- hirdetés -

Az Orosháza és Tótkomlós háziorvosi körzeteinek bevonásával működő praxisközösség tevékenységéről és eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a Polgármesteri Hivatalban. A projekt futamidejének lejártához közeledve Dr. Patvaros Áron szakmai vezető ismertette az eredményeket.

Tavaly áprilisban kezdődött meg az Európai Unió és Magyarország Kormányának támogatásával az a projekt, melynek keretében az alapellátást végző háziorvosok és egészségügyi szakemberek együttműködő hálózatát alakították ki. A praxisközösség együttműködés fókuszában a szív- és érrendszeri szűrések, az onkológiai éberség, a krónikus légúti betegségek, a csont- és ízületi betegségek a cukorbetegségek és mentális problémák állnak, és kiemelt jelentőséget kap a prevenció.

A sajtótájékoztatót megelőzően (és utána folytatva) a polgármesteri hivatal dolgozói és külsős páciensek is részt vettek a hivatalban tartott szűrővizsgálatokon, ahol testtömeg index mérés, vércukorszint,- vérnyomás mérés mellett rendelkezésre álltak a projekt keretében beszerzett boka-kar index mérő berendezések, melyek a perifériás érbetegségek kiszűrésében nyújtanak segítséget.

A bok-kar index mérő berendezés azonnal közvetíti az adatokat a számítógépre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint dr.Patvaros Áron a beszámolóban elmondta, az elmúlt másfél évre tervezett munkát jórészt elvégezték.

– A november harmincadikával záruló projektben az előirányzott számú állapotfelmérő íveket kitöltöttük, a visszarendeléseknél járunk. Az átszűrésekkel is végeztünk. November harmincig a plusz szolgáltatásaink, a gyógytornász, a dietetikus, a mentálhigiénés szakember, és a pszichológus elérhetőek – tette hozzá a szakmai vezető.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a praxisközösség, a jó tapasztalatok birtokában, a projekt futamideje lejártával is szeretné folytatni a közös munkát, melynek segítségével sok olyan pácienst is el tudtak érni az elmúlt időszakban, akik egyébként nem rendszeresen látogatják háziorvosukat és vesznek részt a megelőző szűréseken.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.