártnak nem sikerült a szükséges ajánlásokat összegyűjteni. Ennek tükrében a Fidesz-KDNP 10, a Jobbik és a DK 2-2, az MSZP, a Mi Hazánk és Momentum pedig 1-1 mandátumot szereztek meg. Az ülésen mindannyian átvették megbízólevelüket.

(Fotó: Zentai Péter)

Az elnöki pozícióra két ajánlás érkezett, egyik a tisztséget előzően is betöltő Zalai Mihályra, valamint az közgyűlésbe újonnan megválasztott dr. Szabó Ervinre adhattak le a képviselők szavazatot. A titkos szavazáson eldőlt, hogy a 12 szavazatot kapó Zalai Mihály vezeti tovább a megyei önkormányzatot.

Zalai Mihály megköszönte az önkormányzati választás lebonyolításában résztvevőknek a munkáját, továbbá azt, hogy a képviselők az új ciklus idejére is bizalmukkal támogatják. Külön köszönetét fejezte ki annak a két ellenzéki képviselőnek is, akik szintén őt tartották érdemesnek a tisztség betöltésére.

– Igyekszem munkámmal az elkövetkezendő öt évben megszolgálni. A megyei közgyűlésben biztos többséget szerzett a FIDESZ-KDNP. Ez nem jelenti azt, hogy nem számítunk az ellenzék véleményére, szeretnénk munkánk során minden építőjellegű véleményt beépíteni a döntéseinkbe, hogy a munkánk hatékonnyá váljon ezáltal is – mondta Zalai Mihály.

Zalai Mihály folytatta az ülés vezetését elnökké választása után (Fotó: Zentai Péter)

A megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta, folytatják Békés megye felzárkóztatását. Kiemelte, az elmúlt ciklusban közel 60 milliárd forint összegű forrás érkezett Békés megyébe, melyre 71 település, összesen 466 sikeres pályázatot nyújtott be. A jövőben újabb fejlesztésekre kívánnak forrást biztosítani.
– Ezen pályázatok egy része már elkészült, de mondhatjuk, hogy ez a ciklus valójában még nem ért véget. A tervezett 58 milliárd forintnyi forrás helyett 64,2 milliárd forint fejlesztési forrást szeretnénk célba juttatni a megye településein. Ezek nagy része olyan fejlesztés, mely közvetlenül hat a gazdaságra azt erősítve, illetve olyan infrastrukturális beruházások, amelyek az önkormányzatok számára rezsit takarít meg, ennek köszönhetően olyan területeken lehet fejlesztést végbevinni, ahol eddig nem volt rá lehetőség – nyilatkozta Zalai Mihály.

Hozzátette, már folyamatban van a következő operatív program kidolgozása, amely további lehetőségeket nyit Békés megye életében, ehhez kíván a megyei önkormányzat segítőkezet nyújtani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.