- hirdetés -

A betegségmegelőzésről és a szűrések fontosságáról tartottak előadást az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai és dr. Hudák János gasztroenterológus főorvos. Az eseményre sokan voltak kíváncsiak, megtelt a Petőfi Művelődési Központ Zomba terme érdeklődőkkel, augusztus hatodikán.

Betegségmegelőzés a gasztroenterológus és a dietetikus szemével – ezt a nevet viselte az augusztus hatodikán megrendezett EFI esték soron következő előadása.
– Az egészséges táplálkozás és a speciális diéták mellett, felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok jelentőségére, a betegség megelőzés fontosságára, a prevenció lehetőségeire – ismertette Kubas Eleonóra az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

Kubas Eleonóra nyitóbeszédében elmondta, a környezeti tényezők és a genetikai faktorok mellett, 43 százalékban az életmódunk határozza meg az egészségünket.
– Az egészségügyi intézményben nincs mindig lehetőség a betegséggel együtt járó lelki tényezők orvoslására, a megelőzés fontosságára, a lehetőségek bemutatására. A mai rendezvény fő célja, hogy segítsünk eligazodni az egészségtudatos magatartás kialakításában, az életmódváltás útvesztőjében – fogalmazott az irodavezető.

Balról jobbra: Oravecz Diána dietetikus, dr. Hudák János belgyógyász, gasztroenterológus, dr. Kovács Irén EFI irodavezető, dr. Rácz Oszkár orvosigazgató, Kubas Eleonóra EFI irodavezető helyettes (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Hudák János belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos, főorvos előadása három részre tagolódott: elsőként az egészségről, az egészséges életmódról beszélt, majd azokról a kérdésekről, melyek segítségével megőrizhetjük az egészségünket, végül pedig a szűrővizsgálatok jelentőségéről mondta el gondolatait.

– Mint gasztroenterológus legfontosabbnak azoknak a betegségeknek szűrését tartom, amelyektől mindenki retteg: a daganatos betegségekét. Ezen belül, előadásomban a vastagbélszűrés fontosságáról beszélek részletesen – mondta a főorvos.

Dr. Hudák János hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát (Fotó: Rosta Tibor)

Oravecz Diána az EFI dietetikusa előadásában az egészséges táplálkozás 12 pontja alapján mutatta be, hogyan lehet kialakítani és megőrizni egészséges életmódunkat, majd különböző bélrendszeri betegségekről tartott ismertetőt.
– Fontos, hogy beszéljünk ezekről, hiszen sokan nem tudják merre induljanak el, mikor életmódot szeretnének váltani. Ehhez szeretnék iránymutatást adni – hangsúlyozta a dietetikus.

Az eseményen teljeskiőrlésű tönkölybúzából készült tallérral kínálták az előadásra érkezőket.

A három havonta megrendezett EFI estéken az Orosházi Kórház osztályvezető főorvosai adnak tájékoztatást a szakterületüknek megfelelő primer és szekunder prevenciós lehetőségekről. Az esemény ingyenes.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.