- hirdetés -

Véget ért a Hőlégballon Fieszta. A szervezők, valamint a város szerint is sikeres volt a rendezvény, ezért jövőre jöhet a folytatás.

Már második alkalommal rendezték meg a Hőlégballon Fiesztát, az Orosházi Nyár 2019 több hónapos programsorozat részeként szeptember 5. és 8. között .

Az első napon fáklyázva, óriási lángcsóvákkal vonultak végig a városon. Majd másnap egy hőlégballon kosarából, fúvós zenével ébresztette a várost néhány tanuló, de kollégánknak is jutott hely, így megmutatattuk milyen Orosháza felülről.

Fotó: Rosta Tibor

Összesen 12 hőlégballonos csapat látogatott Orosházára köztük két szlovén és egy román egyesület. Ezzel kapcsolatban Füle Anita a szervező Hungária Kulturális és Sportegyesület elnöke elmondta, egyre nagyobb visszhangja van a fiesztának és ezzel párhuzamosan válik egyre inkább nemzetközivé a rendezvény. Tavaly csupán egy külföldi csapat nevezett, idén már három. A visszajelzések alapján nem kizárt, hogy jövőre ez a szám növekszik.

– Magyarországon népszerű sport a hőlégballonozás. Örülünk, hogy Békés megyébe is bemutathattuk. Nagyon jól éreztük magunkat Orosházán, a hét tervezett felszállásból ötször sikerült felszállnunk, ami a tavalyihoz képest előrelépés. Bízunk benne, jövőre még többször emelkedhetünk a magasba – fogalmazott Füle Anita.

Az említett öt felszállás alkalmával több feladatot kellett végrehajtaniuk a hőlégballon pilótáknak. Ilyen volt például egy több száz méter magasan elhelyezkedő virtuális pont megközelítése, vagy egy rókaballon lekövetése. Ezek alapján dőlt el a résztvevő csapatok helyezése, melynek eredményhirdetését szeptember 8-án tartották az Alföld Gyöngye Hotelban. (A végső sorrend a cikk végén olvasható).

A győztes csapat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az utolsó, bónuszrepülés alkalmával tartották a külön versenyszámot, az úgynevezett kulcsos repülést.

Ennek lényege, hogy egy meghatározott pontot – esetünkben a főtéri körtefát – kellett megközelíteni és egy jelződobással mutatni a hőlégballon helyzetét. Szabály, hogy az ötven méteren belüli eredményeket vehettük figyelembe, ez alapján két értékelhető dobás volt. Az első 13 méterre, míg a második helyezést érő dobás 15 méterre ért földet a körtefától.

Jöhet a folytatás

Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy pozitív volt a fogadtatása a rendezvénynek a városban. Összesen hatvanan váltottak jegyet hőlégballonos élményrepülésre.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

– A szervezőkkel abban maradtunk, hogy jövőre ismét megrendezzük a fiesztát. Dávid Zoltán polgármester is támogatja azt az elképzelésünket, hogy ne csak egy fieszta, hanem a Kárpát Kupa versenysorozat egyik állomása legyen – nyilatkozta Benkő Ferenc vezérigazgató.

A második Hőlégballon Fieszta végeredménye:

  1. helyezett: Pálffy István
  2. helyezett: Dr. Szigligeti Tibor
  3. helyezett: Németh Tibor
  4. helyezett: Sutus András
  5. helyezett: Szabó Péter
  6. helyezett: Bakos Attila
  7. helyezett: Beleznay Péter
  8. helyezett: Böddi Lajos
  9. helyezett: Grgic Goran
  10. helyezett: Vranc Riko
  11. helyezett: Barta Vince
  12. helyezett: Mészáros László

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.