- hirdetés -

Csütörtökön Békéscsabán a Phaendra rendezvényteremben a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett képzések egyikén sikeres vizsgát tett szakemberek vehették át okleveleiket ünnepélyes keretek között. Békés megyében 180 gyakorlati oktató vett részt valamely általuk szervezett képzésen.

Szeptember elsejétől az iskolai rendszerű szakképzésben csak kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakember foglalkozhat, kivéve, ha mestervizsgával, szakképesítés szakirányának megfelelő felsőfokú végzettséggel és legalább két éves szakirányú szakmai gyakorlattal, vagy szakirányú szakképesítéssel és felsőfokú végzettséggel, valamint legalább öt éves szakirányú szakmai gyakorlattal rendelkezik, valamint ha a hatvanadik életévét betöltötte.

A képzéssel a kor követelményeinek megfelelő ismeretekre készülhetnek fel a gyakorlati oktatók, amely ismereteket a mindennapi munka során hasznosítani tudnak, így segítségükkel magasabb színvonalra emelhető a gyakorlati oktatás. A gyakorlati oktatói képzésen 22 gyulai, 15 orosházi, 37 békéscsabai és 10 békési oktató vett részt.

A képzési idő összesen 50 óra volt, amely két szakaszból tevődött össze: 25 óra elmélet és 25 óra tréning. Az elméleti szakasz pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és a gyakorlati képzéssel kapcsolatos dokumentációs ismeretekre terjedt ki. A tréning szakasz során pedig a gyakorlati oktatók olyan életszerű szituációkkal találkoztak, amelyek segítenek a gyakorlati oktatói munka során felmerülő kihívások kezelésében.

A képzés keretein belül elsajátított ismeretekről a gyakorlati oktatóknak vizsgán kellett számot adniuk. Az elméleti képzést egy online vizsga zárta, amennyiben azt sikeresen teljesítette a vizsgázó akkor a képzés tréning szakaszára léphetett. A tréninget egy szituációs helyzetben teljesítendő gyakorlati vizsga zárta, amelynek sikeressége esetén tanúsítványt kaptak a vizsgázók. A tanúsítvány a birtokosát feljogosítja a meghatározott egyéb feltételek teljesítése mellett a gyakorlati oktatói tevékenység folyatására.

Megtudtuk, idén Békés megyében 180 gyakorlati oktató vett részt a fenti képzésen és valamennyien sikeres vizsgát tettek. Többségük a kereskedelemből, az egészségügyből, nyomdaiparból érkezett, olyan szakmákból, amelyekben még nem jelent meg mestervizsga rendelet, de jelentős számú tanulószerződéses tanuló van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.