- hirdetés -

Szalai György olimpiai bronzérmes súlyemelő nevét vette fel a gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola tornaterme. A névadó ünnepséget szeptember 26-án tartották a helyi születésű sportoló, az iskola közössége és a terem felújítását végző Poli-Farbe Vegyipari Kft., valamint a Magyar Diáksport Szövetség képviselőinek jelenlétében.

A Poli-Farbe festékgyár a Magyar Olimpiai Bizottsággal és Magyar Diáksport Szövetséggel közösen indította útjára 2014-ben „A mi iskolánk bajnoka” elnevezésű programját. Ennek keretében iskolák tornatermének, tornacsarnokának, illetve a hozzájuk kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeknek a teljes körű felújítását vállalja.
– A cégünk tulajdonosa, Szabó Antal öt gyermeket nevelt fel és nevel, ezért is érzi fontosnak a társadalmi felelősségvállalást. Igyekszünk a hátrányos helyzetű oktatási intézményeket felkarolni és hozzásegíteni őket a szebb és tisztább környezethez – mondta el Sotkó Krisztina, a Poli-Farbe hálózatért felelős menedzsere, a program koordinátora.

A lehetőségre idén is számos intézmény pályázott, a két nyertes egyike, eddig egyedüli községi iskolaként a gádorosi lett.
– Elvégeztük a tornaterem teljes felújítását, a hozzá tartozó folyosóval, illetve öltözőkkel, azok vizesblokkjaival, ahol kellett pótoltunk vakolatot, valamint a fűtőtesteket is újrafestettük. A cég finanszírozta az ezekhez szükséges anyagot és munkadíjat, megközelítőleg 1 millió 850 ezer forint értékben – tájékoztatott Sotkó Krisztina.

Perlaki György plébános(b), Vincze József, a Magyar Diáksport Szövetség regionális irodájának vezetője, Szalai György olimpiai bronzérmes súlyemelő, Sotkó Krisztina, a Poli-Farbe Kft. hálózatért felelős menedzsere és Kozmer Imre iskolaigazgató átvágják a szalagot (Fotó: Rosta Tibor)

Az iskola bajnoka az a Szalai György, aki az 1980-as moszkvai olimpián súlyemelőként a dobogó harmadik fokára állhatott. A gádorosi származású sportolót nemrégiben „Orosháza Város Sportjáért” elismeréssel tüntették ki, csütörtök óta pedig a nevét viseli szülőfalujának iskolai tornaterme.

A névadó ünnepségen Kozmer Imre igazgató beszélt arról, hogy a tornaterem mostantól egyedi, hiszen saját neve lett, ami kiemeli a többi tornaterem közül, de hangsúlyozta a testedzés fontosságát is.
– Ahhoz, hogy nagyon szép eredményeket érjünk el mondjuk olimpián, világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon tudjunk szerepelni, hatalmas teljesítmény kell, rengeteg edzés, küzdés. Ez nem csak abból áll, hogy eljátszogatunk, hanem rengeteg munka – fogalmazott, majd a legendás Muhammad Alit idézte, aki egyszer azt mondta, ő egészen addig nem számolja a felüléseket, amíg nem fájnak, mert csak onnantól számít igazi sportteljesítménynek az elvégzett edzés. – Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között tudjunk mozogni és nekünk most abban a szerencsében volt részünk, hogy megújult, megszépült a tornatermünk – tette hozzá megköszönve a Poli-Farbe-nak a támogatást és Szalai Györgynek, hogy nevét adta hozzá.

Az iskola sportolói birtokba is vették a megújult tornatermet (Fotó: Rosta Tibor)

Az olimpikon beszédében felelevenítette pályafutását, elmondta, hogy sokáig súlylökőnek készült, ifjúsági válogatottságig vitte, amikor a tatai edzőtáborban átnyergelt a súlyemelésre.
– Pályafutásom során 66 magyar csúcsot állítottam fel, és 16 magyar bajnoki címet szereztem. Emellett legnagyobb büszkeségem az olimpiai érem, és azt kell mondanom, megérte ezért dolgozni – osztotta meg a hallgatósággal Szalai György, aki boldog, hogy ő lehet a névadó. – Nagyon jó érzéssel tölt el, álmomban sem gondoltam volna, hogy gádorosi szülöttként és gyökerekkel egyszer rólam tornatermet neveznek el. Enyém a megtiszteltetés, és bár régen elkerültem itthonról, de mindig nagyon szívesen jövök vissza, és minden alkalommal úgy érzem, hazatérek – mondta a sportoló.

Az ünnepség zárásaként az iskola sportolói birtokba vették a megszépült helyiséget: aerobik és táncbemutatóval, valamint verses-zenés előadással avatták fel a Szalai György Tornatermet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.