- hirdetés -

Egymás után hirdetik ki a Magyar Falu Program alprogramjainak győzteseit. A pályázaton több dél-békési kistelepülés is sikerrel járt, Gádoroson például a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése elnevezésű alprogramnak köszönhetően újul meg a település református parókiája.

Megjelent a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredménye, ezzel együtt már négy alprogram nyerteseit hirdették ki; a nemzeti és helyi identitástudat erősítése, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztése, orvosi rendelők fejlesztésének támogatása, valamint orvosi eszközök beszerzésének támogatása elnevezésű alprogramok győztes településeinek névsora már elérhető.

A kormány célul tűzte ki a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének, valamint a fiatalok helyben maradásának elősegítését, és az elvándorlás visszaszorítását. Ezért hozták létre a Magyar Falu Programot, melynek első alprogramjaira már áprilisban lehetett pályázni.

A program kifejezetten az ötezer lélekszám alatti településeket célozza meg. Az Orosházi és Mezőkovácsházi Járásokban több település is élt a lehetőséggel, és nyertesként került ki a programból. Gádoroson például – az egyházi terek fejlesztésének keretében – a református parókia belső felújítását végzi el az Orosházi Református Egyházközség, melyre közel 15 millió forintot kaptak.

– A Magyar Falu Programban elnyert összeg a gádorosi parókia belső renoválását fedezné. Az épület rossz állapotban van, hosszú évek óta nem lakja senki, ezért is vált időszerűvé a felújítás. Nagyon örültünk ennek a lehetőségnek, hiszen a renováláshoz szükséges összeget nehezen tudtuk volna előteremteni. Jelenleg az óvoda felújítása zajlik Orosházán, terveink szerint annak befejezte után kezdődhetnek a gádorosi munkálatok – nyilatkozta Szalkay Róbert, az Orosházi Református Egyházközség lelkipásztora.

A gádorosi református parókia belső felújítását fedezi az elnyert összeg (Fotó: Pirer Kata)

A parókián kívül megújul Gádoroson az orvosi rendelő, 1 forint híján 30 millió forint jut erre a fejlesztésre, valamint a nemzeti és helyi identitás erősítésére kiírt pályázaton 6,9 millió forintot kap a település. Dél-Békésben Gádoroson kívül eddig Békéssámson, Csanádapáca, Almáskamarás, Kunágota, Magyardombegyház, Kardoskút, Kevermes, Pusztaföldvár, Pusztaottlaka került ki nyertesen a programból. A térség országgyűlési képviselője lapunknak elmondta, a dél-békési településeknek, az itt élőknek nagy lehetőséget jelent a program.

– A Magyar Falu Programnak köszönhetően intézményeink modernizálásával, eszközfejlesztésével, közösségi tereink felújításával hozzájárulhatunk az életkörülmények javításához, ez esetben is figyelembe véve a települések adottságait és a lakosság igényeit – nyilatkozta lapunk kérdésére Simonka György hozzátéve, a komplex térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv második üteme is a kistelepülések felzárkóztatására jött létre, jelenleg pedig a legújabb program, a Családbarát Dél-Békés kialakításán dolgoznak az itt élő családokat középpontba helyezve.

A Magyar Falu Program keretében országos viszonylatban a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére 6 milliárd, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére 7 milliárd, orvosi rendelők felújítására 4 milliárd, míg orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint összeget kaptak a nyertes települések.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.