- hirdetés -

Már gyermekkora óta rajong a természetért Palcsek István, felnőttként mindez a fotózásban teljesedett ki. Az orosházi férfi szabadidejét szívesen tölti különleges képek elkészítésével, elmondása szerint ebben találta meg a kiteljesedést és az örömet. Ebben az évben a Magyarország 365 fotópályázatra is beküldte néhány alkotását, melyből az egyiket a Magyarország képei elnevezésű kiállításon lehet megtekinteni Budapesten, a Duna-korzón.

Már régre, egészen gyermekkoráig nyúlik vissza Palcsek István természet szeretete. Általános iskolás korában kezdett el fotózni egy régi gép segítségével, majd felnőttként ismét kamerát ragadott. Különleges képei néhol sokkal inkább egy absztrakt festményre emlékeztetnek, István elmondása szerint pont ezt szereti ezekben a fotókban, ha kicsit rácsodálkoznak az emberek.

– A természet iránti szeretet hozta magával ezeket a képeket. Ez abszolút egy érzelmi alapon, belülről jövő alkotási folyamat. Én ezeket a képeket szeretem igazán, amkor első pillanatra nem látszik mi van a fotón, hanem kicsit úgymond rá kell csodálkozni. Ebben találom meg a kiteljesedést, ilyenkor minden más kikapcsol. Minden részét nagyon szeretem – mondta Palcsek István – Ezelőtt egy irodában dolgoztam, ahonnan mindig jól esett elszakadni, kimenni a természetbe, így kicsit furcsa még nekem, hogy most már a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársaként állandóan kint vagyok. Ez úgymond egy álommunka volt nekem – tette hozzá.

Most kiállított képe is egy absztrakt alkotás. István elárulta, ez az egyik kedvence, mert azt a stílust adja át, amit ő képvisel. A drónnal készült képen egy gólyatöcs látható a saját környezetében. A madár a sekély vízben járkál, így egy csíkot maga után húzva az algásodó vízben.

– 2019 óta lehet képet küldeni erre a pályázatra természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek kategóriákban. Én ebben az évben küldtem be először fotókat, ebből választott ki a zsűri három képet. A pályázatra egyébként összesen 38 ezer fotó érkezett, melyből 365 képet állítanak ki, valamint egy albumot is készítenek belőle. A Duna-korzón látható kiállításra pedig az elmúlt négy év képeiből választottak ki 200 fotót, melyek között az én alkotásom is szerepel – mondta István, majd hozzátette, jó érzés, hogy mások is láthatják a képet, egyik barátja pedig le is fényképezte azt a Duna-korzón.

István elárulta, van hogy egy-egy kép miatt napokig, de akár hetekig is visszajár egy helyszínre. Elmondása szerint igyekszik úgy tekinteni a természetre, ahogy más nem tudja elképzelni, azért szereti a természetfotózást, mert nem lehet befolyásolni. Drónnal és saját maga által készített lesből is készít képeket. Utóbbi esetben már hajnalban várja, hogy megérkezzenek a madarak. István elárulta, gyakran fordul elő olyan, hogy annyira beleolvad a környezetbe, hogy madarak a hátára szállnak fotózás közben.

István képét egészen április 11-ig lehet megtekinteni Budapesten, emellett decemberben – miután elkészült az album – egy díjátadót is tartanak. A tehetséges fotós már nemzetközi pályázatokra is küldött alkotásokat, elmondása szerint ott is sikeresen szerepeltek fotói, kiemelte azonban ő nem ezért csinálja, számára ez csak a hab a tortán.

Kiemelt kép: Varga István

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.