- hirdetés -

Sok diákot foglalkoztat, hogy mikortól lehet jelentkezni az őszi érettségire vagy hogy milyen szabályokat kell hozzá betartani. Szintén fontos kérdés az augusztus 26-án kihirdetett pótfelvételi ponthatár. Mutatjuk a legfontosabb információkat.

Az őszi érettségire a jelentkezési lapok megjelenésével, augusztus második felétől egészen szeptember 5-ig jelentkezhetnek. A jelentkezési lapok jelenleg még nem elérhetőek, később az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani. Az írásbeli vizsgák október 11-től egészen 25-ig tartanak, szóban pedig november 7. és 22. között adhatnak számot tudásukról a vizsgázók.

A pontos dátumokat ebben a táblázatban tudják megnézni az érintettek. Az Oktatási Hivatal emellett közzétette azoknak az atlaszoknak az adatait, melyeket használhatnak majd az újra érettségizők vizsgáikon, ezeket itt lehet megtekinteni.

Októberben írják a jelentkezők az őszi érettségit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A 2019-es pótfelvételi ponthatárait augusztus 26-án hirdetik ki, ekkor derül ki, hogy ki került be a megjelölt képzésre. Ha az adott önköltséges szakot már a 2019-es általános felvételin is meghirdették, azon a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb annál, amit július 24-én húztak.

Ha az adott képzés eddig nem indult önköltséges formában, a ponthatárra csak az az alapszabály vonatkozik, mint ami az általános felvételin is érvényes. Ennek értelmében az alap- és osztatlan szakokon nem lehet alacsonyabb 280 pontnál, felsőoktatási szakképzésen 240 pontnál, mesterszakon 50 pontnál.

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati – vagy elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek – írta közleményében a felvi.hu.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.