- hirdetés -

Kilencedik születésnapját ünnepelte szeptember 21-én Orosháza egyik legkedveltebb közösségi helye, a Máltai játszótér. Ahogyan azt megszokhattuk a korábbi években, ezúttal sem hiányzott a jó hangulat, a sok nevetés, az izgalmas gyermekprogramok és a finom torta.

A programokban bővelkedő szombat egyik sokszínű foltja volt a játszótér születésnapi bulija. Aki nem fáradt el túlságosan a Linamar jótékonysági futásán, vagy a kardoskúti puszta nyugalma után egy kis pezsgésre vágyott, délután hatig felkereshette a Máltait.

Az időben érkezők arcfestés és hajfonás után kapcsolódhattak be a vetélkedőbe, amely számos izgalmas feladatot tartogatott a vállalkozó kedvű gyerekeknek.
– Sorversennyel készültünk, négyfős csapatok nevezhettek. Öt darab vállalkozott a próbatételre, nekik mindenféle ügyességi számokban kell összemérniük magukat – tudtuk meg a játszótér vezetőjétől, Frankó Attilától.

Pingponglabda és kanál – nem összeillő páros (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Miközben ezt elmondta, már gyülekeztek is a focipályán a kvartettek, kicsivel később pedig elindult a vetélkedő, mindjárt egy olyan feladattal, amelyben a gyorsaság mellett koncentrációra és egyensúlyérzékre is szükség volt, és amiből kiderült, a pingpong labda nem szeret kanálban utazni.

A szurkolótábor hangos biztatása mellett folyt a játék, de a tér többi részén sem állt meg az élet.
– Van trambulinunk, mini ugrálóvár, csillámtetoválás, hamarosan lesz kürtőskalács sütés is, lehet kézműveskedni, a teraszon pedig elkezdődnek a színpadi programok. Óriásbuborékot fúj nekünk Halász Gergő, Janecska József jóvoltából kosárlabda freestyle bemutató vár ránk, a pályán a küzdő- és szabadidősport egyesület tör-zúz majd, zárószámként pedig Bodrogközy Rita zenés műsora tesz pontot a napra – sorolta a programokat Attila.

A lehetőségek egyike sem maradt kihasználatlanul, egymást váltották a gyerekek minden asztalnál és játéknál. Az arcfestésnek köszönhetően a délután közepére már számos egérke, cica, kutyus szaladgált a játszótéren. Nem véletlenül, hiszen a kisebbek egyik kedvenc programjának bizonyult az átváltoztatás.
– A legjobb az arcfestés, azt nagyon szeretem és csúszni, meg szeretek játszani a csimpaszkodóson, ami körbe-körbe forog. Csillámtetkót is jó csinálni – avatott be a hatévesforma Tamara, majd elmondta azt is, hogy leginkább akkor van a játszótéren, amikor valamilyen programot szerveznek, de olyankor mindig jól érzi magát.

Az arcfestés favoritnak bizonyult a kicsik között (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Köszönhetően a tőle lényegesen idősebb fiataloknak, akik már-már magukénak érzik a teret és minden esemény előtt önként ajánlják fel segítségüket a felnőtteknek.
– Felállítottuk a trambulint, amin a kicsik azonnal el is kezdtek ugrálni, örültek neki. Ahogy én is örömmel áldozom a szabadidőmet erre, mert jó érzés segíteni és tagja lenni egy csapatnak. Ide hoz a szeretet és a barátság – fogalmazott a 19 éves Kozsla Richárd, aki hét éve járt először a játszótéren, azóta pedig mindennapjai részévé vált.

Jónás József nála is „régebbi bútordarab”, a nyitás óta látogatja a Máltait.
– Itt maradtam a közösség miatt, három éve pedig én lettem az év önkéntese, ami nagyon jó érzés volt. A munka is tetszett, és ha minden jól megy, jövő hónaptól itt fogok dolgozni, ugyanazt csinálom majd, mint Attiláék – osztotta meg a sikertörténetnek is nevezhető örömhírt Józsi.

A játszótér kilencedik éve a korábbiakhoz hasonlóan mozgalmasan telt. Frankó Attila szerint nagy eredmény, hogy a tavalyi első alkalom után idén nyáron is sikerült elvinni a rendszeresen hozzájuk járó gyerekek táborozni. Ezúttal ötven fiatal nyaralt teljesen ingyenesen öt napot Gyula-Városerdőn. Nekik is járt a tortából, amely persze idén sem maradt el. A sok mozgás után nem is ártott pótolni az elégetett energiát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.