- hirdetés -

Ismét biztonságosan áll a helyén a kereszt a katolikus templom tetején. A több hétig tartó munkát sikeresen befejezték.

Iványi László esperesplébános és az orosházi Jézus Szíve Plébánia képviselő testületének tagjai már jó ideje aggódva figyelték, hogy a templom tornyát díszítő kereszt kissé ferdén áll, ráadásul az utóbbi időben mintha ez a dőlés fokozódott volna. El is határozták a felülvizsgálatát. Mint Iványi László atya elmondta, az idei költségvetésből erre a célra el is különítettek egy összeget.

– Először természetesen belülről, a toronyba felmászva kísérelték meg a szakemberek a helyzet felmérését, de onnan nem lehetett érdemben megállapítani, mi is a helyzet. Ekkor hívtuk a darut és kezdtük meg a felülvizsgálatot, immár a csúcsot megbontva. Kiderült, hogy a kereszt már erősen lógott a helyén és hogy épp időben érkezett a javítás. Valószínűleg egy korábbi villámcsapás miatt lazult meg a kereszt, a befolyó csapadékvíz pedig már a tartó gerendát is elkezdte korhasztani – mondta el Iványi László.

Itt még ferde a kereszt a torony tetején (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Rajki János, helyi vállalkozó vezetésével a torony faszerkezetének felső részét kicserélték, gombaölőszerekkel impregnálták. A keresztet tartó gerenda felső részét levágták és egy Szegedről hozatott megfelelő darabbal pótolták. Természetesen a keresztet is felújították, lefestették és így helyezték vissza. A munkálatokra elkülönített összeget pályázat révén egészítik ki. Még egy munka van hátra, a villámhárító felújítása.

A felújított kereszt most már biztosan áll a helyén, és szépen csillog a napfényben. Fontosabb azonban az, hogy a balesetveszélyt a plébánia vezetésének jó időre sikerült megszüntetnie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.