- hirdetés -

Az idei nyár időjárása sokszor kiszámíthatatlannak bizonyul, hiszen a szép napos időt, pillanatok alatt felváltja a zivatar. Orosháza futónagykövete adott pár tippet a sportolóknak, mit tegyenek hogy ilyen időben is jól legyenek.

Az ember futókedvét hamar elveheti ha borongósra, esősre vált az idő. Sokaknak azonban nem szab gátat semmiféle időjárási anomália, bármilyen körülmények között felhúzzák a sportcipőt. Szöllősi Ágnes nekik adott pár hasznos tanácsot.

– Én személy nem állok le a futással, sem télen, sem nyáron. A nyári melegben számomra kellemesebb a kora reggeli 5-6 órás indulás, mint az esti, mikorra az aszfalt már ontja magából az egész napi forróságot – mondta a futó.

Fontos alkalmazkodni az időjáráshoz (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint mondta, egy tapasztaltabb futó már nem riad meg sem az esőtől, sem a szikrázó napsütéstől.
– A zivatarok kiszámíthatóbbak, hisz elég csak felnéznünk az égre és láthatjuk, gyülekeznek a felhők. Ilyenkor tudjuk, hogy erősebb széllökésekre és az azt követő párára számíthatunk – ismertette Szöllősi Ágnes.

A hirtelen jött vihar azonban merőben másabb, mikor azt gondoljuk még előtte hazaérhetünk.
– Ha szabad terepen, erdőben ér minket a zuhé fontos, hogy fa alá semmiképp se húzódjunk. Városban könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen ott beállunk például egy lépcsőházhoz, felüljáró alá vagy esetleg kávézóba és megvárjuk míg elvonul a vihar – emelte ki, hozzátéve: ha csendesedni látszik a zivatar, lényeges, hogy akkor se menjünk ki kb. 30 percig az utolsó villámlás után.

Abban az esetben, ha indulás előtt szakad le az ég, javasolt inkább egy futópados vagy egyéb más kereszt edzés.

Kitért rá, ilyen melegben sokkal több vizet fogyasszunk, mint normál időjárási körülmények közt. Fontos még sportoláskor, hogy az ásványi anyagok, víz, só pótlása, hogy elkerüljük a dehidratáltságot, valamint fejünk védelme világos kendővel vagy sapkával, hogy ne kapjunk hőgutát.

– Emellett bőrünk védelme is kiemelten fontos, használjunk naptejet a leégés ellen. Ha nem áll módunkban bármi folyadékot magunkkal vinni, javaslom, hogy próbáljunk olyan helyen futni, ahol az út mentén ivókutak vannak. 30 Celsius fok körüli melegben 6-7 kilométerenként javaslom a frissítést, hosszú táv esetén pedig körülbelül óránként egy sótabletta vagy izotóniás ital elfogyasztását – fogalmazott a futónagykövet.

Zárásként elmondta: a melegben futás mindenképp javítja teljesítményünket, ugyanazt a távot hűvösebb időben, biztosan gyorsabban futjuk majd le. Szélsőséges időjárásban is sportolhatunk, de mindig alkalmazkodnunk kell a körülményekhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.