- hirdetés -

Néhány napja érkeztek haza szokásos balatoni vendégszereplésükről az idén 90 éves Orosházi Fúvószenekar (OFZE) tagjai, máris újabb kihívás vár rájuk, hiszen fúvósfesztivált szerveznek a hétvégére. A július 13-ai rendezvényre három zenekar érkezik hozzájuk (és hozzánk), hogy egész nap szóljon a jóféle fúvós muzsika.

Aki követi az OFZE berkeiben zajló eseményeket, elég részletes, fényképekkel tűzdelt beszámolót olvashatott a zenekar balatoni turnéjáról. Volt ott minden hol térdig, hol nyakig a vízben, időnként a parton is, főszerepben persze a zenével.
– Nagyon szuperül éreztem magam, minden tökéletes volt. A második turnén vettem részt a zenekarral, de a Balatonon először jártam velük, próbáltunk, pihentünk, szórakoztunk, buliztunk és az eddiginél is jobban összekovácsolódtunk – mondta el a csapat klarinétosa hozzátéve, egészen új élmény volt például számára indulókat játszani a Balatonban állva.

Hogy semmiről ne maradjunk le, íme egy összefoglaló videó a turnéról számtalan vidám pillanattal fűszerezve.

A hazatérést követően sem állt meg az élet, olyannyira, hogy szinte másnap már a művelődési központ színpadán sorakozott fel a csapat, hogy folytassa a próbákat a július 13-ai Orosházi Fúvószenekari Fesztiválra.
– Idén 90 éves a zenekar és úgy döntöttünk, méltóképp szeretnénk megünnepelni a jeles születésnapot. Az ünneplés egyik csúcspontja a fesztivál, amelyen több helyszínen is találkozhatnak majd velünk az érdeklődők – tájékoztatott Melega Krisztián, az Orosházi Fúvószenekari Egyesület titkára.

A szombati program térzenével indul az Árpád kertben reggel 9 órakor, és a gyopárosi strandon folytatódik szintén térzenével fél 12-kor. A hivatalos megnyitóra délután 4 órakor kerül sor a főtéren, mégpedig igazi zenei csemegével, hiszen az OFZE a meghívott három zenekarral együtt fúj Debreczeni Márk karnagy irányításával.
– Mindig izgalmas, hogyha több zenekart kell vezényelni. Ráadásul olyan zenekarokat, akikhez ilyen szempontból nem volt szerencsém. A szegedieket vezényeltem már, de sem a dunakesziek, sem a kőszegiek előtt nem álltam még karmesteri pálcával – árulta el Márk, egyúttal beavatott abba is, kiket invitáltak vendégségbe Orosházára.

Sem a meleg, sem a fáradtság nem állhatja útját a zenekarnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Itt lesz a Kricsy Ferenc Városi Fúvószenekar Szegedről, a Dunakeszi Koncertfúvósok és Kőszeg Város Fúvószenekara.
– Mind a hárman különböző stílust képviselnek, viszont kiemelkedően jól zenélnek. A dunakesziekkel, pontosabban a dobosukkal egy privát nyaralás szervezésekor kerültünk kapcsolatba, a balatoni zenetáborunk szálláshelye is az övé. Ha már így összebarátkoztunk, megkérdeztük tőlük, van-e kedvük Orosházára látogatni. Igent mondtak. A szegediekkel nem újkeletű az ismeretség, a kőszegieknél pedig már mi is jártunk fúvósfesztiválon, őket ismerjük a legjobban – részletezte Krisztián, hogyan állt össze a meghívottak listája.

A zenekarok a közös nyitózenélést követően 40-40 perceben fél 5-től önálló bemutatkozásra is lehetőséget kapnak. A koncertek sorát az orosháziak zárják, ők valamivel 7 óra után lépnek színpadra. Azaz reggeltől estig fúvószene tölti meg a várost, amely utoljára megközelítőleg egy évtizede adott otthont hasonló eseménynek. Ha másért nem, már ezért is érdemes lesz felkeresni a főteret, nem beszélve a zenei élményről, hiszen az OFZE például olyan számokkal készül, mint Tom Jones Sexbombja vagy a közkedvelt Párizsi karnevál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.