- hirdetés -

Milyen alakú az optimális konzervdoboz? Ezzel a kissé meghökkentő címmel tartott előadást a Táncsics Mihály Gimnáziumban október 17-én dr. Németh József egyetemi tanár. A professzor azt boncolgatta a népes hallgatóságnak, hogy a szélsőérték problémák miként jelennek meg hétköznapjainkban.

A Vinculum Szabadegyetem időről-időre olyan témákat és előadásokat kínál az érdeklődőknek, amelyek aktuális társadalmi, gazdasági, tudományos problémák köré épülnek. Ilyet hozott dr. Németh József is, aki közkívánatra érkezett már második alkalommal egykori iskolájába, és tartott izgalmas bemutatót a szélsőértékekről. Mint Blahó János igazgató elmondta, rávilágított arra is, hogy a matematika miként van jelen a mindennapokban.

A főként diákokból álló közönség a konzervdoboz optimális alakja mellett megtudhatta, hogyan kerítse be a legnagyobb kertet egy 100 méter hosszú dróttal, sőt azt is, mi várható, ha Anna és Béla szerelmesek lesznek egymásba. Mindezt középértékek, vagyis a gimnáziumi tananyag segítségével.
– Egy matematika óra motiváció nélkül nem sokat ér. Motiváció itt például lehet az, hogy amikor ezt a formulát tanulják kilencedikben, tizedikben, rámutathatunk, hogy ilyen egyszerű fogalmakkal számos problémát megoldhatunk. Ezek közül egyet kiválasztunk, ami lehet a kert kerítése, a konzervdoboz vagy a margarin, esetleg az olajkutas példa, amiket tudjuk, hogy diffenciál-, integrálszámítással is levezethetnénk, mégis a legalapvetőbb módon mutatjuk be. Nem mondom, hogy minden órán szükség van ehhez hasonló felvezetésre, de a témakör iránt legalább érdemes ilyen módon felkelteni az érdeklődést – fogalmazott a professzor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.