- hirdetés -

Összesen tizenegy napirendi pontról tárgyal a testület augusztus 16-án. Szó lesz önkormányzati ingatlanok értékesítéséről, bölcsődefejlesztésről és őszi szünidei gyermekétkeztetésről is.

09:04

Dávid Zoltán megnyitotta az ülést. Korábban jelezte távolmaradását Sára Csaba és Horváth József, Füvesi Sándor (MSZP) később csatlakozik. Ezután a képviselők megszavazták a napirendi pontokat.

1.) Tájékoztató az Orosházi Járási Hivatal 2018. évi tevékenységéről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Lustyikné dr. Papp Anikó tájékoztatta a jelenlevőket, hogy 118 ezer döntés született az Orosházi Járási hivatalban. Kiemelte, hogy igyekeznek gyorsan, ügyintézési határidőn belül intézni az ügyeket, majd a hivatalvezető megköszönte a városvezetésnek az együttműködést.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dávid Zoltán, polgármester is megköszönte a járási hivatal dolgozóinak munkáját. A városvezető szerint egész Orosházán jó visszajelzéseket hall az ott folyó munkáról.

2.) A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Kedvezményezett 2018. évi támogatásának szakmai és pénzügyi elszámolása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Orosháza Város Önkormányzata és a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesülete (JÉTDM) között 2011. április 19-én létrejött együttműködési megállapodás alapján a JÉTDM 2013. március 1. napjától 2019. december 31. napjáig üzemelteti a Városmarketing Irodát. Orosháza Város Önkormányzat képviselő-testülete 2018. február 01. napjával módosította az együttműködési megállapodást, miszerint abból a marketing és turisztikai feladatok ellátása kikerült. A JÉTDM a 2018. január 01. napjától 2018. december 31. napjáig terjedő időszakra biztosított önkormányzati támogatás elszámolására szakmai és pénzügyi beszámolóját első alkalommal 2019. április 18-án nyújtotta be, ezt követően – a vezetésben történt személyi változások miatt – két alkalommal történt hiánypótlás. Az önkormányzat döntése esetén engedélyezhető a visszafizetésre halasztás, melyet külön megállapodásban kell rögzíteni. Nemteljesítés esetén a visszafizetendő összeg jogszabályi felhatalmazás alapján adók módjára behajtható. A város képviselő-testülete a Jövő Építők Turisztikai Desztinációs Menedzsment Közhasznú Egyesülete által benyújtott 12.195.872 Forint támogatási összeg elszámolására vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolóját visszafizetési kötelezettség feltételével fogadja el. Kötelezi a támogatottat 1.662.374 Forint összegű támogatás jogszabályban foglalt feltételekkel történő visszafizetésére legkésőbb 2019. december 31. napjáig.

A pont megvitatása előtt Dávid Zoltán polgármester jelezte, hogy a Jövő Építők TDM vezetője, Fehér Roland külföldön tartózkodik, ezért a felmerülő kérdésekre írásban válaszol majd.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fetser János, MSZP-s képviselő szerint a város több tízmilliós támogatást adott a Jövő Építők TDM-nek, amit véleménye szerint nem jól költöttek el. Gyulát hozta példának, hogy ott húsz éve tudatosan építik a turizmust. Fetser úgy fogalmazott, hogy Gyopárosfürdő folyamatosan pusztul, ezért úgy véli szakmailag elfogadott, hosszútávú stratégiai tervre lenne szükség.

Ezután szavaztak, 8 igen 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadták a napirendi pontot.

3.) Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 2425. hrsz-ú ingatlanból 107 m2 nagyságú terület kijelölése értékesítésre. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A Doherty Hungary Kft. képviseletében a Dr. Benke Miklós Ügyvédi Iroda az Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 2425. helyrajzi számú ingatlanból 107 négyzetméter nagyságú terület megvételéről szóló kérelemmel kereste meg az Orosházi Polgármester Hivatalt. Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában lévő 2425. helyrajzi számú „kivett beépítetlen terület” megnevezésű 930 négyzetméter nagyságú ingatlan Orosháza, Gyártelep utcai üzemek végében lévő, hosszan elnyúló, keskeny, szabálytalan négyszög alakú telek. Elviekben útként funkcionáló, de használaton kívüli ingatlan. Az alakja nem teszi lehetővé, hogy bármilyen építményt elhelyezzenek rajta. A független értékbecslő az ingatlan forgalmi értékét 90.000 Ft + ÁFA összegben határozta meg.

Név szerint szavaztak.
Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: tartózkodik, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: tartózkodik, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth Zoltánné: igen

4.) Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 10569. hrsz-ú ingatlan kijelölése értékesítésre. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Név szerint szavaztak szintén
Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: tartózkodik, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: tartózkodik, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: tartózkodik, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth Zoltánné: igen

5.) Pályázat benyújtása új bölcsődei férőhelyek kialakítására. Az előterjesztés itt olvasható.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett TOP-1.4.1 19 kódszámú, ,,Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című pályázati felhívás a gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formákhoz való hozzáférés javítását és a bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztését segíti elő, ezáltal hozzájárulva a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez. Orosháza Város Önkormányzata pályázatot kíván benyújtani jelen pályázati felhívásra, melynek tárgya a Zöldfa utcai Kisharang Bölcsőde bővítése, átalakítása új férőhelyek kialakítása céljából.

A bölcsőde jelenleg 76 férőhelyes, amelyet további 12 férőhely kialakításával 88 férőhelyesre kívánnak bővíteni a pályázat keretein belül. Ennek érdekében az épület dél-nyugati részében a földszint belső elrendezését és funkcióját szükséges átalakítani. Ebben a részben jelenleg egy melegítőkonyha és gazdasági funkciók, irodák találhatók, amelyek helyett egy új 12 fős csoportszoba kapna helyet a hozzá tartozó funkciókkal. A jelenlegi melegítő konyha helyett főző konyhát alakítanának ki, amely a hozzá tartozó összes technológiai helyiséggel és a további gazdasági helyiségekkel, irodákkal, öltözőkkel együtt a tetőtérben kapna helyet. Ennek érdekében a tetőtér egy része a tervek szerint teljes értékű emeletté bővülne a tetőszerkezet teljes szintemelésével, másik része pedig a jelenlegi tetőszerkezeti szintek megtartásával beépített padlástérré alakulna át. Az átalakításon, bővítésen felül megújuló energiaforrást hasznosító rendszer kiépítése is megtörténik. A beruházás során a konyha átalakítása miatt konyhatechnológiai fejlesztésre és az új csoportszoba működéséhez szükséges eszközbeszerzésre is sor kerül. Igényelhető támogatás mértéke minimum 20 millió Ft, maximum 350 millió Ft. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, 100 százalékos támogatási intenzitással.

Fetser János (MSZP) elmondta, hogy minden fejlesztést támogatnak, majd megkérdezte, hogy mennyi gyerek veszi jelenleg igénybe a bölcsődei szolgáltatást. A főzőkonyhához milyen energiaforrást használnának? Továbbá még több kérdést is megfogalmazott, miért egy Bács-Kiskun megyei céggel szerződne a város, miért nem orosházi vagy Békés megyei vállalkozókat támogatja?

Dávid Zoltán, polgármester szerint örülni kellene annak, hogy olyan forráshoz jutott a város, amivel a helyi bölcsődés gyermekek, családok helyzetét javítja.

A kérdésekre Bogárné Kiss Ildikó, az ESZK vezetője tájékoztatta, hogy a Kisharang Bölcsőde 76 férőhelyes, amit teljesen kihasználtak. Szükségesnek tartja a fejlesztést, emellett új munkaerőre is szükség lesz. A bölcsődében jelenleg üzemelő konyhával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg csak “befejező konyhaként” funkcionál, a főzés a Teréz utcai konyhán valósul meg.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Barák Anita a Városfejlesztési Iroda vezetője a pályázat előkészítéséről elmondta, hogy komplex és bonyolult folyamat. Ezt korábban a Projektfelügyelet Kft. intézte, helyette most a Békés Megyei Önkormányzat felelt a projektelőkészítésért.

Fetser János újabb felszólalásában megint azt kifogásolta, hogy nincsenek orosházi pályázók.

Dávid Zoltán, polgármester kiemelte, hogy korábbi esetnél is többször kérte más projekteknél is a győztes pályázókat, hogy lehetőség szerint minél több orosházi piaci szereplőt vonjanak be. Példaként felhozta a gyopárosi új munkásszállót, amit teljes egészében helyi vállalkozók építettek.

Fejes Róbertné, alpolgármester sajnálja, hogy Fetser János nem támogatja az előterjesztést. Rámutatott, hogy az előző években folyamatosan bővültek a férőhelyek. Hangsúlyozta ez a mi érdekünk, arra kérte képviselőtársait, hogy gondolják át és támogassák az előterjesztést.

Fetser János az előterjesztés minőségét kritizálta, ezért nem támogatja azt.

Az előterjesztést 11 igennel és két tartózkodással elfogadták.

6.) Orosháza Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2014. (X.21.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Kérdés, hozzászólás nem volt ennél a napirendi pontnál.

10 igen 2 nem és 1 tartózkodással elfogadták az előterjesztést.

7.) Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az orosházi lakosok, elsősorban a gyermekek és az idősek egészségi állapotának megőrzése, a hathatósabb segítségnyújtás érdekében a védőoltás települési támogatása szabályozásának újragondolása vált szükségessé. E támogatásformát a lakosság nem veszi igénybe, ezzel a támogatás nem tölti be rendeltetését. A helyi szabályozás érelmében a védőoltás települési támogatás a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény hatálya alatt álló 0-18 éves korú gyermekek részére az agyhártyagyulladás, a rota vírus, a bárányhimlő elleni védőoltás költségeihez megelőlegezett hozzájárulás, továbbá a 65. életév feletti személyek részére a pneumococcus okozta megbetegedési veszély elhárítása célját szolgáló védőoltás költségeihez megelőlegezett hozzájárulás, amennyiben a személy, család egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát nem lépi túl, vagy orosházi idősek otthonának ellátottja.

A korábbi szabályozás szerint a jogosult pénzbeli ellátásként kapta meg a támogatást, majd a védőoltás kiváltása és beadatása után igazolnia kellett annak tényleges megtörténtét. A módosítás következtében a jogosult természetbeni formában kapja meg a támogatást, azaz egy igazolást kap az oltóanyag kiváltásához, mellyel az ellátás hatékonyabban tölti be rendeltetését, könnyebben jut el a jogosulthoz, illetve kizárja a jogosulatlan felhasználás lehetőségét.

Az ügyintézés gördülékenyebbé tétele céljából előzetes egyeztetés történt a városban működő gyógyszertárakkal, melyek közül szinte valamennyi visszajelezte, hogy részt kíván venni a védőoltás települési támogatás megvalósítását célzó eljárási folyamatban, melynek lényege a háziorvosok, házi gyermekorvosok, gyógyszertárak bekapcsolása, ezáltal elősegítve a támogatás lakossághoz történő eljuttatását.

Az idei év szeptemberétől a csecsemők kötelező védőoltási protokoljába bekerült a bárányhimlő elleni védelem, azonban a korábbi években születet kisgyermekek védelme érdekében szükséges tovább szerepeltetni a támogatott védőoltási formák között.

A fentieken túlmenően az önkormányzati rendeletben szabályozott egyéb települési támogatások vonatkozásában szintén pontosítás vált szükségessé.

A napirendet 8 igen 5 tartózkodás mellett elfogadták.

8.) Döntés a 2019. évi őszi szünidei gyermekétkeztetésről. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

2019-ben az őszi szünet 2019. október 26 – 2019. november 3-ig tart, mely időszakra a kötelező étkeztetést biztosítani kell.

Az előterjesztésben lévő javaslat alapján a saját forrásból ingyenesen biztosítandó szünidei étkeztetést is ennyi munkanapra kell megtervezni. A jogszabály szerint a hátrányos és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára kötelező az étkezés biztosítása, számuk 312 fő.

Kérdés, hozzászólás ennél a pontnál sem volt, majd 13 igennel elfogadták az előterjesztést.

9.) Orosháza Város Önkormányzat Nagy Gyula Területi Múzeuma Intézményvezetői állásáról szóló döntések. Az előterjesztés itt olvasható.

Rózsa Zoltán múzeumigazgató 2019. július 31-én írásban kérte 2019.szeptember 30. nappal közalkalmazotti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését, mellyel egyidejűleg vezetői megbízása is megszűnik. Orosháza Város Önkormányzat képviselő-testületének szükséges döntést hoznia a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésről, valamint az átmeneti időszakot illetően az intézmény vezetéséről. A magasabb vezetői beosztás további ellátására pályázatot kell kiírni. Az intézményvezetői pályázat eredményes elbírálásáig az intézményvezetői feladatokat az SzMSz. szerinti helyettes Józó Tamásné intézményvezető helyettes látja el.

Dávid Zoltán, polgármester megköszönte a város nevében Rózsa Zoltán munkáját, amit a múzeumért és Orosházáért tett. Arra kérte, hogy ne felejtse el Orosházát.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fetser János (MSZP) is sajnálatát fejezte ki, hogy Rózsa Zoltán távozik a múzeum éléről. Tősgyökeres orosháziként csapatával méltón folytatta Nagy Gyula munkáját és meghatározója volt a helyi közéletnek. Országosan is kiemelkedő munkát végzett, aki ezt a stafétát átveszi, nem lesz könnyű dolga, A szocialista politikus szerint a testület dolga, hogy politikától függetlenül támogassa a múzeumot.

Németh Béla (Fidesz) szerint kulturális élet meghatározó alakja távozik a múzeum éléről. Példaértékűnek tartja Rózsa Zoltán munkáját, aki ismeri a várost, szívén viselte fejlődését.

A napirend mindkét határozati javaslatát egyhangúlag elfogadták, 13 igennel.

10.) Beszámoló a lejárt idejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

A napirendet 8 igen 5 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

11.) Helyi Választási Bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztása. Az előterjesztés itt olvasható.

A napirendet 8 igen 5 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

09:55

Dávid Zoltán 5 perc szünetet rendelt el.

10:10

Interpellációkkal folytatódik az ülés.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére

Az interpelláció tárgya: Mi történik a Szobabérlők Házában? Újra hagyják lepusztulni!

Tisztelt Polgármester Úr!

Ezzel a címmel adtam be írásbeli kérdést 2018. június 7-én. Dávid Zoltán válaszában leírta, hogy a lift jelen állapotában életveszélyes, ezért kikapcsolt állapotban van. A felújítás több millió forintba kerül, ez nem tartozik a karbantartás kategóriájába, értesítették a tulajdonost a hibáról, és kérték az intézkedését.

A valóság az, hogy a lift azóta sem működik! Miért nem?
Kit értesített, és erre milyen választ kapott?
Kinek a feladata a lift megjavítása?
Ön polgármesterként mit tesz, hogy két év után megoldódjon ez a probléma?

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Fetser János
önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza:

Fetser János
önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Mi történik a Szobabérlők Házában? Újra hagyják lepusztulni!” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A garzonbérlők házát üzemeltető Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. az elmúlt időszakban megállapodott és a lift üzembe helyezésével kapcsolatosan szerződést kötött egy erre szakosodott szakcéggel.

Első körben a hiba elhárítása érdekében a szakemberek műszaki szemlét tartottak és felmérést végeztek, majd ez után megrendelésre kerültek a javításhoz szükséges alkatrészek.

Jelenleg a teljes körű javítás elvégzése érdekében megrendelt ajtószerkezetre várunk.

A megkötött szerződés értelmében a kivitelező cég a munkálatokkal 2019. augusztus 30-án fog végezni, biztosítva így a lift üzemszerű működését.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.

Tisztelettel:
Dávid Zoltán
polgármester

Fetser János elfogadta a választ.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére
Az interpelláció tárgya: Felújítják a Szobabérlők házát?

Tisztelt Polgármester Úr!

A 2019. január 31-i testületi ülésen hangzott el, hogy központi forrásból felújítják a Nővérszállót. Megkérdeztem, hogy a Szobabérlők Háza is felújításra kerül-e, hiszen állami tulajdon.

Erre sem dr. Duray Gergő főigazgató, sem ön nem tudott választ adni! Az eltelt több mint fél év bizonyára elegendő volt, hogy kielégítő választ kaphassunk, ezért a kérdésem: megtörténik-e a felújítás? Várom megtisztelő válaszát!

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Fetser János
önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza:

Fetser János
önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Felújítják a Szobabérlők Házát?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Az elmúlt év decemberében jelentette be Kasler Miklós miniszter, hogy 8,5 milliárdos forrásból 4 helyszínen új, 12 helyszínen pedig a meglévő épületek felújításával fejlesztik az egészségügyi szakdolgozók ellátását, életkörülményeit. Az orosházi kórház egyetlen városi kórházként bekerült a projektbe, amelyen 2017-ben épületenergetikai korszerűsítésre is sor került.

A 8 és fél milliárd forintot idén még negyed milliárd forinttal megemelte a kormány. A beruházást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálja, jelenleg a közbeszerzési eljárást bonyolítják. A projekt tervezett befejezése 2020. április 30.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.
Tisztelettel:

Dávid Zoltán
polgármester

Fetser János elfogadta a választ.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére
Az interpelláció tárgya: Meddig „próbálkoznak” még?

Tisztelt Polgármester Úr!

Tíz éve adták át önök, a fideszes testületi többség döntésével az akkori Kossuth Mezgé ingatlanait, vagyonelemeit a megyei önkormányzatnak. Mivel önkormányzat iskolát nem tarthat fenn, amíg a Fidesz van hatalmon, később onnan állami fenntartásba és az összes vagyon állami tulajdonba került. Hosszan lehetne írni az elmúlt tíz év tanulságairól, ennek a döntésüknek a városra nézve káros hatásairól, de most csak ennek egy elemét emelem ki. Azt, amelyikre az elmúlt tíz évben szinte havonta rákérdeztünk. Ez pedig a Gyopárosfürdő közkedvelt és népszerű részén található Gazdasszonyképző épülete és a nagy méretű ingatlan, amelyiken található. Erről az épületről az akkori igazgató, Pintér Tibor (akinek a munkássága megérdemelné, hogy a város valamilyen formában őrizze emlékét – nyilván ezt ettől a városvezetéstől hiába várjuk) még 2008-ban büszkén nyilatkozta, hogy az intézmény a szakképzési hozzájárulásból, több millió forintot ráköltve, azt felújította, és az iskolai hasznosítás konkrét célját is megnevezte. Megvalósítani sajnos már nem tudta, mivel az egész iskolát (mint fentebb említettem, minden vagyonával együtt) kihúzták a lába alól.

Amikor ezeket az ingatlanokat, ingóságokat átadták, az volt az ígéret, hogy ezeket oktatási célra fogják használni. Ez van benne az átadási szerződésben, ha nem így tesznek, akkor az ok a visszavételre. Márpedig a tavalyi évig biztosan nem használták oktatási célra!

2016-ban például Dávid Zoltán a következő épületeset mondta itt a testületi ülésen: „ebben az ügyben próbálkoznak, nem sikerülhet minden, de továbbra sem mondanak le róla”.

Többször érkezett az MSZP-frakció kérdéseire olyan válasz, hogy pályázati lehetőséget keresnek, „tanpanzióként” is kívánták üzemeltetni. A tavaly augusztusi interpellációmra pedig azt válaszolták, hogy a mezőgazdasági munkás szakképesítésben részt vevő tanulók gyakorlati képzésére kívánják hasznosítani. Majd Dávid Zoltán ezzel indokolta, hogy szerinte az önkormányzatnak nincs teendője, hiszen az intézmény „kívánja” az épületet hasznosítani. Az már nem zavarta, hogy ez akkor kilencedik éve nem így történt, az állaga, állapota folyamatosan romlott, a környezete elgazosodott, tönkre ment:

Mivel az elmúlt időszakban többször is arra járva, semmiféle változást nem tapasztaltam, és csak a szokásos zárt ajtó fogadott, ismét megkérdezem, hogy idén szeptembertől végre oktatási célra hasznosítani fogja-e a Gyulai (!) Szakképzési Centrum ezt az egykor felújított és szép épületet Gyopárosfürdőn, a Hűvös utcában? Vagy marad végleg az enyészeté?

Várom megtisztelő válaszát, amelyet, feltételezem, ismét azzal fog kezdeni, hogy „megkereste az intézmény vezetőjét”…

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Füvesi Sándor önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza:

Füvesi Sándor önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Meddig „próbálkoznak” még?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Az Ön által említett Gyulai Szakképzési Centrum – Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma „Gazdasszonyképző” épületének hasznosítása a fenntartó részéről tervben van. Anyagi lehetőségeik függvényében megtörténik a részlegesen felújított épület rendbetétele és a tervek szerint a turizmus-vendéglátás képzéshez kapcsolódóan fogják hasznosítani.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.

Tisztelettel:
Dávid Zoltán
polgármester

Füvesi Sándor nem fogadta el a választ, a testület 8 igen, 3 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a választ.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére
Az interpelláció tárgya: Meddig „terveznek” még?

Tisztelt Polgármester Úr!

Közel három éve már annak, hogy interpellációban foglalkoztam az orosházi belváros óriási parkolási gondjaival. Bár ezek a gondok Dávid Zoltán szerint nem is léteznek, hiszen 2016-ban azt mondta, hogy szerinte a belvárosi parkolási helyzetben bizonyos csúcsidőket leszámítva nincsenek komolyabb fennakadások. Nos, ezt az orosháziak és a belvárosba érkezők alapvetően másképp gondolják! Másképp látják ezt azok a kereskedők is, akik évek óta panaszkodnak arra, hogy a hozzájuk érkezni szándékozók milyen nehezen tudnak a közelben parkolóhelyet találni.

Akkor, 2016-ban, az interpellációmra többek között ezt válaszolta:
A parkolók bővítése érdekében elkészíttettük a Hajnal utca – Hajnal köz parkolóépítéseihez szükséges terveket, melyek jelenleg engedélyezési eljárása alatt állnak.

Amennyiben a megvalósításhoz szükséges források a jövőben rendelkezésre állnak, úgy ezen területen 107 darab parkolóhely kerülhet kialakításra, nagymértékben tehermentesítve a környező területek már meglévő parkolóit, megállóhelyeit. További intézkedésként 55 darab parkoló, valamint egy darab árurakodó terület tervezését kívánjuk elindítani az Ady Endre utca Főtér, és Szabó Dezső utca közötti szakaszán.”

Kérem szíves tájékoztatását, miután ön szerint „sokat dolgoznak”, hogy ezekből a tervekből ebben az önkormányzati ciklusban mi valósult meg.

Várom megtisztelő válaszát!

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza:

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Meddig „terveznek” még?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Az Ön által említett Hajnal utca-Hajnal közi, illetve az Ady Endre utcai parkolók tervei a leírtaknak megfelelően elkészültek. A parkolók megvalósítása beépült a TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00009 kódszámú Fenntartható közlekedésfejlesztés II ütem projektünkbe. A Hajnal és Ady utcai parkolókon kívül ezen projekt tartalmazza még parkolók kiépítését a Bajnok, illetőleg a Kórház utcán is. A Bajnok utcán 24 db, a Kórház utcán pedig 40 db parkoló kiépítését tartalmazza a pályázat. A II. ütem pályázata fentieken kívül tartalmazza még a Vásárhelyi, Szarvasi, és a Bajcsy Zs utcai kerékpárutak bizonyos szakaszának felújítását is. Az I. ütem pályázata (TOP-3.1.1-16-BS1-2017-00008) ugyanezen kerékpárutak másik szakaszának felújítása mellett új kerékpárút megépítését is magába foglalja a Kisvasút utca-Fasor u-Gyopárosi út közötti szakaszon. Mindezek a pályázatok benyújtásakor a Képviselő-testülettel ismertetésre kerültek. A tervek elkészültek, az engedélyek nagy része már rendelkezésre áll, illetve benyújtásra került az érintett hatóságokhoz. Valamennyi engedély birtokában, a közeljövőben elindításra kerül a közbeszerzési eljárás is, melynek eredménye az év végére várható. Fentiek tükrében 2020-ban megkezdődik a kivitelezés is.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.
Tisztelettel:

Dávid Zoltán
polgármester

Füvesi Sándor nem fogadta el a választ. A testület 9 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a választ.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére
Az interpelláció tárgya: Miért fél az orosháziaktól?

Tisztelt Polgármester Úr! A legutóbbi testületi ülésen találkoztunk az EFOP-3.9.2-16-2017-00027 számú pályázat keretében foglalkoztatott Kraszkó Mihály úrral, aki havi 250.000 Ft-ért sem tudta megmondani, hogy áll a pályázat weboldala. Továbbá azt sem tudták értelmesen elmagyarázni, hogy az orosházi gyermekeknek miért kell Medgyesegyházára küldeniük a pályázatukat. Érdekelne sok orosházi embert, miért „Lászk Arankák”, „Lászk Nikolettek”, „Kraszkó Mihályok” és „Krisztován Annák” viszik el az Orosháza által elnyert pályázatok pénzeit. Nem százezreket, nem is milliókat, hanem összesen tízmilliókat!

Kérem, adjon értelmes magyarázatot, miért nem orosháziak nyílt pályázatán születik meg a döntés? Ön szerint Orosházán nincsenek szakemberek, csak Dél-Békésben? Meghívat három embert – jelen esetben Nagy Nórát – Mezőkovácsházáról (Mezőberény) 290.000 Ft os, Horváth Gazsó Adriennt Békéscsabáról 320.000 Ft-os, és a Győztes Kraszkó Mihályt Nagykamarásról. (Medgyesbodzás) Fiktív ajánlatkérés – fiktív pályázat. Ön nem ismer orosházi embereket? Vagy kiszolgálja a dél-békési maffiát? Netalán attól fél, hogy – ahogyan azt az önök szakértője, Galló Ferenc is megírta – ha orosházit alkalmazna, az belelátna a törvénytelenségbe, és esetleg elmondja?

Ön olyan szerződést kötött, hogy a „Kraszkó Mihályoknak”, „Krisztován Annáknak” csak a pénzt kelljen felvenni, az eredmény meg titokban marad!

Várom megtisztelő válaszát!

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Fetser János önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza:

Fetser János
önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Miért fél az orosháziaktól?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A szakemberek pályáztatása megfelel az előírásoknak, hiszen olyan szakembereket keresünk meg, akik a feladat elvégzéséhez szükséges szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Az EFOP-3.9.2-16-2017-00027 számú pályázat keretében az Ön által sugaltakkal ellentétben természetesen orosházi szakembereket is foglalkoztatunk. A rendezvények lebonyolításában többségében orosházi szakemberek vesznek részt.

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.
Tisztelettel:

Dávid Zoltán
polgármester

Fetser János nem fogadta el a választ. A testület 8 igen és 5 nem mellett elfogadta a választ.

Interpelláció Dávid Zoltán polgármester részére
Az interpelláció tárgya: Miért nem fejlődik Orosháza-Gyopárosfürdő

Tisztelt Polgármester Úr!

Míg a környező települések fürdői látványos fejlesztéseken mennek át – így például Gyula és a párezres lakosú Cserkeszőlő is – Gyopárosfürdő gyógy-, park- és élményfürdője látványosan vegetál, és romlik le az állaga. Tizenkét év alatt szinte alig történt fejlesztés, annak ellenére, hogy tízmilliókat fizettek ki tanulmányokra, tervekre. Még a falusi-kisvárosi fürdők is – így Nagyszénás, Gyomaendrőd is – nagyobb beruházásokat hajt végre! Lakitelek például 4,5 milliárd forintos fejlesztési forrást kapott!

A 14 éve bővített fürdőnk és környéke pusztul le, nem történik semmi előremutató, egy új parkolót sem adtak át azóta. Nincs tervezett és ütemezett fejlesztés és karbantartás, a beruházások elmaradása pedig hihetetlen károkat okoz! Kinek a feladata a gyopárosi strand- és élményfürdő fejlesztés? Kérem, árulja el, hogy a következő két évben a fürdő területén milyen beruházásokat, fejlesztéseket hajt végre? Kívánnak-e parkolókat építeni a fürdő környékén, ha igen, hol és hány darabot?

Várom megtisztelő válaszát!

Orosháza, 2019. augusztus 12.

Fetser János
önkormányzati képviselő

Dávid Zoltán válasza:

Fetser János
önkormányzati képviselő részére

Tisztelt Képviselő Úr!

A „Miért nem fejlődik Orosháza-Gyopárosfürdő?” tárgyú interpellációjában írtakkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A fürdőt üzemeltető Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. saját beruházás keretén belül, részben önkormányzati források felhasználása mellett a tavalyi és az idei évben az alábbi fejlesztéseket végezte el:

A termálkemping területén 5 db új, egyenként 8 fő befogadására alkalmas faház került megépítésre, ami még ebben az évben további 4 db faházzal bővülni fog.

Az uszoda melletti vendéglátóegység teljes átépítése megtörtént, melynek keretén belül 2 önálló üzlethelyiség került kialakításra, új 100 m2-es térkő burkolattal rendelkező terasz megépítésével.

Az uszoda mellett található régi nagyméretű járdalapok helyett esztétikus megjelenést biztosító új térkő burkolatot fektettünk le.

Elvégeztük az uszoda körű akadálymentesítését.

A fürdő mellett található, zárt füves területen a fürdőbe érkező vendégek részére a parkolás biztosított.

Mindezek mellett az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fürdőn kívüli fejlesztések megvalósítására is, az attrakciók és az eltöltött vendégéjszakák számának növelése érdekében.

Az elmúlt időszakban az alábbi Gyopárosfürdőt érintő fejlesztéseket tartalmazó pályázatok kerültek benyújtásra, melyek nyertesnek is bizonyultak:

-TOP-2.1.1-15-BS1-2016-00006 Barnamezős terület fejlesztése, közösségi tér kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn (színpad és kiszolgáló létesítményei, büfé, vizesblokk, faházak, rendezvénytér, parkoló)

-TOP-2.1.2-15-BS1-2015-00015 Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn (mozi, bowling, billiárd, konferencia központ, zöldfelület)

-TOP-1.2.1-16-BS1-2017-00004 Orosháza-Gyopárosfürdő városrész turisztikai célú fejlesztése (játszóház, fogadóállomás, interaktív játszótér, Fürdő bejárat előtti tér, sétány, futókör)

-TOP-3.1.1-Fenntartható közlekedésfejlesztés I ütem (Gyopárosi kerékpárút)

-TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00208 Multifunkciós sport-és ifjúsági rekreációs központ kialakítása és fejlesztése (ellenáramoltatós hidegvizes medence, melegvizes ülőmedence, masszázs, szauna, sókamra és kiszolgáló helyiségek) – első körön sikeres bírálat, majd a második körös bírálaton jelenleg hiánypótlás alatt

Kérem válaszom elfogadását!

Orosháza, 2019. augusztus 16.
Tisztelettel:

Dávid Zoltán
polgármester

Fetser János nem fogadta el a választ. A testület 8 igen és 5 nem mellett elfogadta.

10:50

Zárt ülés keretében folytatódik a testületi ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.