- hirdetés -

Együtt vonulhattak Budapesten mozgássérültek és épek, bármiféle kapcsolatban élők és szerelmet érzők, bárki, aki kirekesztettnek érzi magát és mindenki, aki elfogadja, hogy sokfélék vagyunk. A vasárnap tartott Szolidaritási Sétán az orosházi Nagyné Rucz Éva is beszédet mondott.

Egy ideális világban nem tűnne fel, ha egy plakáton mi innánk az üdítőt, ennénk a hamburgert, örülnénk a nyugdíjbiztosításunknak vagy egy utazásnak. Egy ideális világban nem egy üdítővel próbálnának minket eladni. Egy ideális világban azért szerepelnénk a plakátokon, mert mi is ugyanígy itt vagyunk, eszünk, iszunk, öltözködünk, közlekedünk, mint bárki más, abban az ideális világban legalábbis ugyanúgy megtehetnénk mindezeket, mint a többiek – ez volt a mottója az augusztus 11-i Szolidaritási Sétának, melyen az orosházi Nagyné Rucz Éva is beszédet mondott.

Nagyné Rucz Éva elmondta, a budapesti eseményen minden fogyatékkal élő érdekében szólalt fel (Fotó: Rosta Tibor)

– A Rett Szindróma Alapítvány és a Rehab Critaical Mass egyik önkénteseként tevékenykedem, az utóbbi mozgalomnak célja az önmegmutatás. Új és újszerű, innovatív megoldásokat szeretnénk bemutatni, melyek a társadalmi elfogadottságot, beágyazottságot segítik elő, vagy egyszerűen a mindennapokat könnyítik meg. Ennek keretében kértek meg arra, hogy szólaljak fel az eseményen – beszélt az esemény hátteréről Nagyné Rucz Éva.

Mint mondta, a budapesti beszéd előtt nagyon izgult, de minden fogyatékkal élő ember érdekében szólalt fel a rendezvényen, ezért is vállalta el a feladatot.
– Mint érintett úgy látom, hogy sokszor nemcsak a társadalom húz elénk falakat, hanem mi magunk is építünk magunk köré. Nagyon sokat kell dolgozunk annak érdekében, hogy ezeket az akadályokat le tudjuk küzdeni. A többségi társadalomnak el kellene fogadnia, hogy mi is ugyanolyan emberek vagyunk, ami kemény munka – fogalmazott Éva.

A Szolidaritási Sétát 23 civil szervezet két nap leforgása alatt hozta tető alá, keretében a részvevők a Clark Ádám térről sétáltak a Bazilikáig. Az eseményen Éva mellett felszólalt Csordás Anett szervező és a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke, Dés László, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző, valamint Peksáné Gyémánt Ágnes, Lmbt gyermek támogató szülője.

Láb projekt

Nagyné Rucz Éva még áprilisban kezdetett el egy olyan lábprotézisre gyűjteni, amely számára a teljes önálló életet jelentené. A jelenlegi társadalom biztosító által támogatott műláb több szempontból sem felel meg, hiszen kényelmetlen és sokszor fájdalmas a viselése. Egy hétmillió forint értékű protézis biztosítaná számára a teljes életet, melynek segítségével akár munkát is vállalhatna.
– Ahhoz, hogy az álmom megvalósuljon, segítségre van szükségem, így – vállalva a kritikákat – megoldást kerestem. A legnagyobb közösségi oldalra tettem ki egy felhívást, miszerint, aki tud és szeretne, lehetőségeihez mérten támogasson – ismertette. Éva egy oldalt is létrehozott, melynek címe Láb projekt. Ezen az oldalon az érdeklődők végig kísérhetik az orosházi hölgy útját.

Mint mondta, legnagyobb boldogságára csütörtökön kézhez kapja a teszt lábat, melyet addig viselhet még a végleges elkészül, illetve még megérkezik a méltányossági kérelem, melynek segítségével nagyjából kétmillió forint önrésszel megkaphatja a protézist.

Éva álmának megvalósításához még szükség van támogatásra. Aki segíteni szeretne, az általa gondolt összeget lánya számlaszámára küldheti:

Nagy Jázmin Laura: 11773339-01466087-00000000

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.