- hirdetés -

A 2020/2021. tanévtől kezdődően a köznevelésben 1-12. osztályig minden diák ingyen tankönyveket kap, ennek alapján a Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában lévő valamennyi – mindösszesen 35 – intézmény is érintett.

A kormány az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztését az éves költségvetésben tervezte be, így biztosított annak fedezete a közoktatásban résztvevő tanulók számára.

Az ingyenes tankönyvellátás a 2013/2014-es tanévtől az első évfolyam minden tanulója számára, az azt követő tanévekben felmenő rendszerben vezették be. A 2017/2018-as tanévtől térítésmentesen kapják a tankönyveket az általános iskolások és a középiskola 9. évfolyamán tanulók.

A 2020/2021-es etaptól azonban minden diák ingyenesen juthat majd hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben (utóbbinál az első szakképesítést megszerző tanulók), azaz az általános iskolákban és középiskolákban. A tervezett módosítás tehát az általános iskolákban nem hoz most ősztől változást, hiszen már most is mindenki ingyenes tankönyvellátásban részesül.

– A Békéscsabai Tankerületi Központ intézményeiben közel 13 ezer diák tanult az előző tanévben. A következő években is hozzávetőlegesen hasonló létszámmal számolunk – nyilatkozta megkeresésünkre Bánki András, tankerületi igazgató.

Emellett hozzátette, az ingyen tankönyv biztosításával jelentősen csökkennek a családok anyagi terhei, illetve ezekkel a magas színvonalon elkészített darabokkal egyenlő esély biztosított minden diák számára, hogy minőségi tankönyvellátásban részesülhessen.

Orosz László igazgató elmondta, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola három iskolájában, a Czina Sándor Tagintézménybe, a Rákóczitelepi Tagintézménybe és a Vörösmarty Székhelyintézménybe járó összesen kb. 800 tanuló mindegyike térítésmentesen kap tankönyvet (az ellátás történhet pl. a tankönyvek átadásával, illetve az iskolától történő tankönyv kölcsönzéssel).

– Tapasztalataink szerint a tanulók nagy többsége vigyáz a tartós tankönyvek állagára, így azok több éven át használhatóak – zárta közlendőjét.

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola mindhárom iskolájába 2019. augusztus 28-án érkeznek a tankönyvek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.