- hirdetés -

Hagyományos Szent István napi lóversenyét idén 18-án vasárnap rendezte meg az Orosházi Lovas Egyesület. A rendkívül gazdag program kínálatból mindenki találhatott kedvére valót.

A nap folyamán mintegy ötezren voltak kíváncsiak a versenyekre és a párhuzamosan fotó programokra. Mindjárt reggel a Szentesi Repülő Klub jóvoltából három motoros vitorlázó gép alacsony magasságon végrehajtott gyakorlatait, formációit nézhette a korai időpont ellenére is szép számú közönség. Pontban kilenckor robbant be a légtérbe Vári Gyula, többszörös műrepülő világbajnok, egy Jak 52-es repülőgép fedélzetén. Fantasztikus műrepülő bemutatója során, szinte a fizika törvényeit megcsúfoló mutatványoknak tapsolhatott Bogárzó közönsége.

A bemutató után kezdődtek a hagyományos fogathajtó versenyek. A pónisok akadályhajtását Sztojka Mihály, az OLE versenyzője nyerte. Akkor még nem tudtuk, hogy ez lesz a fogatosoknál az egyetlen hazai siker. Az összes többi szám ( kettes fogat akadályhajtás, négyes fogat akadályhajtás, kettesek kombinált száma) serlegét a rendkívül felkészülten és koncentráltan versenyző Deli Dániel, a Makói Silver Lovasklub versenyzője vitte haza.

A pónik nem csak a fogathajtásban kaptak szerepet. A nap folyamán kétszer, galoppban is összemérték erejüket. Az izgalmas versenyen holtverseny alakult ki az élen.

Az ünnepélyes megnyitón meghallgathattuk Dallos Gyula miniszteri biztos gondolatait is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megtisztelte a Bogárzói rendezvényt jelenlétével Dallos Gyula miniszteri biztos, a díjlovaglás örökös magyar bajnoka, Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke és Dávid Zoltán polgármester is.

A versenyszámok közt és azokkal párhuzamosan is számtalan program zajlott egész nap. Kisállatbörze, kutyás bemutató, ugrálóvárak, triál bemutatók, egészségügyi szűrés, csikós bemutatók, szekérhúzó bajnokság, hogy csak néhányat említsünk.

A leglátványosabb és Orosházán eddig egyedülálló produkciót a Guinness-rekorder csikós, Tóth Lajos mutatta be. Az általa hajtott puszta-nyolcast kétszer is megcsodálhatta a nagyérdemű.

A világcsúcs tartó csikós a bemutatókon is szépen szerepelt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A verseny szempontból legmagasabb színvonalat kétség kívül az ügetők négy futama szolgáltatta. A Kincsem Park versenyein rendszeresen futó lovak és hajtóik remek versenyeket futottak Bogárzón is. A futamokon, a pesti pálya szpíkere, Smulovics Zoltán kommentálásával szinte a fővárosi pályán érezhettük magunkat. Az izgalmas versenyek igazi reklámjai voltak az ügető sportnak.

Persze nem maradhatott el a nap végére tartogatott meglepetés sem. A szuper ügető sprintkén beharangozott zárószámban a sprintversenyek sztárjai helyett három, szulkiba fogott csacsi versenyén mosolyoghattunk. A versenyzők jármódját nem nézte szigorúan a versenyintézőség és egy borulástól eltekintve remek végszava volt a lovasünnepnek.

Összességében a Szent István napi lóversenyek hagyományait őrző és tovább vivő, újdonságokkal és érdekességekkel is megtöltött nagyszerű napot tölthetett Bogárzón a kilátogató nézősereg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.