- hirdetés -

Immár 34. alkalommal rendezték meg a Budapest Spar Maratont, melyen Orosházáról idén is szép számmal indultak. A maratoni távon egyéniben és váltóban, illetve a verseny 30 kilométeres “betét távján”a Real Nature-n is találkozhattunk orosháziakkal.

A Budapest Spar Maraton Fesztiválon résztvevők változatos útvonalon, sok ezer futótárssal együtt teljesíthetik a választott távot. Világörökségi helyszíneken, a Duna-hidakon, a Gellért-hegyen, a Budai Várnál, a Parlamentnél és Margitszigeten is megfordulnak a futók. Orosházáról nyolcan indultak a maratoni távon, további három futó pedig a harminc kilométeres távot teljesítette.

– Én 25 hetes edzéstervvel készültem lefutni életem első maratonját. Úgy gondoltam, hogy 10 félmaratoni verseny után itt az ideje feljebb emelni a lécet és szembe nézni a 42,195 kilométeres távval – kezdte az ismertetőt Szöllősi Ágnes, Orosháza futónagykövete.

Több orosházi nyakába is került érem szeptember 29-én (Fotó: Szöllősi Ágnes)

Elmondta, ebben az évben maratoni futóvá szeretett volna válni, álma szeptember 29-én beteljesült. Felkészülése heti 4-5 edzést jelentett, az utolsó hetekben nagyjából 45-55 kilométeres heti távokat. – A két utolsó, hosszabb futás alkalmával próbáltam lemodellezni a versenyt, tudatosan azokon a távokon frissítettem és vettem magamhoz energiát, ahol a versenyen is lehetőség volt rá. Az utolsó héten már rövid távok 5-8km-ek voltak előírva – mesélte Ágnes.

Mint mondta, ekkor már nagyon “futhatnékja” volt, szerette volna, ha mielőbb elstartol a mezőny.
– Nagyon izgulós vagyok, így az adrenalin ekkor is dolgozott bennem. Tudtam, hogy ez addig tart, míg el nem indítanak bennünket. Kellemesen szerettem volna végigfutni azt a távot, amit még soha életemben. Folyamatosan figyeltem a tempót, mely 5:40-6:00 min/km közt mozgott, szépen haladtam. Tíz kilométertől indítottam a frissítést vízzel és izotóniás itallal, majd folyamatosan betartva az általam már lemodellezett módon. Az idő szinte túl meleg volt egy ilyen távhoz, de sikerült mindenhol vizeznem magam – magyarázta a futó.

Holtpont után az extázis

A holtpont a 33km körül érte el, de nem tartott sokáig.
– Mantráztam, hogy szedd a lábad Ági, ne állj meg, mert utána elindulni sokkal nehezebb. Talán azért bírtam eddig, mert az erőmmel tartalékolva a hidak nagy részén hosszabb léptekkel, nem futva haladtam, hogy minél kevesebb energiát használjak. Azt hiszem bevált. A 39. kilométernél ismét előjött a még bennem szunnyadó energia, mely szinte tudat alatt, de vitt a célig –

Legnagyobb élményt számára az jelentette, mikor szinte önfeledtem a szurkolókkal pacsizva a dübörgő zenére, énekelve, mosolyogva szaladt a célkapuig.
– Valami csodálatos élmény volt, sírtam és nevettem. Kitört belőlem mindaz a feszültség, mely a verseny előtti hetekben halmozódott fel. A másnapi izomláz is viselhető volt, sokkal fájdalmasabbra számítottam. Mindezt a tudatos készülésnek tudhatom be, a magammal szemben felállított időn belül, 04:25:58 perc alatt értem be – mondta büszkén Szöllősi Ágnes.

A futók Bánfi Enikő, Bánki-Hortvath Antal, Budácsik Anita, Cseresznyés Dániel, Domokos Ferenc, Fehér Anita, Gulyás Péter, Lászlai Tibor, Mokcsayné Kovács Anikó, Mokcsay Péter, Mokcsay Réka, Rátódi Erika, Szöllősi Ágnes és Török Zoltán a verseny után közösen ünnepelték a távok teljesítését.

– A résztvevők közül mindenki jól van, izomlázuk is múlóban van. Vasárnapi találkozásunk után biztos vagyok benne, hogy a 2020-as maratoni távon több, mint tíz orosházi futó képviseli majd városunkat – zárta az interjút a futónagykövet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.