- hirdetés -

A legutóbbi esős, viharos kastélylátogatással ellentétben a július végi, budapesti kiránduláson kegyeibe fogadta az időjárás a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének tagjait.

A nyugdíjas pedagógusok 2019-re több utazást szerveztek. Kiemelt feladatuknak tekintik hazai értékeink jobb megismerését, és a kirándulások közösséget is erősítik. Július 30-án a felújított Szépművészeti Múzeumot vették célba.

– Harminchat fős csoportunk 10 óra körül érkezett meg a Hősök terére, ahol megcsodálhattuk a Schickedanz Albert által – hazánk történetének ezeréves évfordulójára – megálmodott épületeket, a Műcsarnokot és a Szépművészeti Múzeumot, valamint a teret egységbe foglaló Millenniumi emlékművet – kezdi a beszámolót az egyesület elnöke, Makuláné Gulicska Valéria.

Az első állomás a Szépművészeti Múzeum volt (Fotó: NYPOE)

– A múzeumban már várt ránk lelkes, fiatal tárlatvezetőnk, aki az épület nevezetességeit és az 1250-1600 közötti időszak európai művészetének nevezetesebb alkotásait mutatta meg be. Először a lenyűgöző Román Csarnokba kalauzolt minket. Ámulva követtük, de rá kellett jönnünk, hogy a múzeum minden kincsét egy nap alatt lehetetlen megtekinteni. Sebaj, lesz miért visszamennünk – teszi hozzá.

Útjuk ezután Budára vezetett, a Gyermekvasút (egykori Úttörővasút) végállomásához. A nosztalgiautazás a Széchenyi-hegyi végállomásig tartott.

Az egykori Úttörővasút sok szép emléket idézett fel (Fotó: NYPOE)

– A gyermekvasutasok kedvesek és mosolygósak voltak, láthatóan élvezték munkájukat. Az árnyas erdőben haladva eszünkbe jutottak ifjúkori dalaink melyekből néhányat el is énekeltünk. A kellemes utazást követően, a nyári meleg ellenére elsétáltunk a Széchenyi-kilátóhoz, az Ybl Miklós által tervezett emlékműhöz, Stróbl Alajos Széchenyiről készített szobrához. A csodálatos panoráma megérte – emlékszik vissza az elnök.

Kirándulásuk befejezése már ismét kényelmesebb volt, mivel a 145 éves fogaskerekűvel tették meg a visszautat Városmajorig, ahol az autóbuszuk felvette a csoportot.

Mint mondták, fáradtan, de élményekben gazdagodva, jó hangulatban érkeztek haza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.