- hirdetés -

Magyarország ivóvízkészletei bőségesek, de jelentős területeit fenyegeti szárazság, mezőgazdasága és környezetgazdálkodása helyenként már most vízhiánnyal küzd – mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a közelmúltban.

Kőrösi Csaba szerint Magyarország helyzete kedvező, hiszen itt egy emberre az évi 5 ezer köbméteres világátlagnál több, 6 ezer köbméter víz jut, 50 éve ugyanakkor a mostani magyarországi érték háromszorosa állt rendelkezésre globálisan.

Az igazgató a Föld vízkészleteinek csökkenését a többi között azzal magyarázta, hogy a szennyvizek négyötöde tisztítás nélkül jut a természetbe. Magyarország ezen a téren jobban áll, hiszen 10 százaléknál is alacsonyabb a kezeletlen szennyvíz aránya, de a szennyezést lehetőség szerint teljesen meg kell szüntetni – mondta.

Az igazgató szerint az októberben összeülő Budapesti Víz Világtalálkozó sem kerülheti meg a vízválság globális kérdéseit, hiszen azokkal a világ számos országa már most kénytelen szembesülni – közölte az MTI.

Irakban nem is olyan régen itt még víz hullámzott (Fotó: Haidar Hamdani/AFP)

A Vízügyi Elnöki Testület jelentése szerint gazdasági fejlődésre, a szegénység elleni küzdelemre és a fenntartható fejlődésre az egyik legnagyobb veszélyt a vízzel kapcsolatos problémák jelentik: a vízellátás és szanitáció (A tárgyakon és a környezetben lévő mikrobák számának mosó- és tisztítószerek segítségével történő csökkentése.) hiányosságai, a növekvő népesség vízigénye, az egyre intenzívebb vízhasználattal járó gazdasági növekedés, a csapadék növekvő ingadozása és a vízszennyezés. Az árvizek és az aszályok által okozott társadalmi és gazdasági veszteségek már most óriásiak szerte a világon, s a klíma változékonysága egyre szélsőségesebbé teszi a kilengéseket. Aggasztó az az előrejelzés, amely szerint globális szinten 2030-ra 40%-os vízhiánnyal kell szembenézni, ha a világ nem tér le a jelenlegi útról.

A VET felszólítja a világ vezetőit, hogy cselekedjenek a vízbázisok megóvása érdekében – melyek forrásai az egészséges természeti rendszerek -, illetőleg invesztáljanak többet a fenntartható vízgazdálkodásba, mely bolygónk jövője szempontjából kulcskérdés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.