- hirdetés -

Az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező Európa-kupa viadalt, a British Open küzdelmeit rendezték a hét végén Angliában. A versenyen sensei Zsiga Zsolt és Kotuly Zoltán képviselte Orosházát.

Több, mint huszonöt ország – Japántól Kanadáig – mintegy kétszáz harcosa gyűlt össze és várta a sorsolást a küzdelem sorozat kezdetén, köztük a két orosházi, Kotuly Zoltán, a +80, Zsiga Zsolt, a -80 kilós súlycsoportban.

Kotuly Zolit mindjárt az első fordulóban összesorsolták az orosz nehézsúlyú világbajnokkal, akitől vereséget szenvedett és kiesett.

A kis orosházi küldöttség (Fotó: Zsiga Fight Team)

Zsiga Zsoltnak jobban sikerült. Huszonhárman indultak a súlycsoportjában, így harminckettes táblán indult a verseny. Zsolt az erőnyerők közt, a legjobb tizenhat között kezdett és első ellenfelének, egy angol fiúnak esélyt sem adva jutott a legjobb nyolc közé. Ott spanyol ellenfele sérülés miatt feladta a küzdelmet, így az orosháziak kiválósága két orosz és egy svéd harcos társaságában már a legjobb négy között küzdhetett a döntőbe jutásért. Az egyik oroszt, Emilian Bitkast jelölte ki számára Fortuna. Bitkas kisebb súlyával való taktikázása bejött, mert hiába dominált és irányította a küzdelmet a magyar fiú, az orosz tudott annyit küzdeni, hogy a bírók döntetlenre hozzák az első két percet. A hosszabbítás két perce után egy bírónál Zsolt győzött, hárman viszont továbbra is keresztbe tett zászlóval jelezték a döntetlent. Ezzel könnyebb testsúllyal az orosz versenyző jutott a döntőbe.

Ezzel Zsiga Zsolt úgy lett harmadik, hogy nem győzte le igazából senki. A végső győztes a svéd Jonas Rossin lett, akit ráadásul a magyar fiú egy előző brit versenyen már legyőzött.

– Ha valaki előre megajánlotta volna a bronzérmet, nem írtam volna alá. Döntőre, és ha lehet, győzelemre készültünk. Ebből a szempontból tehát nem vagyok elégedett. A dolog másik oldala viszont, hogy remek erőpróba volt a mostani, a decemberi kazahsztáni világbajnokság előtt. Jól ment a küzdelem, nem ütöttek át, nem rúgtak át, jó volt a kondícióm. Dolgozunk keményen tovább és jöhet a világbajnokság – foglalta össze Zsiga Zsolt.

Az idei British Open-re az orosz dominancia volt a legjellemzőbb. Minden súlycsoport legjobb négy versenyzője közül, legalább kettő tartozott ehhez a nációhoz. Ennek ismeretében a decemberi VB-re készülő két orosházi karatékának, Kotuly Zoltánnak és Zsiga Zsoltnak alaposan fel kell kötni azt a bizonyos alsóneműt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.