- hirdetés -

A májusi írásbeli vizsgákat követően június végéig a szóbeli érettségi vizsgák is lezajlottak a középiskolákban. A diákoknak nyári pihenőjük mellett azonban nem árt odafigyelni néhány dologra a továbbtanulásukkal kapcsolatban. Mutatjuk a legfontosabb dátumokat és tudnivalókat.

A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumokat, így például a felsőfokú oklevél másolatát, július 10-ig lehet benyújtani. Szintén július 10-ig van lehetőségük a továbbtanulóknak választott képzéseik sorrendjének egyszeri módosítására.

A legfontosabb dátum, azaz a felvételi ponthatárok várható kihirdetésének időpontja július 24. A ponthatárokat, akárcsak az előző években, este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felvi.hu-n. Az eduline oldalon is meg lehet majd tekinteni a legnépszerűbb szakokat, kiderül, hova húzták a legmagasabb ponthatárokat és hogy hova került be a legtöbb elsőéves. Ha az E-felvételi felületén a továbbtanulók megadják telefonszámukat, sms-ük is érkezik az eredményeikről.

Az E-felvételi rendszerében legkésőbb augusztus 5-ig teszik közzé a besorolási döntésről szóló határozatot, valamint erről e-mailben is tájékoztatják a felvételizőket. Ezután attól a felsőoktatási intézménytől is kapnak majd egy felvételi határozatot, ahova bekerültek, ebben a beiratkozás helyéről, idejéről és teendőikről találnak információkat. Legkésőbb augusztus 8-ig a felsőoktatási intézmények is kiküldik a képzéseikre bekerülő hallgatóknak a felvételi határozatot e-mailben vagy postai úton.

A jogorvoslati kérelem benyújtásának határideje nincs pontosan meghatározva, a közléstől számítva 15 nap áll a leendő hallgatók rendelkezésére, ha igénybe szeretnék venni. Ebben a dokumentumban azokat a tényeket és körülményeket írhatják le, melyek a kézbesítés szabálytalanságát vagy az önhibájuk hiányát bizonyítja. A kérelmet ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton lehet benyújtani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.