- hirdetés -

Az idei évben már ötödik alkalommal vett részt szeptember 30. és október 4. között a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség „Mozdulj a klímáért” kampányában a Táncsics Mihály Gimnázium. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás folyamatában való felelősségre.

Az akcióhéten a résztvevő osztályokban osztályfőnöki és biológia órák keretében fejlesztették a diákok környezettudatos szemléletét, ezen kívül felmérést készítettek a résztvevő osztályok iskolába utazási szokásairól. Ennek során a gyalog, biciklivel, busszal és vonattal megtett környezetkímélő utazások 1-1 zöld mérföldnek számítottak.

Az összegyűjtött zöld mérföldeknek szimbolikus jelentése van. Az ilyen módon megtett virtuális klímatúra idén is az ENSZ által rendezett klímakonferencián ér majd véget év végén, melyet Santiago de Chilében rendeznek. Az Európai Klímaszövetség képviselői ekkor ünnepélyes keretek között adják át a nemzetközi kampányba bekapcsolódott diákok által jelképesen összegyűjtött mérföldeket a politikusoknak.

Kőrisfát átölelve alkottak élőképet (Fotó: iskola)

A Táncsics gimnázium tanulói a zöld mérföldek gyűjtése mellett egyéni, kiscsoportos és közösségi feladatokat is megvalósítottak a héten. Ennek leglátványosabb eleme a témahét közösségi akciója volt, melynek keretében az iskola előtti kőrisfát átölelve alkottak élőképet az intézmény diákjai.

A témahéten ezenfelül csatlakoztak az ENSZ kampányához, amellyel a világszervezet egy időben, a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott globális célt szeretné megismertetni a diákokkal. A Világ Legnagyobb Tanórája az első olyan nemzetközi oktatóprojekt, melyen keresztül a gyerekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat.

A Világ Legnagyobb Tanóráján vettek részt a diákok (Fotó: Iskola)

Ezek a célok a társadalom kiemelt problémáira keresik a megoldást, többek közt a mélyszegénység felszámolásával , az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és környezetünk védelmével foglalkoznak. A 2019-es Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt magyarországi témája a biodiverzitás, a biológiai sokféleség megőrzése volt. Az iskola beszámolója alapján a megvalósításban az iskola négy pedagógusa, Francziszti László, Gabnai Edit, Mikulás Rolandné és Nagy Márió vettek részt.

A tanóra vázlatát és kiegészítő oktatási segédanyagait az ENSZ szakértői készítették, mely alapján a tematikus órát összesen hét osztályban tartották meg a biológiai munkaközösség tagjai tanórai keretek között.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.