- hirdetés -

A röplabdában találta meg a számításait Németh Ferenc. Az orosházi születésű fiatalember a rekordbajnok kaposvári klubban és a magyar válogatottban is megfordult, de külföldön is sikeres karriert futott be. Visszavonulását követően edzőként helyezkedett el.

Több sportágat is kipróbált Németh Ferenc, mielőtt rátalált a röplabdára, az általános iskolai évek alatt a labdarúgásba, majd a taekwondoba is belekóstolt, előbbit Fekete Tibor, utóbbit Máté Tibor kezei alatt tanulta. Békéscsabán, a gimnáziumi évek megkezdését követően talált rá szeretett sportágára.

– Amikor elkezdtem a középiskolát, még semmit sem tudtam a röplabdáról. Aztán egyszer csak egy hirdetőtáblára kiírták, hogy kosárlabda és röplabda edzésekhez keresnek érdeklődőket Kovács Gábor tanár úr vezetésével. El is mentem a kosárlabdaedzés miatt, de aztán megjelent előttem Kovács tanár úr. Azt mondta, jó hogy jöttem, de nem fogok kosárlabdázni. Először nem értettem, de aztán felvilágosított, hogy az iskolának nincs normális kosárlabdacsapata, ellentétben a röplabdával, aminek szintén ő volt az edzője. Mivel már akkor is magas gyereknek számítottam, így ebbe az irányba terelgetett – idézte fel a kezdeteket.

A Békéscsabán töltött gimnáziumi évek alatt talált rá a röplabdára Németh Ferenc

Az évek múltával a felnőtt magyar bajnokságba is beverekedte magát, elsőként a Hírös Városban, Kecskeméten játszott, ahol nagyon kemény edzések vártak rá, de behozta a késői kezdés miatti lemaradását. Következő állomása Kaposvár volt, itt összesen öt szezont játszott, bajnokként és kupagyőztesként távozott.

– Mindkét városban nagyon jól éreztem magam, külön kiemelve a szurkolók szeretetét. Viszont Kaposvár már csak a földrajzi adottságai miatt is más hangulatú volt nekem, alföldi embernek. Előfordult, hogy percekig kellett terveznem magamban az útvonalat a főutca környékén. De a sétáló utca és a Deseda-tó is mind kellemes emlékek. Sőt egy szezont játszottam Budapesten is, ott is sikerült több nevezetes helyre eljutnom – mesélte.

Nemcsak a magyar bajnokságban játszott, légiósként is kipróbálta magát. Első külföldön töltött szezonjában a szerbiai Kragujevacban játszott. Itt is kemény edzések és mérkőzések vártak rá, melynek végül meglett az eredménye, hiszen a második helyen végeztek a bajnokságban. Belgiumban a Puurs csapatában kapta meg a lehetőséget, egy erős bajnokságban szerezte meg csapatával a hatodik helyet.

Németországban is kipróbálhatta magát, szép emlékeket őriz a Rottenburgban töltött időszakról

Németországban is letette a névjegyét, ahova válogatottbeli csapattársa, Molnár Dávid segítségével került.
– Beszéltük, hogy akkor csapatot kerestem, mondta, hogy tud segíteni, ismer egy csapatot, aki erre a posztra keres játékost. Kimentem egy hét próbajátékra, ami jól sikerült, utána megegyeztünk. Mivel előtte már játszottam két szezont külföldön, így tudtam mivel jár. A német mentalitás is közel áll hozzám, ami megkönnyítette a mindennapjaimat, a beilleszkedést – mondta.

Végül két szezont töltött Rottenburgban. Felejthetetlen élményekkel gazdagodott, külön kiemelve a szurkolókat, akik sokszor 1800-2000 fővel is megtöltötték az arénát. A kalandos klubkarrier és az ott elért sikerek mellett egy másik régi nagy álmát is sikerült valóra váltania, amikor szerepet kapott a magyar válogatottban.
– Felemelő és leírhatatlan érzés. Kívánom, hogy minél több fiatal sportolónak legyen lehetősége ezt megtapasztalni – tette hozzá.

Visszavonulását követően edzőként helyezkedett el, Budapesten egy ifjúsági csapatot készített fel

A játékoskarrier befejezését követően sok sportoló helyezkedik el a vonal másik végén, edzőként. Németh Ferenc is így tett, pedig korábban nem volt egyértelmű, hogy ezen a pályán helyezkedik el a visszavonulás után. Utolsó előtti Kaposváron töltött szezonjában szerezte meg az edzői végzettséget.
– Az edzések melletti kiegészítésnek indult, de nagyon megtetszett és abban a két szezonban, amikor Varga Péternek segédkeztem a fiú junior csapat mellett, egy aranyérmet és egy bronzérmet nyertünk a srácokkal. A második évemben Németországban is tartottam edzéseket utánpótlás szinten – mesélt az edzői pálya kezdetéről.

Tavaly Budapesten a játék mellett egy fiú ifi csapatot irányított, valamint gyógymasszőri iskolába járt, ezen a téren idén december elején vizsgázik és az edzősködés mellett szeretné végezni. Idén Jászberényben folytatta, ahol a női utánpótlás mini- és gyermek korosztályú csapatait kapta meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.