- hirdetés -

Legtöbbször nem elég csak elhatároznunk, hogy életmódot váltunk vagy, hogy rendszeres edzésbe kezdünk, bizony a nehézségek sokszor a motiváció megtartásánál kezdődnek. Ekkor egy edzőtárs jó motivációnak bizonyulhat. Szakmai segítséget kértünk pár társas gyakorlathoz.

Többeknek lehet ismerős a szituáció mikor elindulunk az edzőterembe, megcsináljuk a gyakorlatokat 1-2 hétig, jobb esetben 1-2 hónapig, aztán alábbhagy a lelkesedésünk és különböző, gondosan válogatott kifogások mögé bújva, inkább otthon maradunk a televízió előtt.

Ekkor jön jól egy edzőtárs!

Hasznos lehet, ha van valaki, akivel egymást motiválhatjátok. Megkértük Kolarovszki Nórát az orosházi Fitt Zone Mozgásközpont testépítés-fitness edzőjét, hogy adjon néhány hasznos tippet a társas sportoláshoz. Nóra edzőtársa a gyakorlatok bemutatásánál Borbély Bettina, hivatalos ZONA edző volt.

– Én kifejezetten örülök, mikor a csoportos óráimra ketten vagy akár hárman érkeznek barátnők, hiszen könnyen lehet, hogy egyedül el sem indultak volna, így viszont egymást hajtják előre. A közös edzés remek program, mely közös élményeket is szül. Természetesen számos formában megoldható. Nem kötelező mindig edzőterembe, vagy csoportos órákra járni, ha időtök engedi, minimális eszközzel és egy kis kreativitással a szabadban is tudtok edzeni – mondta Nóra.

Pacsi plank-ben

kiinduló helyzetünk a tenyértámaszban megtartott plank pozíció. Itt fontos, hogy az egész tested egy vonalban legyen. Különösen a csípőre kell figyelni, nem toljuk ki magasra és nem ejtjük be, hanem a hasunk behúzásával tartjuk feszesen. Amire még ügyelni kell – mert gyakori hiba szokott lenni – hogy a csukónk, a könyökünk és a vállunk végig egy vonalban legyen. Ebből a helyzetből váltott karral pacsizunk egymással anélkül, hogy a csípőnket kibillentenénk. Kitűnő gyakorlat a core izomzat (vagyis a test tartó izmainak) erősítésére.

Fontos, hogy az egész tested egy vonalban legyen (balról: Borbély Bettina, jobbról: Kolarovszki Nóra) Fotó: Rosta Tibor

Páros guggolás

A guggolást mindannyian ismerjük. Lehet szeretni vagy nem szeretni, viszont a négyfejű combizom és a farizom formálásához sajnos elengedhetetlen. Változatosabbá, mókásabbá tehetitek a gyakorlatot, ha együtt végzitek a képen látható módon. Amire mindenképpen ügyelni kell, hogy a sarkatokat ne emeljétek el a talajról, és a csípőtöket toljátok hátra, mintha egy székre szeretnétek leülni.

A sarkatokat ne emeljétek el a talajról, és a csípőtöket toljátok hátra (Fotó: Rosta Tibor)

Felülés labdaátadással

A felülés is kissé unalmasnak tűnhet, ha egyedül végzed arról nem is beszélve, hogy hajlamosak lehetünk elcsalni a helyes végrehajtást. Erre is remek megoldás egy partner. Fogjatok egy medicin labdát/kosárlabdát vagy amit találtok, feküdjetek le egymással szemben és szabályos felülésekkel adogassátok egymásnak a labdát. Ügyeljünk a helyes végrehajtásra: talpak a talajon, derék leszorítva, gördülő mozdulattal emelkedünk el, és szintén gördülve érkezünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Talpak a talajon, derék leszorítva, gördülő mozdulattal emelkedünk el (Fotó: Rosta Tibor)

Csavarás alkartámaszban

Helyezkedjetek el egymásnak háttal, alkartámaszban. Jó, ha van nálatok egy kis alakú törölköző, ezt fogjátok adogatni egymásnak a képeken látható módon. Ügyeljetek a csípőre, a törzset tartsuk egy vonalban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.