- hirdetés -

20 éve indult az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium egyik meghatározó programja, melynek elvégzésével a diákok DSD-t, azaz német nyelvdiplomát szerezhetnek. Ennek keretében osztották ki a DSD 1-es típusú nyelvvizsgát megszerzőknek az elismerést az intézmény Tömböly-könyvtárában.

A DSD (Deutsches Sprachdiplom) egy nemzetközileg elismert nyelvvizsga, amely megnyitja az utat a tanulók számára a továbbtanulás és a munka világa felé egyaránt.

– A német állam szervezi ezt a nyelvvizsgarendszert. Fontos tudni, hogy ezt a nyelvvizsgát a világon mindenhol elfogadják, nem csak a német nyelvterületeken – vázolta Blahó János iskolaigazgató.

(Fotó: Rosta Tibor)

Az elmúlt évek alatt összesen 316 diák szerzett DSD 1, vagy DSD 2 típusú nyelvvizsgát. A gimnázium vezetősége, tanárai és a német nemzetiségi önkormányzat 20 évvel ezelőtt nagy lehetőséget láttak a diploma bevezetésében. Eleinte a Táncsics csak a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium úgynevezett „beszállító iskolája” lehetett, így évente 4 tanulót küldhetett Mezőberénybe, az ott zajló vizsgákra. A sikerek után először csak az írásbeli, majd később a saját tanáraik előtt és a német nyelvű elnök előtt teljes vizsgát is letehették „hazai pályán” a tanulók.

– A vizsga 4 dologból tevődik össze. Szövegértés, nyelvtan és fogalmazás alkotja az írásbeli részt, a szóbelit pedig egy prezentáció bemutatása. Ennek a vizsgabizottságnak az elnöke mindig a német kultuszminisztérium megbízottja. A kérdező tanár az, aki felkészíti a diákot. A külföldi személy vezeti az egész vizsgát, mert fontos, hogy egy független szakértő is jelen legyen – tudtuk meg Dr. Abonyi Lajostól, a német nemzetiségi önkormányzat első elnökétől, az iskola egykori tanárától.

Dr Abonyi Lajos büszkén emlékszik vissza a kezdetekre. Fotó: Rosta Tibor

Aki a DSD 1-et megszerzi, kilencedik osztálytól küzdhet a DSD 2-ért, ami már a felsőfokú C szintnek felel meg. Ezek a vizsgatípusok belépőt jelenthetnek német, osztrák, vagy akár svájci főiskolákra és egyetemekre is, emellett a későbbi elhelyezkedést is segíthetik. A diplomák megszerzéséhez ötödik és kilencedik osztálytól tematikus felkészülésre van lehetőség heti két, plusz DSD órával.

A rendezvény végén Frank Cöster német szaktanácsadó köszönte meg a kollégák munkáját és osztotta ki a diplomákat a diákoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.